Kdo je prejel nagrade Elle Style Awards 2023? Ta imena so zaznamovala največji modni dogodek v letu

22. 11. 2023
Kdo je prejel nagrade Elle Style Awards 2023? Ta imena so zaznamovala največji modni dogodek v letu (foto: Marko Delbello Ocepek)
Marko Delbello Ocepek

Tam, kjer eleganca sreča karizmo in se jima pridruži še neomajna moč, se snidejo osupljive osebnosti, ki so s svojim delovanjem v zadnjem letu na nas pustile trajni pečat. Razkrivamo izjemne ustvarjalce, ki jih ni mogoče spregledati, in osebnosti, katerih prezenca nas spodbuja, da tudi sami zaplešemo zunaj okvirjev lastne predvidljivosti. Njihov življenjski slog, občutek za lepoto in izražanje ter ustvarjalnost so vir brezmejnega navdiha. To so letošnji nagrajenci Elle Style Awards!

V družbi izjemnih osebnosti, ki premikajo kreativne meje na svojih področjih, smo v ponedeljek v ljubljanski Cukrarni obeležili že 11. Elle Style Awards by Renault na domačem podiju.

Ko zapoje čarobna Nina Strnad in iz novega avtomobila Renault Clio kot voditelj večera v obleki kultne slovenske znamke SENS izstopi očarljivi igralec Klemen Janežič, veš, da bo večer pred tabo več kot odličen. Prav takšna je bila namreč uvertura v že tradicionalni dogodek našega uredništva, kjer smo (pro)slavili impozantne domače ustvarjalce in njihovo vsesplošno delovanje s poudarkom na letu 2023.

Kdo so nagrajenci Elle Style Awards 2023?

Nagrade za najboljše kreativne dosežke in stil na slovenskem modnem področju je revija Elle letos podelila v devetih kategorijah, ob teh pa podelila tudi nagrado leta za življenjsko delo. To so obrazi, ki jim pripisujemo neskončno kreativnost in svojstven stil v vsem, s čimer so si leto zaslužili svojo nagrado Elle Style Awards by Renault.

Elle modni oblikovalec

Almira Sadar

Njen pristop k oblikovanju oblačil se spogleduje z večno minimalistično, geometrijsko estetiko, ki jo nadgrajuje z avtorskimi in unikatnimi nasprotji. Leta 2003 je ustvarila blagovno znamko Almirasadar, ki še danes izraža individualnost in izvirnost, leta 2014 pa jo je nadgradila tudi s kolekcijo za dom – Almirasadar Home Collection. Vsak izdelek z njenim podpisom že natanko 20 let izraža prepričanje, da brez posebnosti ni osebnosti. V letu 2023 je poleg dveh sezonskih kolekcij na domačem tednu mode predstavila še kolekcijo ALMIRASADAR X PETJA ZOREC. Zaradi vsega naštetega je Almira Sadar letošnja prejemnica nagrade Elle Style Awards v kategoriji Elle oblikovalec.

Elle ženska

Barbara Čeferin

Svojo ljubezen do fotografije že od leta 2003 širi s prvo zasebno galerijo, specializirano za fotografsko umetnost v Sloveniji. Ta sliši na ime Galerija Fotografija. Z njo je zapolnila vrzel na področju fotografskih galerij ter številnim domačim in tujim fotografom omogočila, da se lahko predstavijo slovenskemu in tujemu občinstvu. V zadnjih 20 letih je kurirala ali sokurirala več kot 150 razstav domačih in tujih umetnikov, ki so razstavljali v prostorih galerije, na gostovanjih na umetniških sejmih ali v muzejih, galerijah in drugih razstavnih prostorih doma in v tujini. Srž njenega glavnega poslanstva je, da bi slovenski javnosti približala fotografsko umetnost. To ji uspeva za čisto petico, zato je tokratna prejemnica Elle Style Awards v kategoriji Elle ženska Barbara Čeferin.

Elle moški

Tomo Brejc

Življenje in njegove akterje gleda in dela večne skozi fotografski objektiv že petnajst let, in sicer iz Londona, ki mu prav toliko let lahko že reče dom. Njegovega prepoznavnega izraznega sloga ni moč zgrešiti, saj ga uporablja tako v umetniški kot v profesionalni fotografiji. Med drugim se podpisuje pod portrete Samuela L. Jacksona, Antonia Banderasa in Benedicta Cumberbatcha. Dobro se razume tudi z režijo, posledično pa z impresivnimi televizijskimi oglasi. V zadnjih letih deluje na področjih umetniške produkcije, modne fotografije ter teoretičnega pisanja. Sam pravi, da pri njegovi fotografiji ne gre toliko za kreativnost ali ustvarjalnost, temveč bolj za to, da mu fotografija omogoča stik s svetom in njegovo razumevanje. S projektom Nedokončane krajine, ki ga je pripravil v sodelovanju z galerijo Photon v začetku letošnjega leta, se je vrnil k avtorskim projektom. Njegov profesionalizem, čut za zaznavanje okolice in ovekovečenje le-te s svojstvenim podpisom ter nenehen doprinos k fotografski stroki, so le kanček tistega, za kar je Tomo Brejc letošnji prejemnik nagrade Elle Style Awards v kategoriji Elle moški.

Elle dekor

Studio Barjak Vitberg

Nagrajenec je STUDIO BRAJAK VITBERG, umetniški in oblikovalski studio, ki sta ga leta 2019 ustanovila ljubljanska arhitekta Petra Brajak in Robert V. Bijelić. V njem si prizadevajo oblikovati obrtne elemente in jih narediti brezčasne skozi proces eksperimentalnega oblikovanja. Veliko sodelujejo s svetovnimi galerijami, brez njih pa ni mogel tudi največji film letošnjega leta, Barbie. Ikonična blondinka se je namreč prebujala v spalnici, ki so jo krasila prav njihove roza luči Miami. Ustvarjalca pravita, da je njun dizajn zelo intuitiven, estetika pa zelo različna, a oba delita odraščanje s starši umetniki. K sreči tako obe jabolki nista padli daleč od drevesa, temveč se združila in sooblikovala čudovito zgodbo. Takšno, ki navdihuje brez meja, zato je Studio Brajak Vitberg prejemnik naše nagrade v kategoriji Elle dekor.

Elle glasba

Mark Jacob Cavazza - Vazz

Zakaj je Vazz glasbeni navdih uredništva ELLE? Je mojster besed in hiphop umetnik, s katerimi nam kot ustvarjalec z neomejenim vrelcem kreative odstira vedno nove pomene v znanem in še neznanem. Ker to počne tako zelo dobro, se radi potopimo v vse projekte, ki jih spusti v svet, pa naj bo to na področju rapanja, didžejstva, igre ali režije. Do zdaj je izdal tri samostojne albume in v le nekaj letih postal eno največjih imen slovenskega hiphopa. Na ‘repeat’ poslušamo njegov novi live album, prav tako kot pesem MANZAREK, za katero je pred kratkim izšel videospot. Kategorija Elle glasba je razmeroma mlada, tako kot Vazz, a glasba, sploh njegova, nima časovnice. Tukaj je, da celi in združuje.

Elle mladi talent

Timotej Letonja

Njegovo delo je uvid v preplet več sposobnosti: urednikovanja, komuniciranja, pisanja in kreativnega izražanja. Je namreč urednik in pobudnik nizozemske izdaje revije Numéro, o kateri se je prav zaradi njega razširil glas po vsem svetu. Je tudi direktor svojega podjetja Haze Media za modno in glasbeno kreativno produkcijo, poleg revije pa trenutno razvija še dva nova projekta, ki bosta predstavljena v prihajajočem letu. Njegove sanje so lastno založniško podjetje in kreativna agencija. Da jih bo, kot je vse do zdaj, uresničil, ni dvoma. Ženejo ga namreč zdrava ambicija, odprtost  in inovativnost, obenem pa se zaveda pomena socialnega kapitala, ki ga ima na pretek.

Elle zeleno

Luka Košir

Nagrada gre v roke enemu naših najuspešnejših chefov LUKI KOŠIRJU. Že kot otrok se je na domači kmetiji spoznal s pridelavo hrane in njeno pripravo. Kot mladenič se je uril ob boku naših velikih chefov, nato pa v družinski gostilni spisal svojo zgodbo, ki temelji na avantgardnih pristopih lokalne, sledljive in trajnostne kulinarike. Grič je prejel svojo prvo Michelinovo zvezdico leta 2021, pozneje še zeleno Michelinovo zvezdico, certifikat Zeleni ključ in znak Slovenia Green Cuisine. Luka je bil trajnosten, še preden je trajnost postala središče pogovora. Na vsakem koraku se poklanja svojim koreninam. Ne preseneča torej, zakaj je prejemnik nagrade Elle zeleno. In chefova najljubša sestavina? Surovo maslo, po njegovih besedah esencialna stvar za kuhanje.

Elle nagrada za izjemne dosežke v modi

Nataša Čagalj

Njen talent jo je že kot mlado žensko ponesel na kultni kolidž Central Saint Martins, kjer je zaradi svoje tople osebnosti in talenta nemudoma postala ljubljenka famozne profesorice Louise Wilson. Za največje modne hiše je začela delati kot glavna oblikovalka pri Cerutti Arte, v tej vlogi pa je nadaljevala svojo pot pri Lanvinu ob boku kultnemu Alberju Elbazu, nato pa še kot kreativna direktorica pri Stelli McCartney, Ports 1961 in Theory. Kot svetovalka za oblikovanje je sodelovala z Victorio Beckham in Max Maro. Od lani se podpisuje pod lastno znamko Souvenir Stand, v kateri se je nabral ves mozaik njene življenjske poti, platformo oz. trgovino s trajnostnimi in unikatnimi izdelki. Nataša sicer nikoli ne gleda preveč nazaj, saj jo navdihuje prihodnost, pa vendar danes slavimo njeno dosedanjo karierno pot – tudi ta je namreč svojstven mozaik izjemnih dosežkov, ki pa niso zaporedje naključij, temveč odraz njenih izjemnih miselnih in kreativnih sposobnosti.

Elle nagrada za življenjsko delo

Manca Košir

Življenjsko delo in poklicne vloge Mance Košir se zdijo kot neskončno vesolje. Novinarka, profesorica, publicistka, kolumnistka, filmska igralka, fotomodel … ne glede na to, kaj je počela, vedno je dala vse od sebe in vse jo je, kot pravi, izpolnjevalo in uresničevalo. Za njo pa pušča neizbrisne sledi predvsem bogat opus pisane besede. Objavila je že 23 knjig, od tega kar sedem knjig dopisovanja, za kar je lani prejela častno nagrado za esejistiko Marjana Rožanca. Zadnji pesniški zbirki Iz trebuha in neba in Iz neba do dna sta prevedeni tudi v nemščino, Manci pa največ na svetu pomeni, da so se njene srčnice, kot pravi svojim pesmim, resnično dotaknile številnih src.

Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik, Marko Delbello Ocepek

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan

Pokrovitelji: