Katera zelenjava resnično topi kilograme in je najboljša za hujšanje? Odgovor je zelo preprost in nikoli ga ne bi uganili

8. 11. 2023
Katera zelenjava resnično topi kilograme in je najboljša za hujšanje? Odgovor je zelo preprost in nikoli ga ne bi uganili (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsak nutricionist se bo strinjal s to izjavo, saj nedvomno drži.

Na družbenih omrežjih, v revijah ali kot nasvet zdravnika boste povsod slišali enak odgovor na vprašanje, kako shujšati. Priporočila so zmanjšati vnos predelane hrane in jo nadomestiti s svežim, najboljšim sadjem in zelenjavo.

Naslednji dvom, ki muči vse tiste, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov, je, katero zelenjavo jesti. Zdravniki se strinjajo, da je najboljša listnata zelenjava ali tista z manj ogljikovimi hidrati.

Ne spreglejte: 

Ključ do hujšanja so zdrave navade, pravilna izbira hrane, pa tudi uvajanje telesne dejavnosti. Živeti samo od zelenjave in sadja pa ni enostavno in tukaj pravi znanost, katera zelenjava lahko najbolj pomaga pri izgubi kilogramov.

Star nasvet, da jejte več zelenjave in napolnite polovico krožnika z živili brez škroba, kot so solate in bučke, vedno pomaga. Morda se ne sliši privlačno, a deluje. Zelenjava daje obrokom volumen brez veliko kalorij, vsebuje pa tudi nasitne vlaknine, zaradi česar je učinkovito sredstvo za hujšanje.

Prav tako je polna bistvenih hranil in antioksidantov, ki lahko zmanjšajo ali pomagajo pri obvladovanju številnih kroničnih bolezni, vključno s srčnimi boleznimi, rakom in sladkorno boleznijo. No, na koncu dneva nas je naša prehranjevalna kultura prisilila, da verjamemo, da izguba odvečnih kilogramov zahteva, da se odrečete okusni, polnovredni hrani in se prikrajšate zanjo – stil prehranjevanja, ki je 100 % nevzdržen.

Seveda so diete lahko učinkovite za kratkotrajno hujšanje, a raziskave kažejo, da se jim večina ljudi ne odreče. Na primer, metaanaliza 121 kliničnih preskušanj iz leta 2020 je pokazala, da je večina diet udeležencem pomagala izgubiti težo v prvih šestih mesecih in izboljšati določena zdravstvena stanja, kot je krvni tlak, ne glede na to, katero metodo so poskusili. Toda to hujšanje ni trajalo niti eno leto.

Kaj je najboljše za dolgoročni uspeh?

Postopno uvajanje majhnih sprememb v vašo prehrano je tisto, kar vam bo pomagalo shujšati brez stresa in preprečiti, da bi se kilogrami vrnili. Dodajanje dodatne porcije zelenjave na krožnik ali zamenjava visokokaloričnih živil z lahkimi rastlinskimi živili sta dobra primera majhnih, a trajnostnih sprememb, ki vam lahko pomagajo pri izgubi teže.

Zdaj se morda sprašujete, ali obstaja katera zelenjava, po kateri je absolutno najbolje poseči?

Odgovor je naslednji: Zelenjava št. 1 za hujšanje je tista, ki jo boste dejansko pojedli! Da, prav ste prebrali. Pomislite: edini način, da izkoristite vse zdravstvene koristi zelenjave, je, da jo dejansko jeste. Vsaka zelenjava ima hranilno vrednost (ja, tudi tista škrobnata, kot je krompir), zato se ni treba spuščati v podrobnosti in sorte ter razmišljati, katera zelenjava je boljša od druge.

Raziskave kažejo, da ljudje, ki jedo veliko zelenjave, tehtajo manj kot tisti, ki je ne. Poleg tega, da zagotavlja veliko in zadovoljivo količino hrane, lahko zelenjava nadomesti druga visokokalorična živila.

Raziskave so pokazale, da povečana poraba zelenjave sčasoma povzroči izgubo teže. In metaanaliza iz leta 2019, objavljena v reviji 'Advances in Nutrition', je pokazala, da je bilo pri ljudeh, ki so jedli več zelenjave, 22 % manjša verjetnost, da se bodo dolgoročno zredili (do 12 let v nekaterih vključenih študijah!). Tisti, ki so zaužili približno tri do štiri porcije (200 do 300 gramov) zelenjave na dan, so imeli najmanjše tveganje za prekomerno telesno težo in debelost.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 7 idej za jesenske stajlinge, ki jih boste to sezono želele poustvariti

Priporočamo tudi: Horoskop: 4 ženske zodiaka, ki jim je čuječnost zelo blizu

BONUS EPIZODA: Prisluhni pogovoru z Domnom Valičem v podkastu Ob skodelici kave z Živo Avžner