Kaj je vodni post in ali je res učinkovit: Privoščite si telesno in čustveno razstrupljanje ter se znebite odvečnih kilogramov

Postenje, ki se vam morda zdi neumno, je v resnici lahko koristno za zdravje. 

Lifestyle, 12. 5. 2022
Kaj je vodni post in ali je res učinkovit: Privoščite si telesno in čustveno razstrupljanje ter se znebite odvečnih kilogramov - Foto: Profimedia

Postenje lahko primerjamo z intervalnim treningom, pri katerem vadimo z visoko in nizko intenzivnostjo, da dosežemo največje koristi. Postenje si predstavljajte kot nizko intenzivno vadbo, zaradi katere sta vaše telo in um bolj ostra in zdrava, ko se vrnete k običajnim dejavnostim. Post pomaga pri razstrupljanju in obnovi celic, um in čustva se umirijo, izboljšata se osredotočenost in koncentracija, saj se okrepijo čutila in izostrijo čutila, pravijo strokovnjaki. Nekateri celo trdijo, da se s postenjem izboljša tudi presnova. Pravzaprav se s postom izboljša delovanje vseh notranjih organov. Prekinitveno postenje je eden najbolj priljubljenih trendov fitnesa na svetu, ki je nastal zaradi potrebe po zmanjšanju brezglavega prehranjevanja in izgubi telesne teže. Čeprav se te tehnike poslužujejo zvezdniki, kot so Hugh Jackman, Beyoncé in The Rock, to skorajda ni novost, zlasti v tradicionalnih kulturah. "Idealno razmerje pri prekinitvenem postu je 16 : 8 - postite se 16 ur in jeste osem ur, točno tako, kot se ljudje postijo v ramadanu," pravijo strokovnjaki. Vsako četrtletje lahko to počnete teden dni, odvisno, kakšen post si izberete, da si vaš sistem odpočije. S strokovnjaki smo se pogovarjali o tem, zakaj bi se morali lotiti posta za hujšanje in kako ga pravilno izvajati.

Post pomaga pri telesnem in čustvenem razstrupljanju. Pomirja um, izostri čute in pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje uma, telesa in duha.

Ne spreglejte: 

V Indiji je post povezan z luninimi cikli. "Vsebnost vode in telesna presnova se spreminjata z naraščanjem in upadanjem lune. Na podlagi tega različne religije predlagajo postenje, ki pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje," pravi Dr. Mathai. To je razlog, zakaj se nekateri postovi vedno odvijajo ob polni luni. Če se redno postite, pa ni nujno, da sledite tem ciklom. Dr. Mathai priporoča post en dan na teden ali dva do tri dni vsakih štirinajst dni. "Čez dan uživajte samo tekočino, kot so sadni in zelenjavni sokovi, pinjenec, limonina voda, kokosova voda, zeliščni čaj itd." Vendar pravi, da sadni sokovi zaradi vsebnosti sladkorja niso zelo koristni za razstrupljanje. "Na dan posta naj ne presega dveh kozarcev." Če želite post narediti še bolj koristen, predlaga tudi klistiranje na dan posta, da zagotovite popolno razstrupljanje. Poleg tega poskrbite, da bodo vaše dejavnosti čim manjše. Čeprav lahko post koristi vsakomur, se mu je najbolje izogniti pri ljudeh, ki se nočejo postiti, duševno motenih, nosečnicah, tistih, ki jemljejo močna zdravila zaradi resnih bolezni, zelo starih in šibkih posameznikih ter v primerih nenadzorovane sladkorne bolezni s težnjo po hipoglikemiji."

Številni zvezdniki (med njimi Hugh Jackman in Beyoncé) se ukvarjajo s prekinitvenim postenjem, znanim tudi kot avtofagija. Ta namreč ponovno zažene sistem in mu omogoči učinkovitejše delovanje. Nekateri zahodni zdravniki prav tako menijo, da lahko post pomaga preprečiti številne degenerativne bolezni možganov. Čeprav ga zdaj sprejema zahod, je že stoletja pomemben del naše tradicije in skrajni čas je, da ga ponovno osvojimo. Pa ste že slišali za vodni post?

Kaj je postenje z vodo?

Tako kot pri vseh drugih postih je njegovo načelo razstrupljanje telesa. V nasprotju s prekinitvenim postenjem med vodnim postenjem ne uživamo trdne hrane. Pri vodnem postu 24 do 72 ur uživate samo vodo. Kadar ste dlje časa brez hrane, ima lahko to negativne učinke na vaše telo, zato ni priporočljivo za vsakogar. Gre za to, da več dni uživate samo vodo, zeliščne čaje ali juhe. Po mnenju tistih, ki so jo že izvajali, ta praksa omogoča prebavnemu sistemu počitek. Ko je v mirovanju, porabimo energijo za druge stvari, na primer za odstranjevanje toksinov. Poleg tega ta kratek premor omogoča črevesju, da obnovi svojo floro in črevesno sluznico. Tako lahko bolje absorbira hranila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

Študije so pokazale, da bi lahko postenje z vodo koristilo zdravju. Tako lahko na primer zmanjša tveganje za nekatere kronične bolezni in spodbudi avtofagijo, proces, ki telesu pomaga razgraditi in reciklirati stare dele celic.

