Resnica dreves: 10 najlepših mističnih citatov meseca marca

Žiga Valetič je avtor, ki je med drugim prevajalec mističnih sporočil Rumija, Kabirja in Khalila Gibrana. V pesnitvi Resnica dreves je zbral svoje pesniško ustvarjanje petindvajsetih let.

Resnica dreves

Mi smo zbrali 20 njegovih najlepših citatov, ki so nas v pesniški zbirki Resnica dreves najbolj navdahnili in zagotovo bodo tudi vas.

1. "V maternici časa sta bila v zanosu njune ljubezni spočeta dvojčka dveh spolov, Noč in Dan."

2. "Sanjač je v vseh kar nas je. Živi v človeku in terja lepoto. Sanjač je edini opogumljen za iskanje in usposobljen za evolucijo."

3. "Svet mi podaja roko, zemlja mi ponuja dlan in jaz, njun brst, trpečem v ostri ledenosti neusmiljene človeške krajine, ki me obdaja. Nočem zrasti, nočem pognati, nočem kliti na soncu."

4. "Bodiva čarovnika. Pa ne iz pravljic. Jaz bom pravljica. Pa ne iz knjige."

5. "In – si upam priznati, da vsega ne vem, da bo tokrat izid nekaj novega, meni dobrotljivega?"

6. "Nekaj žalostnega je v vsem, kar se dogaja zato, ker si, vendar ne zate."

7. "Vsem ljudem, ki bodo v življenju pozabili na redno meditacijo, na blaženo osredinjenje v dih, je Bog naklonil neskončno milost."

8. "Ali bi obstajalo dobro, če ne bi obstajala beseda zanj? Kdo bi si namreč izmišljal besedo za nekaj, česar ne bi bilo? Toda kaj je potemtakem dobro. Je dobro prisotnost dobrega ali odsotnost slabega?"

9. "Je preprostost tudi preproščina? Tista 'sveta preproščina', ki jo z zaničevanjem ali posmehom najdemo v glavah neukih ali tistih, ki jim gre – z manj vidnega truda – bolje od nas? Morda pa je njihov trud neviden? Je trud za preprostost skrit kot škorpijon pod skalo?"

10. "Mar nismo vse to skupaj – ogenj, voda, zemlja in zrak, ki so se spojili v nekaj edinstvenega in neponovljivo enkratnega? Smo res edinstveni? Ni bilo pred nami nikogar takšnega kot smo mi in ne bo za nami nikogar takega kot smo mi? Kaj pa, če smo enako – kot vsi?"

V branje priporočamo celotno delo Resnica dreves, katerega izvod si lahko zagotovite na spletni strani primus.si.

Resnica dreves

Fotografije: promocijsko gradivo in profimedia

Preberite še: Knjiga, ki jo morate prebrati: Parižanka vedno in povsod!

Najbolj brano