9 s kolagenom bogatih živil, ki preprečujejo staranje kože in bi jih morali pogosteje uživati od 25. leta starosti

3. 3. 2024
Zaradi kolagena je koža čvrsta in sijoča, podpira notranje organe ter povezuje hrustanec, mišice in kosti. To pa so živila, ki vsebujejo največ kolagena. (foto: Profimedia)
Profimedia

Vključite jih v vsakodnevno prehrano in preverite, zakaj so tako pomembni.

Zaradi kolagena je koža čvrsta in sijoča, podpira notranje organe ter povezuje hrustanec, mišice in kosti. Kolagen drži naše telo skupaj: brez te beljakovine bi bili brezoblična masa. V primeru obraza kolagen skupaj z elastinom ustvarja mrežo vlaken v dermisu, zaradi česar je ta napet, preprečuje ohlapnost kože in preprečuje, da bi se izrazne linije spremenile v trajne gube. Skratka, gre za sveto snov za tiste, ki skrbijo za nego kože: glejte priljubljenost hidroliziranih prehranskih dopolnil s pitjem kolagena, ki jih promovirajo stalnice, kot sta Jennifer Aniston in Elle Macpherson. Najnovejši trend? Kava, napolnjena s kolagenom.

Kaj je kolagen?

Kolagen je strukturna beljakovina, ki je naravno prisotna v našem telesu (predstavlja 33 % telesnih beljakovin), predvsem v koži, kosteh, mišicah, vezeh, kitah in hrustancu, pa tudi v očesni roženici, nohtih, zobeh in vseh vezivnih tkivih. Naše telo ga proizvaja naravno, vendar se od 25. leta dalje proizvodnja zmanjša, že prisotni kolagen pa začne propadati, tudi zaradi onesnaževanja, kajenja in stresa. Skratka, morda je koristno ukrepati že v mladosti, in to ne le za lepoto kože, temveč tudi za zdravje mišic, kosti in sklepov.

Poleg priročnih in praktičnih kolagenskih dodatkov je najlažji način za dodajanje kolagena prehrana. Uživanje živil, bogatih s kolagenom, je v trendu, ne zaman ima hashtag #CollagenRichFoods 13,4 milijona ogledov na portalu Tiktok, kjer je veliko receptov za znamenito kostno juho. Živila, ki so najbogatejša s kolagenom, so živalskega izvora, kar je slaba novica za vegetarijance ali vegane. Različno sadje in zelenjava, bogata z vitaminom C, ter živila, bogata z aminokislinama prolinom in glicinom, ter minerali, kot sta cink in baker, pa spodbujajo sintezo te esencialne beljakovine. Če ta živila kombinirate z živili, bogatimi s kolagenom, boste dosegli dvojni spodbujevalni učinek in čvrsto, napihnjeno kožo.

9 živil, ki vsebujejo največ kolagena

1. Kostna mesta

Kosti, hrustanec in kite so bogati s kolagenom tipa I (najbolj koristnim za kožo, nohte in lase), ki se sprošča pri dolgotrajnem kuhanju. Kuhajte jih in juho uporabite kot osnovo za juhe ali rižote. Ali pa jo popijte kot zdravilno pijačo: bogata je z aminokislinami in minerali, kot so žveplo, magnezij in kalcij.

2. Piščanec in puran

Piščanec in puran sta odličen vir kolagena. Toda če želimo od tega mesa dobiti največ koristi, se moramo odpovedati običajnim pustim prsim v korist bolj mastnih kosov, kot so stegna nad stegni, ali pa jih jesti cele, vključno s kožo in hrustancem. Če jih pripravite kuhane, prihranite juho, ki je koncentrat kolagena in aminokislin.

3. Losos

S kolagenom so najbogatejše mastne ribe, kot so losos, skuša in jegulja (tudi cele sardele), vendar dragocena snov ni toliko v mesu kot v koži, bodicah in luskah. Skuhajte lososa v pečici, ne da bi odstranili kožo, ali pa kožo specite v ponvi, kot to počnejo Japonci, za prigrizek, ki neguje kožo. Obstajajo tudi tisti, ki ga v receptih uporabljajo namesto slanine.

Profimedia

4. Meso

Vse vrste mesa, bodisi goveje, telečje ali svinjsko, so veljaven vir kolagena. Beljakovine pa so bolj koncentrirane v vezivnem tkivu in kitah, torej v bolj vlaknatih in težje prebavljivih kosih. Puste rezine dajte na stran in izberite rebra in podobno, trših delov pa ne odstranjujte (vendar dobro prežvečite).

5. Jajčni beljak

Tudi če ni neposreden vir kolagena, je jajce, še posebej jajčni beljak, bogato s prolinom in glicinom, aminokislinama, ki sta bistveni za pravilno proizvodnjo kolagena v našem telesu. Pripravite omleto iz beljakov, kot to počnejo v tujini, ko želijo več beljakovin, a manj kalorij.

6. Kozice

Poznate tiste kozice na žaru, ki so kuhane, dokler niso prepečene, in od katerih lahko pojeste vse, tudi lupino in noge? Če ste pripravljeni, jih pojejte cele in uživajte v vsakem delu (vendar vsaj 30-krat prežvečite): kolagen se nahaja v mesu, vendar predvsem v zunanjih delih.

7. Ostrige

Ste ljubitelj ostrig? Njihova privlačnost presega pomen afrodiziaka. Ostrige vsebujejo nesorazmerno veliko cinka in bakra ter aminokislini prolin in licin, ki sta predhodnici kolagena. Privoščite si jih ob posebnih priložnostih za bolj sijočo kožo.

8. Rdeča paprika

Ne, žal paprika ne vsebuje kolagena. Je pa izjemen vir vitamina C (vsebuje ga več kot agrumi), ki je potreben za sintezo kolagena. Rdečo papriko kombinirajte z mesno ali ribjo jedjo in maksimalno boste spodbudili nastajanje kolagena.

9. Česen

Nekateri ga obožujejo, drugi sovražijo, vendar je česen nedvomno zvezda južnoevropske kuhinje. Med njegovimi prednostmi je tudi ta, da pospešuje proizvodnjo kolagena. Vsebuje zmagovalno kombinacijo vitamina C, cinka in bakra. Uporabljajte ga po mili volji kot začimbo za hrano, bogato s kolagenom, in čeprav vam bo uničil družabno življenje, bo vaša koža zasijala.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Te superge iz 80. let so trenutno nova obsedenost s čevlji: Pomladi jih bomo videli povsod

Priporočamo tudi: Novak in Jelena Đoković ga pijeta vsako jutro: Ta napitek je izredno zdrav in priporočljiv, a vseeno morate o njem vedeti nekaj stvari