Ta nesluten razlog, zakaj ne bi smeli piti vode z limono, vas bo prepričal, da spremenite svoje zdrave navade

Limonin sok ima številne prednosti, ko bi se radi znebili kakšnega odvečnega kilograma, vendar nedavna študija dokazuje, da njegovo uživanje neugodno vpliva na zdravje naših zob. Se bomo odslej izogibali vodi s sokom limone? Preverite, kaj svetujejo strokovnjaki. 

Lepota, 22. 3. 2022
Ta nesluten razlog, zakaj ne bi smeli piti vode z limono, vas bo prepričal, da spremenite svoje zdrave navade - Foto: Instagram

Vas je zgornje besedilo šokiralo, saj se že leta verjamete v vse pozitivne lastnosti, ki jih zagotovimo svojemu telesu s pomočjo vode z limone? Ko smo žejni, ni nič boljšega kot kozarec vode. Če vodi dodamo malo okusa, je še boljša, zato lahko z rezino limone naredimo kozarec vode še bolj vabljiv. Toda ali ste se kdaj vprašali, kako limonin sok vpliva na vaše zobe? Za telo je limonin sok sicer dobro poživilo in pomaga pri prebavi, vendar je ta agrum lahko napačen prijatelj, ko gre za zdravje naših zob.

Limonin sok je ena najbolj erozivnih sestavin. To pomeni, da lahko ob pitju povzroči erozijo sklenine na naših zobeh. Pravzaprav ima limonin sok pH 2-3, kar pomeni, da škoduje našim zobem, saj je dokazano, da tekočine s pH pod štirimi negativno vplivajo na zdravje naših zob. V študiji primerjave sadnih sokov in pijač, je imel limonin sok najvišjo vsebnost citronske kisline med vsemi preučevanimi sokovi. Kisline so največji sovražnik vaše sklenine. Ko jeste limono ali pijete limonin sok, se kisline iz soka prilepijo na zobe in obrabijo vašo sklenino. Kisline pomagajo tudi bakterijam pri nastajanju zobnih oblog in zobnega kamna, ki povzročata nastanek zobne gnilobe.

Ne spreglejte: 

To pomeni, da morate po pitju ali uživanju kisle pijače ali hrane počakati vsaj 30 minut, da si ne bi uničili sklenine. Brez zdrave in močne sklenine, ki ščiti vaše zobe, so ti bolj nagnjeni k propadanju ali nastanku kariesa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gergana Ivanova (@fashionismyfortee)

Še vedno želite uživati v pitju vode s sokom limone, ne da bi pri tem poškodovali zobe? Tukaj je nekaj predlogov, kako si lahko pomagate, da bodo vaši zobje ostali močni in zdravi. 

1. Omejite količino popite pijače

Namesto da si v vodo običajno dajete limono, si to raje privoščite ob posebnih priložnostih. Manj ko bodo vaši zobje redno izpostavljeni kislini, močnejši bodo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LUMĒI Cosmetics (@lumeicosmeticsitalia)

2. Uporabite slamico

Slamic se zaradi neugodnih vplivov na okolje drži slab sloves, toda z uporabo slamice si lahko pomagamo zagotoviti, da naš napitek s sokom limone, v naše grlo izteče z minimalnim stikom z zobmi. Razmislite o nakupu steklenih ali bambusovih slamic, s katerimi si zagotovite uporabo slamice za večkratno uporabo, da boste lahko zaščitili svoje zobe in okolje.

3. Izperite usta z vodo

Kozarec navadne vode verjetno ni prva stvar, po kateri bi posegli, ko ravno spijemo kozarec vode z limone, vendar bi po priporočilih strokovnjakov morali storiti ravno to. Na ta način namreč odplaknemo kislino, ki je ostala na zobeh.

4. Redno ščetkanje in uporaba zobne nitke

Najboljši način za ohranjanje zdravih zob je, da si zobe umijete dvakrat na dan in ne pozabljate tudi na uporabo zobne nitke. Tako boste zagotovili, da na vaših zobeh ne bo ostalo ničesar, kar bi vam kasneje lahko povzročalo težave. Pazite le, da si zobje po pitju gaziranih pijač, sadnih sokov in drugih kislih pijač opomorejo in z nadaljnjim vnosom hrane ali pijače, ki ni voda, počakajte vsaj 30 minut.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOON (@moon)

Povzeto po članku GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@moon

Preberite še: Ta odtenek rjavih las bo najbolj priljubljen v 2022: Vsem rjavolaskam bo všeč odtenek 'Dark Cherry Cola'

Priporočamo tudi: Tukaj boste našli navdih za maksimalističen outfit za ženske nad 45 let

Najbolj brano