Kaj moramo vedeti o varnem sončenju?

Nanodelci, bioizdelki za sončenje, vitamin D … Razprav o tem, kako se sončiti in kakšno zaščito uporabljati, je vse več. Za vas smo povzeli nekaj najpomembnejših nasvetov.

Poletje, 1. 6. 2011
Kaj moramo vedeti o varnem sončenju?

Se moramo nanodelcev bati?

Ne. Ponavadi nanodelci, ki so z nanotehnologijo postali del številnih izdelkov za vsakdanjo rabo, v nas sprožajo zaskrbljenost, saj naj bi prodirali v telo. V zaščitnih kremah za sončenje s prstom največkrat pokažemo na titanov dioksid v obliki nanodelcev. Vendar vse te razprave nimajo pravih temeljev, saj nanodelce pred dodajanjem kremni formuli nekako ovijejo, kar jih poveča. Številne znanstvene raziskave so pokazale, da omenjeni delci ne prodirajo skozi zdravo, poškodovano ali od sonca pordelo kožo.

Lahko zaupamo bioizdelkom za sončenje?

Da. Naj bodo bio ali sintetični, vsi zaščitni izdelki za sončenje morajo skozi enaka testiranja, s katerimi se določa njihov zaščitni faktor. Prav tako morajo zagotavljati zaščito pred UVA-sevanjem, ki ustreza najmanj tretjini zaščite pred UVB-sevanjem.

Kemične filtre, ki jih certifikati za organsko kozmetiko prepovedujejo, v bioizdelkih nadomestijo z mineralnimi: titanovim dio­ksidom, pa tudi cinkovim oksidom, saj prvi ne zagotavlja zadovoljive zaščite pred UVA-žarki. Pri bioizdelkih se kot poglavitna pomanjkljivost izpostavlja njihova tekstura.

Če želimo doseči visok zaščitni faktor, moramo namreč uporabiti veliko količino mineralnega prahu, ki izdelek znatno zgosti. Pri izdelkih za sončenje pa je preprost nanos temeljen za njihovo učinkovitost, saj jih tako nanašamo pogosteje in v večji količini. Od tod tudi potreba, da jih pred nakupom preizkusimo na rokah.

Nam poletna zaščita pred soncem onemogoča zadovoljivo sintezo vitamina D?

Ne. Vitamin D se ne tvori samo čez poletje. Skozi vse leto je za preobrazbo sterolov iz kože v vitamin D namreč dovolj, da roke deset minut dnevno izpostavimo soncu. Poleg tega pa izdelki za zaščito pred soncem nikoli ne zaustavijo vseh žarkov in tisti, ki uspejo prodreti mimo njih, popolnoma zadostujejo.

Preden se torej začnete nepremišljeno sončiti, da bi povečali količino vitamina D v telesu, opravite krvno preiskavo, ki vambo pokazala, kakšna je pravzaprav vaša raven tega vitamina. »Če nam primanjkuje vitamina D, je bolj smiselno njegovo raven povečati z uporabo prehranskih dopolnil, kot pa se brezglavo izpostavljati soncu,« pravijo dermatologi.

Najslabša zamisel pa je uporaba solarija, ki sprošča le UVA-žarke, ti pa na raven vitamina D nimajo vpliva (poleg tega pa načenjajo mladostni kapital kože).

So antioksidanti v kremah za sončenje nepogrešljivi, kljub temu da uporabljamo tudi kakovostno negovalno sredstvo za po sončenju?

Da. Zaščitni izdelek nikoli ne zadrži vseh 100 odstotkov sončnega sevanja, ki povzroča tvorbo prostih radikalov v koži. Učinkoviti antioksidanti proste radikale nevtralizirajo, še preden lahko povzročijo škodo. Sredstvo za nego po sončenju tako samo nadaljuje to nalogo, vztrajajo strokovnjaki za prehrano.

Tudi dermatologi so večinoma za, čeprav tega ne postavljajo za prioriteto. Škodljivo delovanje prostih radikalov v koži zmanjšamo predvsem z redno in dovolj pogosto uporabo zanesljivega sončnega filtra.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri