4 znaki, da popijete preveč kave: Če imate te težave, je čas, da jo prenehate piti

Ne morete živeti brez kave? Pa ste vedeli, da lahko kava povzroči pridobivanje telesne teže, poglobi anksioznost ali celo moti vaš menstrualni ciklus?

4 znaki, da popijete preveč kave: Če imate te težave, je čas, da jo prenehate piti - Foto: Instagram

Vonj sveže pripravljene kave je zagotovo eden največjih izumov in eden najbolj čudovitih vonjev. In prepričani smo, da smo z zgornjo izjavo zajeli občutke vsakega odvisnika od kave. Ali se večina od nas ne zbudi šele ob čudovitem vonju kave? In če lahko odmerek espressa v nekaj sekundah izboljša vaše razpoloženje, pa njegovo pomanjkanje vaš um pahne v brezno. Čeprav je to precej dramatično, ni daleč od resnice. Razlog pa se skriva v kofeinu, alkaloidni spojini, ki jo najdemo v čajnih in kavnih rastlinah in ki je stimulans živčnega sistema, hkrati pa je tudi droga, ki močno zasvoji. Preden posežete po naslednji skodelici kave, vam povemo, zakaj morda, kljub podpori, ki jo nudi ob vseh težkih dneh, ko nas drži pokonci, za nas ni najboljša izbira.

Prevelik odmerek tega omamnega in hrabrega napitka lahko namreč povzroči presežek kilogramov, moten menstrualni ciklus, celo povečanja anksioznosti. Če opazite katerega od teh simptomov, je morda čas, da se poslovite od vsaj ene skodelice kave na dan. 

Ne spreglejte:

Kofein je ena od najbolj razširjenih in zakonito dostopnih psihoaktivnih drog na svetu. Kofein v možganih povzroči skoraj takšen šok, kot ga doživite, ko ste zaljubljeni. Bolj ste osredotočeni, budni in srečni. Igralka Sandra Bullock je nekoč znano pripomnila, da je opustitev kave hujša od opustitve ljubimca. In zagotovo ni edina. Zvesti ljubitelji kave se običajno soočijo z odtegnitvenimi učinki, kot so glavoboli, slabost in letargija, če nenadoma prenehajo uživati svoj najljubši napitek. Pa vendar je to v spodnjih primerih več kot dobrodošlo!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

1. Motnje spanca

Včasih se vsi zanašamo na kavo, ki nam pomaga prebroditi težke dni. Vendar lahko uživanje prevelikih količin kave na dolgi rok povzroči, da se boste počutili veliko slabše. Kava ima razpolovni čas 4-6 ur, zato lahko, če jo pijete veliko pozno popoldne, žrtvujete dober spanec. Znano je, da kava zmanjšuje kakovost spanja, zato se boste naslednji dan počutili bolj utrujeni, spili še več kave in krog se bo nadaljeval. Pitje skodelic najljubše pijače, bogate s kofeinom, lahko povzroči motnje spanja, v nekaterih primerih pa lahko povzroči nespečnost, saj se preveč stimulirani možgani nočejo spočiti. Saj že vemo, da je pomanjkanje lepotnega spanca eden od glavnih vzrokov za temne kolobarje, kajne?! Zanimivo pa je, da je kofein ena izmed najbolj priljubljenih sestavin krem za oči. Zaradi svojih diuretičnih lastnosti kofein resnično pomaga zmanjšati zabuhlost in temne kolobarje, saj izboljša mikrocirkulacijo.

Znano je tudi, da lahko preveliko uživanje kofeina zaradi njegovih diuretičnih lastnosti povzroči dehidracijo in pospeši znake staranja. Prekomerno uživanje kofeina povzroča krčenje žil in s tem onemogoča dober pretok krvi in hranilnih snovi, kar lahko povzroči izčrpavanje kolagena.

2. Pridobivanje telesne teže

Uživanje kave lahko posnema občutek sitosti. Ko pijemo kavo, se mnogi izmed nas počutimo siti, lahko preskočimo zajtrk, prigrizke ali kakšen drug obrok. Ko pa učinek kofeina nenadoma popusti, je želodec popolnoma prazen in polasti se nas pravi napad lakote. Naslednji naš obrok bo tako veliko bolj obilen, kot bi moral biti.

Dolgoročno bo tovrstno uživanje kave pripeljalo do presežka kilogramov, saj bomo tako "prevarali" svoj želodec, da je poln, čeprav smo v resnici sestradani. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grece Ghanem (@greceghanem)

3. Anksioznost

Prevelika količina kave lahko povzroči ne le razdražljivost in nervozo, ampak tudi tesnobo! Kofein namreč stimulira nadledvične žleze, zaradi česar se lahko počutite bolj tesnobno. Če to združite s pomanjkanjem spanja in veliko gibanja, ste kot hodilna krogla tesnobe!

Če se redno soočate s tesnobo, vam lahko odprava kofeina koristi na veliko načinov.

4. Moten mesntrualni cikel

Strokovnjaki trdijo, da je lahko neredni ali celo manjkajoči ciklus znak prekomernega uživanja kave.

Predvsem ženske na dieti, ki "goljufajo" svoj želodec ali uporabljajo kavo za več energije, imajo to težavo. Kava na tešče vpliva na hormone, predvsem na kortizol. Naš kortizol je zjutraj visok, vendar, ker smo suvereno spustili svoj zajtrk, se nam poviša sladkor, zaradi česar pa telo izloča še več kortizola. Zelo visoka raven kortizola bo poslala signal v možgane, da ustavijo vse procese, ki niso pomembni, saj dobijo sporočilo, da je telo ogroženo. Na žalost je med njimi je del reproduktivnega sistema, saj mora človeški mehanizem najprej poskrbeti za glavne in najbolj pomembne funkcije telesa, reproduktivni del pa se "ugasne".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moded’amour (@mode.damour)

Fotografije: Instagram/@tamara

Preberite še: Kate Middleton nosila suknjič za vse večne čase, popoln za poslovni videz žensk nad 40 let

Priporočamo tudi: To je nori trik, s katerim v dveh dneh stopite maščobo s svojega trebuha in se znebite napihnjenosti

Najbolj brano