Kako uporabljati nadomestke mleka?

6. 6. 2015
Kako uporabljati nadomestke mleka? (foto: profimedia)
profimedia

Izbiranje med tisoč in eno vrsto mlečnih nadomestkov je lahko naporno, a ne če ste poznavalka.

Sojino mleko

S sojinim mlekom lahko kuhamo na enak način kot s kravjim. Uporabljamo ga lahko za jajčne kreme in omake za testenine. (P. S.: Soja vsebuje fitoestrogene. Študije o tveganjih za zdravje so nedokončane.)

Riževo mleko

Nekaterim riževo mleko ni všeč zaradi sladkega okusa in visokega glikemičnega indeksa, saj ta še poveča tek, namesto da bi ga zmanjšal. Je pa vsekakor dobra izbira, če ste alergični na sojo.

Mandljevo mleko

Najboljše je za mešanje s kavo, lahko pa se uporabi tudi pri kosmičih za zajtrk in smutijih. Z njim lahko tudi kuhate, a njegova vodena tekstura je primernejša za sladke jedi.

Kokosovo mleko

Njegov okus je zelo sladek, zato je idealen za doma narejene sladolede in peciva. Pazite le, da ga boste uporabljali v zmernih količinah, saj vsebuje višje vrednosti nasičenih maščob.

Mleko indijskih oreščkov

Mešamo ga lahko z vsem, pa še preprosto ga lahko naredimo tudi doma. Indijske oreščke namočite čez noč, potem pa jih pri veliki hitrosti zmiksajte.

Pripravila: Katja Vidrajz