Vita Ivičič: Oblikovalka, ki naravnim in uporabljenim materialom vdihne svežino

Vita Ivičič ... je modna oblikovalka, ki naravnim in že uporabljenim materialom vdihne novo življenje in jih posuje s cvetlicami.

Moda, 2. 11. 2017

Vita Ivčič

Kdaj ste ugotovili, da vas vleče k modi?

Prav določenega trenutka se ne spomnim. Nikoli se nisem zavestno podala v to. Zrasla sem v kreativnem okolju in imela doma vedno podporo, da delam, kar želim. Ko sem se po gimnaziji odločila, da želim študirati na oblikovalski fakulteti v Londonu, sem se tam prijavila s portfoliom, ki je bil v celoti osnovan na oblikovanju nakita. Šele potem, v Londonu, sem se preusmerila v oblikovanje tekstilij. V štirih letih intenzivnega študija pa sem se nato specializirala za oblikovanje pletenin.

Na milanskem modnem tekmovanju Mittelmoda ste prejeli nagrado za najbolj inovativno kolekcijo tekstila. Kaj vam ta nagrada pomeni?

Nagrade sem bila res zelo vesela, saj je ob tolikšni konkurenci z vsega sveta nisem upala pričakovati. To je zame spodbuda za nadaljnje delo. Veliko mi pomeni tudi, da je moje delo opazila stroka.

Nagrada je poklon vašemu pristopu k modi. Vaš pristop pa je ...

Moj pristop je, da delam to, kar čutim, in sem zvesta sama sebi, svojim prepričanjem, vidikom. Rada uporabljam materiale, ki so bili že uporabljeni, in jih z različnimi tehnikami obdelave blaga obogatim ter 'vrnem v življenje'. Ko začnem delati novo kolekcijo, je osnova oziroma začetna ideja vedno zasnovana na ročnih, tradicionalnih postopkih (od tiska s svežimi rožami in ročnega tkanja do naravnega barvanja). Nato vzorce blaga, ki jih izdelam s pomočjo sodobne tehnologije, naredim dostopnejše za lažjo in hitrejšo izdelavo.

Sami ste oblikovali tudi blago. Vaše poznavanje in razvijanje nekonvencionalnih struktur blaga je zelo opazno. Kako ste razvili to posebno pozornost?

Med študijem tekstilij v Londonu smo spoznali različne tehnike izdelave blaga (od tkanja in tiska do pletenin). Postopoma smo se iz uvajanja na štirih različnih smereh specializirali za oblikovanje pletenin. Poleg tega smo imeli možnost, da sami barvamo materiale, in smo se sproti učili procesov, ki so za to potrebni.

Lan je zrel. #handwoven #linen #vitaivicic

A post shared by v i t a i v i c i c (@vitaivicic) on Aug 4, 2017 at 5:35am PDT

Težite k trajnostnemu razvoju. Kako v okviru mode dojemate skrb za okolje, ki je v modni industriji vsekakor obsežen problem?

Kot mlada oblikovalka na začetku svoje poti stremim k temu, da mi oblačila, ki jih ne naredim sama, proizvedejo v lokalnih tovarnah v Beli Krajini. Pri nas je še iz časov Beti ostalo kar nekaj dobrih šivilj, ki so zdaj zaposlene v manjših šiviljskih delavnicah. Zaenkrat je njihova izbira kar dobra, skrbi pa me, da jih bo čez 10 do 15 let primanjkovalo, saj se je z zaprtjem tekstilne šole v Metliki končalo šolanje podmladka za poklic šivilje. Pomemben element oziroma eden izmed ključnih pri trajnostnem razvoju je zame poudarek na kakovostni izbiri materialov in izdelavi, kar posledično podaljša življenjsko dobo oblačilom.

Kaj izobraževanje v Londonu ponuja oblikovalcu, ki ustvarja v sozvočju z naravo?

Izobraževanje mi je ponujalo popolno svobodo. Med študijem smo se ukvarjali z različnimi projekti, ki so imeli določena osnovna navodila in zahteve. Znotraj tega pa smo imeli popolnoma proste roke in smo se sami odločali, v kateri smeri bomo pri izbiri materialov, navdiha ter tehnik izdelave raziskovali in delovali.

Textures #silk #linen #naturalprinting #naturaldyeing #vitaivicic

A post shared by v i t a i v i c i c (@vitaivicic) on Aug 4, 2017 at 10:52pm PDT

Kakšen je vaš odnos do konvencionalne komercialne tekstilne industrije?

Zavedam se negativnih posledic, ki jih za sabo pušča izdelava komercialnih, cenovno dostopnih oblačil. Do težave pride pri izdelavi izdelkov oziroma se vse skupaj začne že s pridelavo materialov. Težko je biti pameten oziroma iskati rešitve za tako ogromen, globalen problem. Kot oblikovalka želim vsaj delno izboljšati situacijo s tem, da izdelujem komercialna oblačila, ki pa so narejena v lokalnem okolju.

Kaj vam kot mladi oblikovalki pomeni največji izziv?

Trenutno sem v procesu ustvarjanja lastne blagovne znamke in se spopadam s stvarmi, ki nimajo povezave z oblikovanjem oblačil. Od odpiranja podjetja do izdelave deklaracij, embalaže, iskanja podizvajalcev in vseh preostalih detajlov, ki vzamejo kar veliko časa.

#silk #japanese

A post shared by v i t a i v i c i c (@vitaivicic) on Aug 4, 2017 at 4:49am PDT

Na kateri dosežek v svoji modni karieri ste najbolj ponosni?

Na dejstvo, da vztrajam z neko svojo vizijo in se trudim, da od nje ne odstopam, kljub vsem vplivom okolice, globalnih medijev in hitre mode.

Kaj načrtujete za prihodnost?

Moja želja, ki se mi tudi izpolnjuje, je imeti lastno blagovno znamko. Ves svoj čas namenjam temu in želim, da počasi, a gotovo napredujem in sledim zastavljenim ciljem.

Pripravila Manca Pogačar
Fotografije: osebni arhiv

Najbolj brano