Samira Kentrić

Vizualna umetnica, ki s svojimi deli pretanjeno komentira družbeno in politično dogajanje – njene politične ilustracije smo lahko spremljali v Sobotni prilogi Dela in Dnevnikovem Objektivu.

Samira Kentrić

Zaključila študij vizualnih komunikacij, nase pa opozorila že v času študija z delom v tandemu Eclipse. Zaradi estetsko dovršenih in provokativnih nastopov so ju s soustvarjalko med drugim imenovali za pionirki slovenskega porno arta. Še bolj odmeven je Samirin novejši knjižni projekt, avtobiografski grafični roman Balkanalije, odraščanje v času tranzicije, v katerem je ilustracijo združila s pisano besedo ter zanj v italijanskem Comu prejela nagrado Motovun International 
Book Award 2015. V nenehnem stiku s slovenskim in bosanskim okoljem je izrisala socialni portret deklice, odraščajoče v priseljenski delavski družini. Letos je izšla njena druga knjiga, Pismo Adni, grafična pripoved o usodi beguncev na poti v EU, ki je bila predstavljena v okviru festivala Literature sveta – Fabula. V njej ponovno odstira pomembne plasti sodobne družbe, a tokrat predstavi širši kontekst načrtnega zanikanja humanosti prišlekom (oblast in mediji) v evropskem javnem prostoru.

Najbolj brano