Bi se morali po praznikih lotili razstrupljevalne diete in zakaj ne?!

Zlata pravila za zdravo prehrano in boljše počutje.

Bi se morali po praznikih lotili razstrupljevalne diete in zakaj ne?! - Foto: Profimedia

Čas božičnih praznikov in prazničnih druženj je pravzaprav že za nami, stopili smo v novo leto, po vsej verjetnosti vsi s polnimi želodčki. Mize so bile polne hrane in pijače, tako kot ponavadi, vse v prevelikih količinah. Verjetno se prvega januarja še nihče ne zmore lotiti obljubljene diete ali pa zgolj zdravega načina prehranjevanja. Kaj pa, ko smo že 2. januarja, takrat pa je morda že čas, da se vrnemo k svojim rutinam in novoletnim zaobljubam, med katerimi je pogosto tudi izguba teže.

Novoletne zaobljube o izgubi teže in dietah se vselej končajo bolj klavrno, kot bi si želeli.

Ljudje smo nagnjeni k iskanju hitrih in radikalnih rešitev, te pa so za naše telo nekaj najslabšega, pa tudi vsem je jasno, da diet nihče od nas ni zmožen usklajevati celo življenje. Slej ko prej se spet vrnemo na stare tirnice, ker naše telo in um konstantnega odrekanja preprosto ne zdržita. Raje se lotite rutine zdravega prehranjevanja, to bo prav tako imelo učinek na vaše telo in počutje, morda malce počasneje, pa vendar dolgoročno in vztrajno.

Ko gre za priljubljeno temo čiščenja telesa ali razstrupljanja, verjetno marsikdo izmed nas pomisli: "Detox je odličen! Po dobrem postopku čiščenja se bomo počutili spočiti in polni energije." Kot pri večini tem, povezanih s prehrano, pa tudi življenjem na splošno - nas lahko strog odnos do vsakega skrajnega odnosa slepi in prikrajša za nekatere pomembne informacije. Hrana in pijača, ki se običajno priporoča kot del razstrupljevalne diete, je pogosto bogata s hranili, kot so:

- limona

- zeleni čaj

- omega-3 maščobne kisline (zlasti DHA in EPA)

- raznoliko sadje in zelenjava

Ta hrana bolje kot katera druga pomaga našemu telesu, da se spopada s toksini iz zaužite hrane in našega okolja. Ko govorimo o specifičnih kemičnih spojinah - rastlinsko različico glutationa, pomembnega sredstva za razstrupljanje telesa, najdemo v različnih naravnih živilih, kot so:

- šparglji

- špinača

- avokado

- bučke

A pozor!

Čeprav ravno berete, kako so omenjena živila primerna za razstrupljevanje vašega telesa, so ta naravna živila odlična izbira za vašo vsakodnevno prehrano (ne samo po praznikih) in zagotovo obstaja toplo priporočilo za njihovo pogosto uživanje.

Naše telo deluje na način, da vsakodnevno razstruplja samega sebe, z zdravo, bogato prehrano pa nam ne bo treba skrbeti, da bi morali dodatno posegati po razstrupljevalnih dietah. Naše telo je izjemen mehanizem, le hraniti ga moramo z optimalnimi sestavinimi. Res je, da vsi poznamo glavne "toksine" v sodobni prehrani, še posebej tiste, ki prevladujejo med božično-novoletnimi prazniki. Vsi takrat zaužijemo malce preveč kalorij iz predelanih sladkorjev, odvečne maščobe v praznični hrani, dodatno vodo v našem telesu zadržuje tudi presežek soli v prehrani. 

Kot vidimo, je ključna beseda presežek!

Preprosto, zmanjšanje količine teh "toksinov" bi izboljšalo naše zdravje in delovanje telesa. To lahko storimo tako, da jemo najboljšo možno, svežo hrano, pazimo na znake, ki nam jih daje naše telo, se poslušamo ter ustavimo naše hranjenje, ko čutimo, da imamo dovolj. Za to pa je pomembno, da jemo počasi, vsak grižljaj dobro prežvečimo ter smo prisotni v trenutku hranjenja.

In tako, kot vidite, ne potrebujemo čarobnih čistil in detoksikacijskih sokov!

Čeprav, da ne bo pomote, sadno-zelenjavni smuti je vsekakor lahko naša pogosta izbira za zajtrk ali malico, že to bo poskrbelo za "detox" našega telesa, brez dodatnega truda in stresa, ki ga pogosto imamo sami ob misli, kaj vse bi morali zaužiti, da se znebimo "toksinov". Tako preprosto je…

Čeprav za razstrupljevalno prehrano ni močnih dokazov, obstajajo trdni temelji in smernice, kako živeti na način, ki spodbuja optimalno zdravje, preprečuje nastanek kroničnih bolezni in nas ohranja v optimalni formi. Novoletne diete, ki se jih boste morda držali dva meseca in potem spet padli s tirnic, so začaran krog, ki vodijo zgolj v tesnobo in slabo počutje.

Zlata pravila za boljše počutje

Boljša oz najboljša izbira je, da korenito spremenite svoje prehranjevalne navade, posežete po zdravi prehrani, se obrokom ne odrekate, jeste razumne količine, veliko sadja in zelenjave, popijete dovolj vode, izberete način fizične aktivnosti, ki vam predstavlja sprostitev in ne obremenitev, če le lahko si vsak dan privoščite sprehod po svežem zraku, ter najpomembneje, bodite nežni so svojega telesa in telo vam bo vrnilo uslugo. Ne krivite se za občasne prekrške v prehrani, ki to niso, le poslušajte se in svoji duši in telesu ob vsem sadju in zelenjavi, kdaj pa kdaj privoščite kakšen sladkorček. Takšen način zagotovo deluje na daljši rok, predvsem pa je za naše telo veliko manj stresen.

Prirejono po članku z ELLE Hrvaška.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Če želite biti srečnejši v življenju, se znebite teh slabih navad

Priporočamo tudi: Vam je ostala penina? To je odličen recept, kako jo lahko uporabite za sladico

Najbolj brano