Najboljši protistrup proti stresu: Spanje s psom ali mačko prinaša nekatera tveganja (a številne prednosti)

20. 11. 2023
Spanje s hišnim ljubljenčkom ima nepričakovane prednosti, a tudi nekaj tveganj, na katere bodite pozorni. (foto: Profimedia)
Profimedia

Spanje s hišnim ljubljenčkom ima nepričakovane prednosti.

Že samo  pogled na njihove ljubke obraze je dovolj, da se odrečemo dobršnemu delu vzmetnic, odej in blazin. Po drugi strani pa je spanje s psom, mačko ali hišnimi ljubljenčki starodavna navada: človeku in živalim družba drug drugega koristi že od nekdaj, predvsem pa v boju proti prehladu. Prednosti preživete noči s svojim psom in mačko pa presegajo poskušanje vzdrževanja idealne temperature. Pravzaprav se zdi, da ima bližina hišnih ljubljenčkov številne prednosti za vaše razpoloženje. Zaščita, varnost in umirjenost: odstopitev majhnega dela postelje za dobrodošlico vašemu kužku je lahko zelo sladek protistrup proti stresu.

Ne spreglejte:

Prednosti spanja s psom, mačko ali hišnim ljubljenčkom

Nočni občutek njihove bližine je terapevtski: prisotnost psa ali mačke lahko zmanjša raven kortizola - stresnega hormona - in ustvari občutek dobrega počutja in sproščenosti.

Da ne omenjamo tega, kako varni, zaščiteni in ljubljeni se lahko počutimo zaradi njih: občutki, v katerih lahko uživamo ponoči, pa tudi dragocen ščit za vsak dan. Seveda tudi živali rade spijo s svojimi gospodarji, čeprav z drugačnimi nameni. Za psa so ljudje del črede, ki jo je treba ljubiti in zaščititi. Po drugi strani pa za mačke delitev postelje pomeni večje udobje in toplino, ne da bi pri tem izgubile nadzor nad situacijo. Kar zadeva plazilce, se jim je najbolje izogniti.

Skupna postelja s psom ali mačko: slabosti

Najprej je treba upoštevati, da mora biti spanje s hišnim ljubljenčkom navada: živali ne morejo razumeti, zakaj jim je v nekaterih primerih onemogočen dostop do postelje. Prav zato je vredno razmisliti, kakšne so morebitne kontraindikacije za spanje s psi in mačkami. Prvič, živali spijo drugače kot ljudje in so lahko bolj budne in odzivne, kot je pričakovano, ter celo nenadoma vstanejo. Zato lahko pri tistih, ki spijo lahkotno, njihovo prisotnost v bližini zahteva obdobje prilagajanja. Po drugi strani pa paraziti in bolhe niso nobena težava: če že živite z živaljo, se tveganje zaradi skupne postelje ne bo povečalo. V vsakem primeru pa je dobro, da vedno uporabljate antiparazitna sredstva in upoštevate cikel cepljenja, pa tudi da preverjate klope.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kako pogosto se ta živila znajdejo na vašem krožniku? 12 najbolj zdravih živil na svetu (ki jih večina od nas nikoli ne uživa!)

Priporočamo tudi: V modi bo ostal za vedno, eleganco zagotavlja v trenutku: Monica Bellucci opomnila, kaj mora vsak jeseni imeti v svoji omari

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan