Pokrovitelj projekta:

Poti do zadovoljujoče spolnosti po menopavzi

Menopavza oziroma zadnja menstruacija v življenju ženske je mejnik, ki pri ženskah v razvitem svetu nastopi v povprečju okrog 51. leta starosti. 

Promocijsko sporočilo, 7. 11. 2022
Poti do zadovoljujoče spolnosti po menopavzi - Foto: Cicatridina

Zaradi upada spolnih hormonov, zlasti estrogena, se pri številnih ženskah že v obdobju pred menopavzo pojavi t. i. vulvovaginalna atrofija. Sluznica v nožnici postane tanka, bleda, manj prekrvljena in manj vlažna. Medcelični prostor vsebuje vse manjšo količino kislih mukopolisaharidov in hialuronske kisline, ki sicer (v rodnem obdobju) vzdržujejo vlažnost nožnice.

Stanjšana sluznica je bolj dovzetna za poškodbe, krvavitve in ranice ob pritiskih, ki jih lahko povzroči že običajni ginekološki pregled ali spolni odnos. Medtem ko je v rodni dobi za nožnično sluznico značilna nagubanost, kar ji omogoča raztegljivost, nagubanost po menopavzi vse bolj izginja, nožnica se skrajša. Vse te spremembe lahko povzročijo simptome, kot so občutek suhe, pekoče, srbeče nožnice, boleč spolni odnos in poslabšanje statike medeničnega dna.

Upad hormonov prizadene tudi sečnico in sečni mehur, ki sta prav tako občutljiva na estrogene. Lahko se pojavi nuja, pogosto uriniranje (lahko tudi ponoči) in pekoče uriniranje. Pogostejša so tudi vnetja sečil in inkontinenca.

Upad libida zaradi bolečin

Hormonske spremembe v obdobju pred in po menopavzi vplivajo na številne vidike življenja žensk, zelo pogosto na njihovo spolno življenje. Kar 75 % spolno aktivnih žensk v obdobju po menopavzi navaja, da je njihova zmanjšana želja po spolnosti posledica simptomov atrofije nožnične sluznice in sluznice spodnjih sečil.

A raziskave kažejo, da se ženske po menopavzi ne bi smele odpovedati spolnosti. Spolna aktivnost namreč lahko prispeva k ohranjanju vaginalnega epitelija, saj povečuje dotok krvi in elastičnost tkiva, zato izogibanje spolnim odnosom lahko simptome, povezane z atrofijo nožnice, celo poslabša. Tako kot redna telesna vadba in raztegovalne vaje pomagajo pri ohranjanju mišic okončin in trupa ter njihovi prožnosti, tudi redna spolna aktivnost prispeva k čvrstosti mišic medeničnega dna. Redna spolna aktivnost lahko pomeni spolni odnos s penetracijo, lahko pa vključuje druge oblike, kot so ročna stimulacija s strani partnerja ali samozadovoljevanje.

Številne rešitve, poiščite pravo zase

Z bolečino in neprijetnimi občutki pri spolnih odnosih se srečujejo številne ženske, a maloštevilne o tem spregovorijo z zdravnikom. Zdravniki lahko predpišejo nadomestno hormonsko zdravljenje, vendar to ni ustrezno za vse ženske. Nekatere se za hormonsko terapijo ne odločijo tudi zaradi strahu pred neželenimi učinki. Za te skupine žensk so na voljo lubrikanti in vlažilna vaginalna sredstva. Učinkovita vlažilna vaginalna sredstva pogosto vsebujejo hialuronsko kislino. To je molekula, ki je naravno prisotna v človeškem telesu in ima sposobnost vezave velike količine vode. Pripomore tudi k obnavljanju tkiv, tako da jim povrne čvrstost in elastičnost.

Izdelke s hialuronsko kislino za vaginalno uporabo, kot so na primer Cicatridina ovule, ki ne vsebujejo hormonov, najdete tudi v lekarnah in specializiranih prodajalnah v Sloveniji ter v spletni trgovini Dr. Gorkič. Ob bolj izraženih težavah s suhostjo nožnice je priporočljiva 10- do 20-dnevna terapija z ovulami Cicatridina. Za vzdrževanje stanja pogosto zadostuje uporaba ovul 2-krat tedensko. Za obnovo in vlaženje sluznice zunanjega spolovila pa je na voljo Cicatridina v obliki mazila. Oba izdelka sta primerna tudi za dolgotrajno uporabo.

Spolno življenje v obdobju po menopavzi morda zahteva več prilagajanja med partnerjema, odkrito komunikacijo, daljšo predigro in naslavljanje fizioloških sprememb, ki so posledica upada spolnih hormonov. A spolnost je tudi v tem obdobju lahko zelo zadovoljujoča in močno prispeva h kakovosti življenja.