Številne študije so postenje z vodo povezale z nekaterimi impresivnimi koristmi za zdravje, vključno z manjšim tveganjem za nekatere vrste raka, bolezni srca in sladkorno bolezen.

Vendar ima postenje z vodo veliko tveganj in je lahko zelo nevarno, če ga izvajamo predolgo.

Kako deluje?

Ko ste brez hrane, vaše telo kot gorivo uporablja uskladiščeno telesno maščobo. Telo vsak večer med večerjo in zajtrkom naslednjega dne preklopi s hrane na shranjeno maščobo za energijo. Zato prvi obrok, zajtrk, pomeni "prekinitev posta".

Ko so bili ljudje lovci in nabiralci, so pogosto ostali brez hrane, ko je bila suša, neuspešen lov ali ko ni bilo ničesar za nabirati. Post je bil del življenja. 

Ljudje niso imeli stalnega dostopa do hrane, dokler se ni pojavilo sodobno kmetijstvo, vendar vaše telo ni imelo časa, da bi se prilagodilo na stalno razpoložljivost hrane. Naravno je, da vaše telo doživlja stanje posta. Imate poseben presnovni sistem, ki telesu pomaga kuriti maščobe ter ščititi organe in mišice v odsotnosti hrane.

Je učinkovit in predvsem varen?

Postenja z vodo ni mogoče začeti čez noč. Zahteva določeno mero pripravljenosti. Nenadna prekinitev prehranjevanja namreč ni brez posledic za zdravje. Strokovnjaki priporočajo to vrsto posta med dnevi, ko ste prosti in telesu lahko namenite več časa za počitek. Post ni primeren za delovno življenje, v katerem potrebujete 100 % energije. Postenje z vodo lahko privede do pomanjkanja vitamina B1, ki je nujen za pravilno delovanje možganov. Poleg tega lahko povzroči znižanje ravni natrija v telesu, zato se poveča tveganje, da bomo po dieti zboleli. Kot vsaka dieta lahko tudi ta okrepi motnje hranjenja. Zato post ni priporočljiv za osebe, ki so že trpele za anoreksijo, bulimijo ali ortoreksijo. Vedno je dobro vedeti, da te restriktivne diete pogosto vodijo v jojo učinek. Ko se vrnete k tradicionalni prehrani, bo vaše telo želelo skladiščiti več, zato bodite pozorni, da vaš post resnično ne traja predolgo, temveč zgolj od 24-72h. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

Prednosti postenja z vodo

Prednosti posta niso značilne le za postenje z vodo. Raziskave so pokazale, da lahko številne vrste posta, če se izvajajo varno in pravilno, prinašajo naslednje koristi za zdravje:

1. Preprečevanje staranja

Postenje aktivira presnovne poti, ki ščitijo telo pred oksidativnimi poškodbami in staranjem. Postenje poveča avtofagijo, ki odstranjuje stare, poškodovane celice in obnavlja nove zdrave, tako da vaše telo deluje na optimalni ravni. 

2. Zmanjšanje vnetij

Med postenjem boste imeli v krvnem obtoku manj pro-vnetnih celic, kar bo zmanjšalo vaše splošno vnetje. S postenjem lahko zmanjšate tveganje za bolezni, ki jih povzroča kronično vnetje v telesu. 

3. Izguba telesne teže

Vodni post vam lahko pomaga doseči zdravo telesno težo, saj aktivira vašo sposobnost izgorevanja maščob za gorivo.  Ko se vzdržite uživanja hrane, opazite zmanjšanje količine telesne maščobe. Ni vam treba upoštevati "diete", ki omejuje kalorije ali določene skupine živil. Ko se občasno postite, nato pa se v dneh, ko se ne postite, redno prehranjujete, boste postali stroj za izgorevanje maščob.

4. Preprečevanje kroničnih bolezni

Post zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in avtoimunske bolezni. Prav tako raziskave razkrivajo povezavo med postenjem in zmanjšanim tveganjem za degenerativne bolezni živčevja in nekatere vrste raka. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

Kaj piti med postenjem z vodo?

V postenje z vodo ne smete vključiti vseh pijač. Piti morate veliko navadne vode, saj gazirana voda lahko zmoti naše telo in povzroči napihnjenost. Bolje je izbrati vodo z nizko vsebnostjo mineralov, da jo naše telo lažje zaužije. Dobra izbira so tudi zeliščni čaji brez sladkorja, juhe brez grudic in svež sadni sok, razredčen z vodo, če vam resnično primanjkuje energije. 

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Hidratacija je pomembna, ampak – ali je voda iz pipe škodljiva za kožo? Vaša koža lahko postane suha in izgublja elastičnost ter prožnost

Priporočamo tudi: To poletje se v modo vračajo te kontroverzni “grdi” sandali

Najbolj brano