Modna urednica svetuje: Kako se lotiti barv tega poletja

Seveda sem za črno. Drugače skoraj ne bi šlo, konec koncev sem modna urednica, ki ve, da črna barva s seboj prinaša neskončno udobje stiliranja, vitkost postave in tisti kul značaj, ki ga nima nobena druga barvna kombinacija.

Suknjič Guess by Marciano; kombinezon Marella; sandale Massimo Dutti. (foto: Windschnurer, imaxtree)

Suknjič Guess by Marciano; kombinezon Marella; sandale Massimo Dutti.

Pulover Aleksandra Brlan; hlače Marella; sandale Promod, torbica Accessorize. (foto: Windschnurer, imaxtree)

Pulover Aleksandra Brlan; hlače Marella; sandale Promod, torbica Accessorize.

Srajca Adolfo Dominguez; hlače Marc Cain; salonarji Max Mara. (foto: Windschnurer, imaxtree)

Srajca Adolfo Dominguez; hlače Marc Cain; salonarji Max Mara.

Chloé (foto: Windschnurer, imaxtree)

Chloé

Fendi (foto: Windschnurer, imaxtree)

Fendi

Salvatore Ferragamo (foto: Windschnurer, imaxtree)

Salvatore Ferragamo

Roksanda Ilincic (foto: Windschnurer, imaxtree)

Roksanda Ilincic

Reed Krakoff (foto: Windschnurer, imaxtree)

Reed Krakoff

Philosophy BY Alberta Ferretti (foto: Windschnurer, imaxtree)

Philosophy BY Alberta Ferretti

Rochas (foto: Windschnurer, imaxtree)

Rochas

Sportmax (foto: Windschnurer, imaxtree)

Sportmax

Črna je moja prva izbira tudi poleti. Na lica se končno pritihotapi nekaj barve (kljub UV-zaščiti), zato sem v njej videti veliko bolje kot pozimi. Ker v modi ni vse črno in zadnje čase vse brbota od barv, pa bi bil modni greh, če ne bi v mavrico pomočila vsaj palca. In kako se barv lotiti tokrat? K novim barvnim kombinacijam, ki ponujajo svežo in sodobno igro z neonskimi odtenki, pasteli in enobarvnimi zloženkami, bom(o) pristopili zelo lahkotno, brez kakršnihkoli obveznosti. Saj veste, v modi ni prostora za beton.

Umirite ju

Neonsko rožnata in rumena sta barvi, ki se zadnjih nekaj let s podporo znova aktualnih devetdesetih neumorno vračata v poletne kolekcije. Vpadljivi barvi smo imeli tako že prilož­nost nositi drugo ob drugi, pa samostojno od glave do peta, ali v družbi preostalih živih odtenkov. Tokrat je v igri nekaj bolj 'običajnega'. Neonska odtenka sta svoj mir in hkrati svojo velikopotezno nadvlado našla ob nevtralni bež barvi. Razmerja so povsem poljubna oziroma niso tako pomembna, kot so bila v času najbolj divje barvne sestavljanke (color blocking). Glavno vlogo lahko igra bež trenč, medtem ko bo oskarja za stransko vlogo prejel neonsko rumen top, in seveda nasprotno. Kako preprosta in učinkovita je neonsko-bež zgodba, pove tudi dejstvo, da sem svojo sestavila takoj, ko sem odprla omaro, medtem ko so pohvale za res super barvni izbor padale še ves dan.

Pastelna solidarnost

O tem, da pasteli niso ena sama ljubkost in nežnost, smo že pisali. Odkar so jih za svoje vzeli zapriseženi minimalisti, so pasteli zavili z glavne ceste in se povsem brez zadrege kosajo z rdečo, modro in rumeno. Za svoje najboljše partnerje pasteli priznavajo zgolj pastele, medtem ko črna barva, ki tokrat igra vlogo poudarka, tako ali tako ne sodi med barve. Nasploh se pasteli najbolje počutijo v družbi istega odtenka, medtem ko njihova intenzivnost narašča ali pada, skladno z želenim vzorcem oblačila. V vsakem primeru zraven svetujem črne čevlje, saj pastelni rušijo zgodbo moči, v kateri so pasteli resnično videti najbolj kul.

Modra, ena sama

Najbolj šik pristop k barvni zloženki zagovarja enodružinsko veselico. V njej nastopajo kraljevsko modra mati, svetlo modra hči, kobaltovo moder oče in globoko moder sin. Komplementarni odtenki modre imajo toliko energije in modne modrosti, da so že zdavnaj dobili svoj slogan: modra je nova črna.  Čeprav modro še vedno najraje vidim ob svoji najljubši črni, sem ji ponudila priložnost, da se izkaže kot samostojna igralka na igrišču. Ob pridihu športnega sloga je zavel resnično moderen veter, ki bo po napovedi 'modnoslovcev' pihal vse poletje in še vso zimo, ki mu sledi. A najprej poletje, modro poletje.

Petra Windschnurer

Najbolj brano