Silhuete ženskega telesa skozi leta

Skozi leta se je silhueta ženskega telesa močno spreminjala, kar so omogočala prav oblačila. 

Marija Antonietta, 1775. (foto: Profimedia, arhiv Elle in promocijsko gradivo)

Marija Antonietta, 1775.

Camille Cliford (foto: Profimedia, arhiv Elle in promocijsko gradivo)

Camille Cliford

Coco Chanel, 1929 (foto: Profimedia, arhiv Elle in promocijsko gradivo)

Coco Chanel, 1929

Dior, 1947 (foto: Profimedia, arhiv Elle in promocijsko gradivo)

Dior, 1947

A-linija (foto: Profimedia, arhiv Elle in promocijsko gradivo)

A-linija

Sedemdeseta (foto: Profimedia, arhiv Elle in promocijsko gradivo)

Sedemdeseta

Princesa Diana, v osemdesetih. (foto: Profimedia, arhiv Elle in promocijsko gradivo)

Princesa Diana, v osemdesetih.

Različni kroji in 'pripomočki' v obliki steznikov lahko kot čarobna paličica spremenijo obliko telesa. Zgodovina nas uči, da je odgovor na določeni lepotni ideal skoraj vedno njegovo nasprotje. Obliko peščene ure nadomesti škatlasta, široka ramena so že v naslednjem obdobju popolnoma ozka, hlače na zvonec pa zamenjajo pajkice.

  • Široke krinoline in izjemno ozki pasovi, globoki in široki dekolteji, povešena ramena in voluminozni rokavi v baroku oblikujejo silhueto preščipnjenega pasu. (1)
  • Okoli leta 1900 je predmet posnemanja S-linija s sploščenimi prsmi in močno poudarjeno zadnjico, lepotni ideal tistega časa pa Camille Cliford. (2)
  • Dvajseta telesu prinesejo popolno osvoboditev. Deški postavi sledi popolnoma ravna linija s pasom, spuščenim na boke. Obline so nezaželene. (3)
  • Leta 1947 modni svet popolnoma pretrese Dior z new lookom. Ženskam po vojnem obdobju moško navdahnjene mode vrne ženstvenost. (4)
  • Dior postane narekovalec silhuet: leta 1954 predstavi H-linijo (razmeroma ravna silhueta s prevezovanjem v pasu, ki je spuščen nekoliko nižje), leto 1955 zaznamuje A-linija (od ramen navzdol se silhueta širi), leto zatem pa Y-linija s poudarjenim zgornjim delom in močno oprijetim krilom.  (5)
  • Sedemdeseta zaznamujejo zaradi platform močno podaljšane silhuete. Njihova fluidnost se na dolžini navadno širi zaradi hlač na zvon oziroma oblek, ki so spodaj širše. (6)
  • Osemdeseta postavijo v ospredje obliko narobe obrnjenega trikotnika. Ekstremno široka ramena (na račun podloženih blazinic) dobijo za svojo protiutež ozka krila oziroma pajkice. (7)

 

Pripravila Tina Curk

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri