6 znakov, da imate okoli sebe postavljen zid

Zidovi, ki si jih postavljamo okoli sebe, preprečujejo, da bi gojili pristne, srčne odnose. Poleg tega pa se lahko s časoma zmanifestirajo celo v hudo bolečino ali bolezen.

6 znakov, da imate okoli sebe postavljen zid - Foto: Unsplash.com/Emma Frances Logan

Zidove okrog sebe ljudje postavljamo (podzavestno) zato, da bi se zaščitili pred bolečino.

Gre za energijske ovoje v naši avri, pravi Agata Kopač, regresoterapevtka. Vsak jih lahko začuti, če se dovolj umiri. Zidovi nam preprečujejo, da bi oddajali ljubezen. Hkrati pa nam preprečujejo, da bi sprejeli vso ljubezen, ki nam jo vesolje naklanja in bili popolnoma pretočni ter polni energije.

Za nekatere ljudi tako rečemo, da so hladni in zaprti, ker ne uspemo začutiti njihove topline, ki je skrita za zidom. Pri čemer so te osebe ravno tako iz svetlobe kot mi vsi. Ne čutimo pa njihove topline, ker ne pridemo do njihovega srca. Zidovi tako preprečujejo, da bi gojili pristne, srčne odnose. Poleg tega pa se lahko s časoma zmanifestirajo celo v hudo bolečino ali bolezen.

Poglejmo, kateri znaki kažejo na čustveno zaprtost, emocionalno nedostopnost ali tako imenovan zid. Morda najdete v opisu tudi sebe. To vam lahko pomaga, da se zavedate svoje zaprtosti, ki jo poskušate zavestno premostiti.

Če je nekdo čustveno zaprt: 

1. Se jih ne da jasno prebrati

Zmedejo vas z različnimi sporočili, včasih si želijo odnosa z vami, včasih ne. Sprašujejo stvari o vas, sami pa vam ne želijo zaupati nič o sebi. Eno minuto si želijo globlje povezave, naslednjo minuto bežijo stran.

Težko dobite realen občutek njihovih namer in želja, zato se v njihovi bližini počutite zmedeno. Čustveno odprta oseba bo povedala svoje namere in delovala skladno z njimi.

2. Ne upoštevajo vaših občutkov

Ker se bojijo čustev, nikoli ne vprašajo, kako se počutite. Ne zanimajo jih vaše želje. Svet se navidezno vrti le okrog njih.

3.  Ne želijo vas bolje spoznati

Prav tako lahko emocionalno zaprte osebe vidijo ljudje bolj kot objekte, s katerimi lahko manipulirajo. V partnerskih odnosih jih morda zanima samo spolnost. V prijateljskih odnosih pa ne kažejo interesa, da bi vas bolje spoznali in se raje pogovarjajo o trivialnih stvareh.

Po vsej verjetnosti so v otroštvu doživeli bodisi psihično ali fizično nasilje. Morda so imeli agresivne ali preveč posesivne starše ali pa takšnega partnerja v mladih letih. Zaradi slabih izkušenj jih je strah, da bi se do kogarkoli odprli, saj jim to predstavlja grožnjo bolečine.

4. Občutek, da je nekaj v zraku

V vašem odnosu je vedno prisoten nek misterij, a ne veste, kaj. Kadarkoli se jim preveč približate, vas zavrnejo.

5. Ne marajo se pogovarjati na štiri oči

Izogibajo se kontaktu z očmi in medosebnega kontakta. Prav tako imajo težavo s fizičnim kontaktom ali objemi. Preferirajo pisanje sporočil ali emailov, saj jim tehnologija daje občutek varnosti in predstavlja virtualno mejo med njimi in vami, zaradi katere se ne potrebujejo odpreti in pokazati svojih pravih čustev. 

6. So hladni in na distanci

Zato, ker so bili naučeni, da ne zaupajo ljudem. Ljudje, ki so jim želeli zaupati, so jih razočarali že v zgodnjih letih. V vsakomur vidijo potencialno nevarnost, da jih lahko izdajo.

Ne zmorejo se predati drugi osebi ali pokazati, da jim je mar. Postavijo si zidove, da bi se obvarovali pred bolečino.

Če ste v odnosu s takšno osebo, ji zaupajte, kako čutite vajin odnos. 

Če sta ta oseba vi sami, zavestno delajte na odpiranju samega sebe. Opazujte se, kako ravnate v odnosih. Imate težave s komunikacijo v živo? S težavo govorite o sebi? Kakšna sporočila dajete drugim? Najdite vzroke za svojo zaprtost in jo razgradite, življenje bo lepše. 

Vir: Sensa.si

Fotografije: Unsplash.com/Emma Frances Logan

Preberite še: Našli smo dišečo svečo, ki jo doma uporablja Meghan Markle

Priporočamo tudi: Preverite, kaj o vaši osebnosti razkriva dan rojstva!

Najbolj brano