ELLE Moški

Nagrado bomo podelili moškemu, katerega navzočnosti v javnosti ne moremo spregledati; z močno osebnostjo prepričljivo osvaja občinstvo, s svojim delovanjem pa ima na svojem področju velik vpliv in pušča močen, edinstven vtis.

Pokrovitelj kategorije: Nespresso

Edward Clug

Svetovno priznani plesalec in koreograf ter umetniški direktor baleta SNG Maribor je z dušo in telesom predan svojemu delu.

Edward Clug - Foto: Simen Zupancic

Baletno šolo je zaključil v Romuniji, takoj nato pa dobil svoj prvi angažma baletnega plesalca v SNG Maribor. Tu je začel sodelovati z režiserjem Tomažem Pandurjem, najprej kot plesalec, nato še kot koreograf. Leta 1998 je že ustvaril svoj neodvisni koreografski projekt Tango, leta 2003 pa postal umetniški direktor. Leta 2005 je njegov avtorski projekt Radio & Juliet, ustvarjen na glasbo priljubljene skupine Radiohead, postal pravi mednarodni hit. Mariborski balet se je pod njegovim vodstvom začel usmerjati v nov umetniški izraz ter postal znan tudi zunaj meja naše države, saj so se z njegovimi koreografijami predstavili na številnih mednarodnih festivalih in prizoriščih. Pred kratkim so tako odmevno gostovali v prestižnem moskovskem Bolšoj teatru s predstavo Peer Gynt, kot koreograf pa Clug danes redno sodeluje z uglednimi baletnimi hišami po svetu, kot so Bolshoi Ballet, Stuttgart Ballet, Ballet Zürich, Vienna State Ballet. Za svoje delo je prejel številne državne, kot je nagrada Prešernovega sklada 2005, in mednarodne nagrade, leta 2017 je bil nominiran tudi za prestižno nagrado Benois de la Danse za koreografijo Handman, ki jo je ustvaril za podmladek nizozemskega plesnega gledališča, odlikujeta pa jo humorna inovativnost in detajlna prečiščenost. Edward vsekakor ve, kaj hoče, in to tudi uresniči, kar je neustavljivo privlačno. Moški z neverjetno notranjo močjo, ki se izraža v vrhunskih umetniških predstavah, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega.

Najbolj brano