"Zelena moda": Razstava študentov Naravoslovnotehniške fakultete UL

7. 6. 2016
Razstava bo na ogled od 8. do 19. junija 2016. (foto: Naravoslovno tehniška fakulteta Univerze v Ljubljani)
Naravoslovno tehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

V sredo, 8. junija 2016, ob 18. uri, se bo v Zgodovinskem atriju Mestne hiše, v Ljubljani, odvila otvoritev razstave Zelena moda. Svoje delo bodo predstavili študenti in študentke oblikovanja tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

V okviru projekta Zelena moda, katerega glavna inspiracija je bil naziv Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016 in ki je potekal pod mentorstvom Almire Sadar, Elene Fajt, Nataše Peršuh, Marije Jenko, Karin Košak, Petje Zorec, Arijane Gadžijev, Jane Mršnik, Alenke More in Nataše Hrupič, so študentje oblikovanja tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani razvijali trajnostne kolekcije oblačil in tekstilij, ki jih bodo javnosti prvič predstavili to sredo, 8. junija 2016, ob 18. uri, v atriju ljubljanske Mestne hiše.

Pogoj je bil, da izhajajo iz odnosa do okolja, ...

... hortikulture, vrtnarjenja, cvetličnih trendov, ekologije in današnjih življenjskih stilov. »Namen in cilj projekta je skozi privlačen in sodoben medij kot je moda, prikazati današnje življenjske stile in opozoriti na ekološka ter trajnostna gibanja, ki so tudi na področju oblikovanja zelo močna,« pravijo mladi oblikovalci.

Proces raziskovanja zastavljen kot kreativni eksperiment?

Študentje so na čim bolj svojstven način raziskovali strukture, vzorce, površine, oblike, barve, gibanje in volumen. Vsak je našel svojo zgodbo in interpretacijo narave - enkrat alternativno, drugič romantično–subtilno. Nekateri so pomočjo raziskovanja današnjih uličnih stilov združili svoje ideje s skupno temo - naravo.

Študenti so v svoja dela vključevali tako tradicionalne kot tudi sodobne tehnike

Ročno delo je izpostavljeno v vezeninah, čipkah, pleteninah, sitotisku, izrezovanju, ustvarjanju različnih tekstur, shibori tehniki in barvanju. Sodobne tehnike kot so digitalni tisk, laserski izrez, lasersko graviranje in 3D tisk so odpirale študentom široko področje eksperimentiranja in raziskovanja. Spajanje sodobnosti in tradicije je rezultat inovativnih kolekcij, tekstilij, tekstilnih objektov in dodatkov. Nekateri izdelki odražajo predvsem aktualnost sodobnih modnih tokov, drugi brezčasnost.

Na razstavi, ki bo na ogled od 8. do 19. junija 2016, si bomo lahko ogledali kolekcije oblačil, svetlobna prostorska telesa, pogrinjke, knjige vzorcev, večje in manjše tekstilije, tekstilne dodatke za dom ter oblačilne dodatke.

Preberite še: Zapiski modne urednice: Modna zabava v praksi

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan