Kaj jesti pri 20., 40. in 60. letih: Pravila, ki bi se jih morala držati vsaka ženska za zdravje in vitkost

7. 12. 2023
Pravilna prehrana je polovica zdravja in če želite biti vitki, bodite pozorni na to, kaj jeste. (foto: Profimedia)
Profimedia

Pravilna prehrana je polovica zdravja in če želite biti vitki, bodite pozorni na to, kaj jeste.

Pazite, kaj jeste, to je nasvet, ki vam ga bo dal vsak zdravnik. Kar te veseli pri 20 letih, pogosto ni dobro, ko vstopiš v petdeseta, da ne govorimo še kasneje ... Normalno je, da se apetit z leti spreminja, s tem pa tudi potrebe telesa.

Zato nam strokovnjaki povedo, kaj jesti pri kateri starosti.

Ne spreglejte:

Dvajseta leta

Zaradi rasti kosti, ki se nadaljuje tudi v dvajsetih, so mlečni izdelki priporočljivi, kar pomeni, da lahko brez slabe vesti uživate sir in smetano, le ne pretiravajte. Izogibajte se alkoholu, saj lahko poškoduje zdravje kože, las in nohtov. Ne podvržite se drastičnim dietam, temveč se navadite jesti zdravo in uravnoteženo hrano.

Trideseta leta

Ko dopolnite trideset let, ste bolj nagnjeni k občutku utrujenosti in pomanjkanja energije. Namesto kave in drugih navideznih poživil raje uživajte suho sadje. Najboljše so suhe marelice, ki počasi ustvarjajo energijo, priporočljivo pa je tudi uživanje čim več datljev, jabolk in celih žit. Vitamine in minerale je dobro jemati kot prehranska dopolnila, vendar ne smete pretiravati. Da se ne bi zredili, se izogibajte sladkorju in nezdravim maščobam.

Štirideseta in petdeseta

Da se zaščitite pred slabokrvnostjo, ki se včasih pojavi v tej starosti, uživajte rdeče meso – kakovostne in ne prepečene zrezke, ki bodo v telo vnesli železo. Soja vam bo všeč tudi za hormonsko ravnovesje, če želite ohraniti mlado kožo, pa uživajte čim več svežega sadja in zelenjave. Sladkarije niso priporočljive, ker se kalorije hitro kopičijo in jih pri tej starosti ni prav lahko pokuriti.

Šestdeseta, sedemdeseta ...

V tej starosti imuniteta ni več tako močna. Da se zaščitite, povečajte vnos probiotikov. Dehidracijo lahko preprečimo s pitjem več vode, še posebej priporočljivo pa je uživanje nesladkanih čajev. Poleg čim bolj zdravih jedi svojo prehrano obogatite s sadjem in zelenjavo. In če ne želite zdravstvenih težav, se izogibajte mesnim izdelkom, kot so klobase.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: December in januar sta rezervirana za stare ljubezni: 4 znamenja, ki s pomočjo retrogradnega Merkurja v svoje življenje pripeljejo bivše partnerje

Priporočamo tudi: En nasvet je ključen za vitko postavo: Kako se monaška princesa Charlene prehranjuje in ohranja svoj mladosten videz?

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan