Petra Windschnurer: 'Izzivi so za dekleta dobra šola'

Modna urednica slovenske izdaje modne revije Elle Petra Windschnurer je tudi ena izmed treh žirantov v oddaji Slovenski top model. Za Story je spregovorila o razpoloženju na snemanju in o tem, kako stroga bo do tekmovalk.

Petra Windschnurer: 'Izzivi so za dekleta dobra šola'

Story: Snemanje prvih oddaj Slovenski top model je že za vami. Kakšni so vtisi?

Zelo dobri. Pozitivno sem presenečena, kako dekleta iz oddajo v oddajo napredujejo. Imamo že nekaj fotografiji, ki bi jih brez težav lahko objavili v modnih zgodbah in oglasnih kampanjah.

Story: Kakšno je vzdušje, kadar kamere ne tečejo? So kandidatke sproščene ali imajo pred žirijo tremo?

Kadar kamere ne tečejo, deklet skoraj ne vidimo, saj jih takoj odpeljejo v njihove prostore oziroma jih pred žirijo ne pripeljejo, dokler klapa ne pade. Jih pa zato večkrat slišimo, kako se v svojih prostorih zabavajo. Mi pa jim tudi ‘ne ostanemo dolžni’. Včasih je pred snemanjem tako dobro vzdušje, da težko ostanemo resni, ko se kamere prižgejo. Se je že zgodilo, da smo morali snemanje ponoviti, ker se preprosto nismo mogli nehati smejati.

Story: Kako se razumete člani žirije?

Lahko rečem, da je dober odnos med žiranti glavni vzrok, da po izločitvi dekleta ostajam dobre volje in pozitivnih misli.

Story: Govori se, da ste precej neizprosni do kandidatk. Se je katera že razjokala pred vami?

Jokala ni še nobena in upam, da tudi ne bo. S svojimi komentarji ne jaz ne drugi žirantje deklet ne žalimo, želimo jim samo pomagati, da naredijo še boljši posnetek oziroma da se naučijo tisto, česar se do zdaj še niso. Poleg tega je bilo v zadnjih dveh oddajah, ki smo jih posneli do zdaj, dekletom namenjeno več pohval kot kritik. Ja, tako dobra so že.

Story: Ste sicer zadovoljni z izbiro deklet?

Da. Dobili smo zanimiv izbor deklet, ki so z vsako oddajo bližje, da postanejo top model. In če samo pomislim, da sem bila glede nekaterih kandidatk na začetku zelo skeptična in nisem verjela, da lahko naredijo dobro modno fotografijo … Na njihovi poti jih spremljajo najboljši slovenski modni fotografi, stilisti, vizažisti in frizerji. Dekleta so dobila najboljše, zato tudi mi od njih pričakujemo najboljše. In verjamem, da bomo to tudi dobili.

Story: Ob gledanju na primer ameriške različice te oddaje si nas je večina zapomnila tudi kritike, češ da dekle nima osebnosti. Kakšno osebnost mora imeti zmagovalka?

Punca mora biti delavna, prijazna do sebe in drugih. Vedeti mora, kaj je dobro zanjo in čemu vsemu se bo odrekla, da bi dosegla svoj cilj. Če model tega ne ve, je to lahko pozneje velika težava. Nemalokrat sem na fotografiranjih srečala manekenke, ki sta jih domotožje in odtujenost od prijateljev tako zdelala, da so bile pripravljene še isti trenutek zapustiti svet mode.

Story: So dekleta potrebovala temeljito preobrazbo? Bomo videli tudi kakšno šokantno spremembo?

Temeljita preobrazba – to sta težki besedi. Videli bomo vsega po malo. Za nekoga je temeljita preobrazba že to, da si mora postriči dolge nohte.

Story: Vsi nestrpno čakamo tudi izzive. Kdo ima največ idej pri določanju izzivov? Kako jih sploh določate?

Nekateri izzivi v oddaji so resnično težki in težko verjamem, da se bo zmagovalka z njimi pozneje še srečala. So pa zato ti izzivi za dekleta dobra šola. V karieri jih potem skoraj nič več ne bo moglo presenetiti.

Story: Na kaj boste kot modna urednica kultne modne revije Elle najbolj pozorni?

Predvsem na to, kako se je punca znašla v vlogi, ki ji je bila na fotografiranju dodeljena, na raznolikost dobrih poz in izrazov obraza, ki jih je fotografu ponudila, na njeno sposobnost, da dela sama (ne potrebuje vodstva), in kako uspešno je fotografiji dodala modni pečat. Oziroma: vedno se vprašam, ali je njena fotografija tako dobra, da bi jo lahko uporabila v editorialu za Elle.

Story: Je za dekle dodatna prednost, če ima že izdelan svoj stil?

Stil oblačenja ali stil, kako svoj obraz in telo nastaviti fotografskemu objektivu? Zadnje zna biti problem, saj je to velikokrat največji krivec, da od deklet ne dobimo tiste raznolikosti, ki jo od njih pričakujemo. Največkrat je dekle na fotografiji videti dobro, a vedno enako, ne glede na to, v kako različnih modnih zgodbah nastopa in kakšna je njena vloga.

Story: Je med kandidatkami kakšna, ki je primerna za manekenko za močnejše? Se je kakšno dekle, ki bi bilo primerno za tako imenovani ‘plus size’ model, sploh prijavilo?

Imamo tri dekleta, ki morajo malce popraviti oziroma izoblikovati svojo postavo. Ena je na zelo dobri poti, da to stori, svoj in naš cilj je tako rekoč že dosegla. Dve pa še malo zabušavata. Pravilna prehrana in telovadba delata čudeže. Deklet za ‘plus size’ model nimamo.

Andreja Freyer, fotografije Primož Predalič

Najbolj brano