Oglejte si božansko kolekcijo Haute Couture modne hiše Dior

Diorjeva pomladna kolekcija visoke mode raziskuje simbolično magijo in pluralistično lepoto tarot kart.

Oglejte si božansko kolekcijo Haute Couture modne hiše Dior - Foto: Profimedia

Ko se je ukvarjala s tarotom v svoji zbirki visoke mode, se je Maria Grazia Chiuri odločila, da bo sledila eni od skrivnostnih, mističnih poti, ki se pojavijo v kataklizmičnih časih, ko si človeštvo prizadeva za pogajanja z roko usode. "Pri tarotu mi je bilo lepo, da nam je v težkem trenutku nekaj, kar je čarobno, lahko v pomoč pri boljšem razmišljanju," je dejala oblikovalka. Čustveni vpliv izolacije pandemije je eden od razlogov, da se je tako odločila. "Že dolgo smo vsi sami. Veliko več razmišljamo o mnogih vidikih sebe in svojega življenja," je opazila. "To je moje prepričanje: letošnje leto nas je zelo spremenilo."

Že drugič je režiserju Matteu Garroneju naročila posneto interpretacijo. "Odločili smo se, da bomo posneli zgodbo o deklici, ki gre v grad. To je labirint, ki predstavlja notranji izlet. Ko spozna vsako od (tarot) figur, mora sprejeti odločitev o svojem življenju. Po drugi strani pa se sreča z vidiki lastne osebnosti in se nauči, da se ne bo bala prihodnosti." Glavni junak naleti na visoko svečenico, zmernost, pravičnost in smrt. Obstajajo renesančno prepleteni stezniki z visokim pasom, čudovite brokatne halje in nežne obleke iz pliseja. Usoda prispe - očitno v simboličnem prepletu moško-ženskih identitet - z golim poljubom v kopeli.

No, sposobnost napovedovanja prihodnosti - kaj bo ljudi spodbudilo, da bodo želeli kupiti v nekaj mesecih - je vedno prisotna v opisu dela oblikovalca. Christian Dior je v to verjel. "Tarot je odkril med drugo svetovno vojno, ko je izginila njegova sestra Catherine, ki je bila del francoskega upora," je pojasnila Chiurijeva.

"Menim, da se je tako bal njenega položaja, da je verjetno poskusil karte tarota, da bi poskusil izvedeti še kaj več, v upanju, da se bo vrnila. Mislim, da je bil zelo zaskrbljen, zato je poskušal najti upanje v nekaterih znakih."

Ta grozljiva, malo znana temeljna zgodba House of Dior bo kmalu razkrita, ko bo jeseni izšla knjiga o življenju Catherine Dior avtorice Justine Picardie. Chiuri je avtorico spremljala v raziskavi in ​​razkrila mučno zgodbo o Catherininim zaprtju v ženskem koncentracijskem taborišču Ravensbrück; kako se je tolažila z ljubeznijo do vrtnarjenja, ko je bila osvobojena, in kako je svojega brata navdihovala, da je v njegovo delo vselej vpletal rože in ženstvenost.

Chiuri je v zapleteni mreži skrivnosti in zgodovine za tarotom našla povsem drugo naključno branje. Razlog za novo izumljeno ikonografijo njene kolekcije - njeno vzdušje pozlačene fantazije z italijansko srednjeveškim okusom - je, da njena zgodovina izvira iz Chiurijeve domovine.

Del njenega navdiha je izhajal iz proučevanja prvega znanega nabora kart, znanega kot krov Visconti-Sforza, ki ga je Bonifacio Bembo izdelal okoli leta 1400, da bi zabaval družino milanskega vojvode. Tri stoletja kasneje so Francozi tistim, ki so kartam pripisali mistične moči prerokovanja in ga preimenovali v tarot. Tu smo: globoko francosko-italijansko ozadje Dior-Chiuri, ki povezuje sezonsko zbirko.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Katie Holmes navdušila z najbolj šik modnim trikom, zaradi katerega boste pozabili na šal

Priporočamo tudi: Pozabite na ombre in balayage, letos smo se zaljubili v to barvo las. Želeli jo boste tudi vi

Najbolj brano