Znani so zmagovalci Elle Style Awards 2017

Najbolj glamurozen večer tega leta je za nami in tu so zmagovalci Elle Style Awards 2017!

ESA 2017

V prelepem ambientu najstarejšega hotela v Ljubljani, Grand Hotela Union, smo letos že petič podelili priznanja Elle Style Awards. Nagrade so prejeli posamezniki za njihove posebne ustvarjalne dosežke, Elle uredništvo pa je prepričala njihova neusahljiva energija in nezgrešljiva prezenca.

Kdo so letošnji zmagovalci?

Peter Movrin
v kategoriji Elle modni oblikovalec

Peter Movrin

Našega v svetu najbolj uveljav­ljenega modnega oblikovalca, katerega delo poznajo najpomembnejši modni poznavalci, kot je Anna Wintour, in stilisti največjih zvezd, kot so Lady Gaga, Beyoncé in Björk, definirajo impresivne stvaritve z nepričakovanimi kombinacijami materialov in detajli.

Te so osvojile številne nagrade in bile del razstav, kot je MoBa Biennale, kjer je bila njegova kultna diplomska kolekcija Franz Madonna predstavljena poleg kolekcij Gaultiera, Margiele in Prade.

Glavni Petrov navdih je njegovo otroštvo, preživeto med kočevskimi gozdovi, v družinski mesariji in ob listanjih Voguea, kar se v njegovih kreacijah odraža kot surovost, oplemenitena z romantiko, celo nežnostjo. Pomemben del njegovega oblikovanja je preplet tradicije z inovacijo, kar med drugim dosega z obdelavo tkanin z različnimi metodami, kot je uporaba toplote ali kemikalij.

Movrin, ki se je na ugledni londonski šoli Central Saint Martins šolal pod mentorstvom Julie Verhoeven in Fabia Pirasa ter že sodeloval z znamkami, kot so Tod's, JW Anderson, Ports 1961, je z odliko zaključil svoj drugi magistrski študij ženske mode ter kolekcijo kot eden od najboljših študentov letos predstavil na londonskem tednu mode. In ko smo jo imeli priložnost videti še v Ljubljani na MBFWLJ, smo se lahko prepričali, zakaj ima Petrovo ustvarjanje v tujini tako velik odmev.

Mešanica glamurja in grobosti, ustvarjena na primer z mesarskim papirjem za zavijanje, združenim s svilo, nikogar ne pusti ravnodušnega. Peter je nagrado za najboljšega modnega oblikovalca na dogodku Elle Style Awards prejel že leta 2014, letos pa je s svojim neponovljivim oblikovalskim izrazom ponovno osvojil naša srca.

Maja Leskovšek
v kategoriji Elle mladi talent

Po diplomi, ki jo je leta 2013 opravila na Naravoslovnotehniški fakulteti, je mlada oblikovalka v okviru pripravništva v Londonu sodelovala z oblikovalcem Michaelom van der Hamom pri pripravi kolekcije za pomlad in poletje 2014.

Jeseni 2013 se je na NTF-ju vpisala še na bolonjski magistrski študij ter del študija opravila na šoli za dizajn Designskolen Kolding na Danskem. Od te iste jeseni je Maja tudi članica podmladka kolektiva Squat, Young@Squat, v okviru katerega se redno predstavlja na tednih mode doma in v tujini.

Leta 2015 je na ljubljanskem tednu mode prejela nagrado za najboljšo kolekcijo leta, ki ji je bila podeljena v sodelovanju z blagovno znamko I feel Slovenia in je vključevala predstavitev na svetovni razstavi Expo v Milanu. Obetavna oblikovalka se je z modno revijo tako prvič pokazala širši javnosti v tujini, in sicer s kolekcijo, ki temelji na konceptu otopelosti populacije zaradi vpliva tehnologije ter poskuša izzvati ljudi, da bi spet čutili.

Oktobra istega leta si je na tednu mode Mercedes-Benz Fashion Week prislužila priznanje žirije za kreacijo, ki jo je poleg močne avtorske estetike odlikoval koncept trajnostnega razmišljanja, prav v tej smeri pa Maja več kot opazno tudi nadaljuje svoje delo.

Od januarja 2016 si je delovne izkušnje nabirala v Londonu pri modnih znamkah Felder Felder in Wan Hung, oktobra 2017 pa začenja študij na prestižnem magistrskem programu MA Fashion na fakulteti Central Saint Martins v Londonu.

Sanja Nešković Peršin
v kategoriji Elle ženska

Sanja Nešković Peršin

Po končani baletni šoli v Ljubljani je študij baleta nadaljevala na priznani baletni šoli Rosella Hightower v Cannesu ter se kot dobitnica mednarodnih štipendij izpopolnjevala na Dunaju in v New Yorku.

Kot priznana solistka v SNG Opera in balet Ljubljana je odplesala nešteto nepozabnih vlog ter tudi koreografirala samostojno predstavo Neverland ing, s katero je v slovenski plesni prostor vnesla inovativen pristop, ki se napaja tako pri klasični baletni tehniki kot pri sodobnejših plesnih izrazih.

Sanja je prav tako plesala in igrala v številnih gledaliških in plesnih predstavah pomembnih domačih in tujih režiserjev in koreografov ter s samostojnimi avtorskimi projekti gostovala na domačih in tujih festivalih. Baletna plesalka, koreografinja, performerka in avtorica je leta 2014 postala tudi prva dama ljubljanskega baleta. Vanj je kot umetniška vodja s svežim pogledom vpeljala sodoben pogled na klasični balet, pretočnost novih idej ter domačih in tujih potencialov, večjo odprtost v mednarodni prostor.

Sanja želi spreminjati pogled na baletno umetnost ter goji strast do svojega dela in novih izzivov, zato si je pridobila veliko zaupanje javnosti, ki jo doživlja kot močno, neomajno žensko.

Andrej Škufca
v kategoriji Elle moški

Andrej Škufca

Plesno legendo smo najprej spoznali v plesnem in zasebnem tandemu s Katarino Venturini, s katero sta med letoma 1990 in 2008 predstavljala najuspešnejši slovenski plesni par.

V tem času sta osvojila 23 prvih mest na državnih tekmovanjih v standardnih in latinskoameriških plesih, štirikrat pa dosegla tudi naziv svetovnih prvakov v teh kategorijah. Potem ko sta se s Katarino razšla, je Andrej plesno pot nadaljeval z Madžarko Melindo Škufca Törökgyörgy, s katero sta se lani poročila.

Profesionalno kariero sta leta 2015, potem ko sta na evropskem prvenstvu v latinskoameriških plesih v Moskvi dosegla svojo najboljšo uvrstitev in postala evropska prvaka, zaključila, še vedno pa plešeta na različnih šovih, na Madžarskem imata svoj plesni studio, delata v ljubljanskem plesnem studiu Fredi ter prav tako kot učitelja in sodnika.

Ljubezen do plesa, ki je odločno oblikovala njegovo življenjsko pot, se odraža v skoraj vsakem Andrejevem gibu, kretnjah, ki so graciozne in elegantne ter hkrati precizne in stroge. Tak je bil tudi njegov nastop sodnika v letošnjem šovu Zvezde plešejo, v katerem ga je slovenska javnost lahko gledala v drugačni luči kot na plesišču, ob samozavestni drži zrelega in prepričljivega govorca sta prišli do izraza predvsem njegova moška očarljivost in simpatičnost.

Tara Zupančič
v kategoriji Elle medijski obraz

Potem ko je leta 2009 postala miss Alpe Adria International, je Taro spoznala širša javnost.

Ukvarjala se je z manekenstvom, snemala oglase ter se kmalu v televizijski oddaji Popolna poroka prvič preizkusila tudi kot sovoditeljica. Vlogo voditeljice je nadaljevala v priljubljeni rubriki Pop In v oddaji 24UR na POP TV ter na isti televiziji dokončno zasijala kot prava medijska zvezda v vlogi sovoditeljice oddaje Zvezde plešejo.

Tara s svojo pristno in hkrati elegantno prezenco, ki je prišla do izraza prav v tej oddaji, v medijih danes ni prisotna le kot lepo dekle Siddhartinega Tomija Megliča, temveč kot ena od najbolj priljubljenih in zanimivih obrazov ter kot ženska s stilom.

Opisujejo jo kot preprosto in simpatično ter tudi karizmatično in celo vilinsko osebo, ki svoje občinstvo lahkotno osvoji in odločno prepriča.

Pikka
v kategoriji Elle dekor

Sveža blagovna znamka, ki sta jo ustanovila arhitekta biroja Raketa, Katjuša Kranjc Kuhar in Rok Kuhar, je popolna nadgradnja njunega dela.

Oba sta diplomirala na ljubljanski fakulteti za arhitekturo, Katjuša se je po študiju oblikovanja učila pri Matjažu Vipotniku in Ranku Novaku, Rok pa je leta 1996 zaključil podiplomski študij industrijskega oblikovanja na akademiji Domus Academy v Milanu. Od leta 2005 skupaj ustvarjata pod blagovno znamko Raketa.

Letos se je iz njunih bogatih izkušenj razvila Pikka, pod imenom katere ustvarjata čudovite funkcionalne objekte, ki v naše domove prinašajo lepoto in preprosto uporabnost. S prvo kolekcijo svoje nove znamke sta se predstavila na pohištvenem sejmu IMM v Kölnu in na oblikovalskem tednu v Milanu na dveh razstavah, IRONICally ICONIC ter na razstavi Oblikovanje kot (z)možnost spremembe.

Prvi objekt njunega ustvarjanja za Pikko je Circulum, vrhunsko oblikovan leteči krožnik, 'parkirišče' za ključe, telefone, očala ... Ta praktična, več kot domiselno oblikovana odlagalna površina v treh različnih linijah in v treh različnih izvedbah je že požela nagrado Red Dot.

Med nadvse elegantnimi oblikovalskimi kosi so med drugim obešalnik za plašče, nočna mizica, stojalo za dežnike, stoječa obešalnika, stenska obešala, ki sta jih Katjuša in Rok septembra letos predstavila na sejmu Maison & Objet v Parizu.

Stane Jerko
v kategoriji Življenjsko delo

Njegove fotografije nam pripovedujejo na tisoče zgodb iz sveta mode ter ovekovečujejo marsikatero našo znano osebnost.

Ko je njegov konjiček postal njegov način življenja, je v modni svet popeljal velike manekenke, kot so Anka Senčar, Nina Gazibara, Bernarda Marovt in Melania Trump, ter z njimi soustvarjal modno sceno.

Vedno nadvse profesionalen kavalir stare šole je z modnimi pa tudi drugimi fotografijami desetletja polnil tako rekoč vse vidnejše tiskane medije; delo, s katerim si je vse življenje služil kruh, pa še danes, ko je dopolnil 80 let, ostaja njegova prva aktivnost.

S fotoaparatom še vedno spremlja dogodke, kot so modne revije Lisce in Galerije Emporium, ljubljanski teden mode, Slovenka leta, ... Letošnja razstava njegovih fotografij v Cankarjevem domu je prinesla celovit vpogled v to, kako je znal ob fotografiranju mojstrsko poudariti ne le lepote obraza in telesa, temveč tudi lepoto duše oziroma značaj in čustva osebnosti.

Jerko je na področju fotografije požel številna mednarodna in domača priznanja.

Preberite še: Seznam vseh letošnjih nominirancev

Priporočamo tudi: FOTO: Elle Style Awards 2016 by Škoda

Najbolj brano