5 skupin ljudi, ki bi jeseni morale jesti bučo: Bogata je z magnezijem, spodbuja dolgoživost ter krepi imunski sistem

23. 9. 2024
Deli
5 skupin ljudi, ki bi jeseni morale jesti bučo: Bogata je z magnezijem, spodbuja dolgoživost ter krepi imunski sistem (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki za prehrano in dolgoživost je ne zaman vključujejo v svojo prehrano za ohranjanje zdravja.

Velikokrat govorimo o pozitivnem učinku bučnih semen, ki so med najljubšimi in najbolj hranljivimi semeni, ki so nam na voljo na vsakem koraku, nič manj zdravju koristna pa ni buča sama.

Ta zelenjava, bogata z magnezijem, je na seznamu vsakega strokovnjaka za prehrano in dolgoživost, Bogata z vitamini, nasitna in nizkokalorična buča je ena najbolj koristnih alternativ za kožo, lase, razpoloženje in imunski sistem. Dr. Vicente Mera, strokovnjak na področju medicine proti staranju, pojasnjuje, da lahko nekatera superživila upočasnijo proces staranja.

Buča je zelo vsestranska zelenjava – jeste jo lahko v enolončnicah, odlična je v jesenskih čokoladnih tortah, božanska je naribana tako v slanem kot sladkem pecivu, seznam načinov uporabe pa je neskončen. Poleg tega je nizkokalorično živilo!

Preberite še:

Je enoletna rastlina iz družine bučnic (Cucurbitaceae), pa tudi kumare, melone, lubenice ... Užitna so njena semena, listi in meso, vsi deli buče pa so bogati z gosto razporejenimi hranili, kar pomeni, da so polni vitaminov in mineralov ter imajo relativno malo kalorij.

Kaj je v bučah?

100 g surove buče vsebuje:

  • 91,6 g vode
  • 104 kJ (26 kcal)
  • 1 g beljakovin
  • 0,1 maščobe
  • 6,5 g ogljikovih hidratov
  • 0,5 g vlaknin
  • 2,76 sladkorja
  • 21 mg kalcija
  • 0,8 železa
  • 12 mg magnezija
  • 44 mg fosforja
  • 340 mg kalija
  • 9 mg vitamina C

In to je le del bogate sestave buče, saj vsebuje tudi veliko vitaminov A, E, K, B6 ...

Zanimivo je, da ima surova buča, čeprav ima visok glikemični indeks (75), nizko glikemično obremenitev, ki meri zvišanje krvnega sladkorja glede na število ogljikovih hidratov, ki jih hrana vsebuje v povprečni porciji.

5 skupin ljudi, ki bi jeseni morale jesti bučo: Bogata je z magnezijem, spodbuja dolgoživost ter krepi imunski sistem
Profimedia

Magnezij spodbuja dobro razpoloženje

Zanimivo je, da je ta zelenjava bogata z magnezijem, hranilom, ki deluje na mišični in živčni sistem ter spodbuja dobro počutje in sprostitev obeh sistemov. Dr. Mera še dodaja, da njena semena vsebujejo veliko triptofana, ki pomaga izboljšati raven serotonina in depresivno vedenje.

Koristi buče:

  •  Posameznikom, ki želijo okrepiti imuniteto. Buča zagotavlja ogromno dozo beta karotena, ki se delno pretvori v vitamin A, ki telesu pomaga pri boju proti okužbam, nekatere raziskave pa kažejo, da je pomembna tudi za krepitev črevesne sluznice, zaradi katere je telo bolj odporno na okužbe. Veliko je tudi vitamina C, ki krepi imunske celice.
  • Posameznikom, ki želijo izboljšati zdravje svojih oči. Buča je koristna za zdravje oči zaradi vsaj dveh mehanizmov delovanja. Prvič, bogata je z beta karotenom, ki pomaga izostriti vid, tako da pomaga mrežnici absorbirati svetlobo, in drugič, kombinacija hranilnih snovi v buči lahko zaščiti pred starostno degeneracijo rumene pege.
  • Posameznikom, ki želijo izboljšati zdravje svoje kože. Antioksidanti, ki jih najdemo v bučah, so pomembni za zdravje kože, vključno z beta karotenom ter vitaminoma E in C. Beta karoten ščiti kožo pred ultravijoličnimi žarki, je pokazala študija düsseldorfskih strokovnjakov, objavljena leta 2012 v medicinski reviji The American Journal of Clinical Nutrition. Poleg tega izboljša videz in teksturo kože.
  • Posameznikom, ki želijo okrepiti srce. Kot piše Healthline, buča vsebuje specifična hranila, ki so koristna za zdravje srca, med njimi kalij, za katerega so strokovnjaki Univerze v Modeni leta 2017 ugotovili, da lahko pomaga pri zniževanju visokega krvnega tlaka. Prav tako lahko vlaknine pomagajo znižati holesterol v krvi tako, da se vežejo na holesterol v hrani, ki jo jemo, in preprečijo njegovo absorpcijo.
  • Posameznikom, ki želijo boljše presnovno zdravje. Glede na raziskavo japonskih znanstvenikov, objavljeno leta 2015 v medicinski reviji British Journal of Nutrition, lahko uživanje hrane, bogate z beta karotenom, kot je buča, pomaga izboljšati presnovno zdravje, tj. uravnavanje krvnega sladkorja in porazdelitev telesne maščobe. Občasno uživanje buč vam seveda ne bo pomenilo veliko, če sicer ne pazite na prehrano, torej ne jeste uravnoteženo in raznoliko, z veliko svežega sadja in zelenjave.

Veliko možnosti receptov

  • V solati z zelenimi listi, granatnim jabolkom, orehi, kozjim sirom in balzamičnim prelivom. Nutricionistka Beatriz Larrea priporoča, da se po njem pripravi glavna jed iz morskih sadežev, mesa ali rib. „Zelenjava, zdrave maščobe in beljakovine dajejo občutek sitosti, glukoza pa se počasneje absorbira,“ pojasnjuje.
  • Za zdrav prigrizek si privoščite čips (zelo tanko narezan in pečen v pečici), začinjen z začimbami.
  • V zavitku s sirom feta, paradižnikom, solato in avokadom.
  • Kuhan z rižem, kvinojo ali lečo za začinjen kari.
Nova kolekcija H&M za jesen in zimo je tukaj. Priznamo, da je ta najlepša doslej!

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković