Ana je kuharska samoukinja, ki kot šefinja kuhinje skupaj z možem ustvarja uspešno zgodbo Hiše Franko v Kobaridu.
Po diplomi iz mednarodnih in diplomatskih znanosti v Trstu je starše presenetila z odločitvijo, da ne želi nadaljevati diplomatske kariere, temveč kuhati. Le 14 let je minilo od njenih prvih gostinskih korakov, ko je letos prejela naziv World's Best Female Chef 2017, torej najboljše kuharske mojstrice na svetu, ter skupaj z možem in ekipo Hišo Franko postavila na 69. mesto San Pellegrinove lestvice najboljših restavracij na svetu. Evropske gastronomske strokovnjake je zaradi samosvojega ustvarjanja v kuhinji že zelo zgodaj opozorila nase. Navdih išče v svojem okolju in letnih časih; Ana pravi, da je za Hišo Franko največji dosežek njen ekonomsko-socialni učinek v Posočju. Od leta 2007 je bila gostja na številnih konferencah in kongresih, kuhala je na vseh koncih sveta in hkrati vedno glasno opozarjala na novo gastronomsko destinacijo – Slovenijo. Kot prva ženska je bila del okoljevarstvenega kulinaričnega gibanja Cook it raw, pozneje umetniške struje Gelinaz!, ki medse sprejema samo najbolj razmišljajoče kuharje tega sveta. Lani je Ano in z njo Hišo Franko ter ne nazadnje vso Slovenijo na svetovni kulinarični zemljevid dokončno postavila ameriška produkcijska hiša Netflix z dokumentarno serijo o vrhunskih kuharjih Chef's Table. Slovenski predsednik jo je nagradil z Jabolkom navdiha. Ob vseh obveznostih, potovanjih in intervjujih za največje svetovne medije pa Ana ostaja dober človek, ki veliko časa posveti tudi človekoljubnosti.
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere