Umetnost nakupovanja: Napačni čevlji

Kaj se zgodi, ko se v napačnih čevljih znajde naša modna urednica, Petra Windschnurer?

Umetnost nakupovanja: Napačni čevlji - Foto: Tadej Windschnurer in Imaxtree

V Sloveniji jim po domače pravimo kar grdki. Kar zadeva strokovni naziv, pa se še bijejo boji. Res so grdi, zelo grdi, a za nekatere vseeno tako 'lepi', da so to edini čevlji, ki jih ta trenutek želijo nositi. In ker rada preizkušam meje, sem se vanje obula tudi sama. Res je, da se z 'grdimi čevlji' ne srečujem prvič.

Ko me je v bulerjih (te so imele odbijajoče dvignjen sprednji podplat) v devetdesetih prvič videl moj dedek, je brez oklevanja izjavil, da imam res grde čevlje. Nato so na sceno stopili Kickersovi debeli robustni podplati s še bolj robustno peto iz gume. Tokrat se je križala moja mama. In ko sem jih zamenjala z mehkejšo različico, Yellow Cab, se je nad njimi zgražal moj dragi.

Zdaj so na pisto stopile najnovejše različice traktorskih čevljev, pod katere so se (nič čudnega) podpisale ženske modne oblikovalke, in moški svet je otrpnil. Nikoli, ampak res nikoli še niso videli tako grdih čevljev. Preprosto niso seksi in dejstva, da so tako grdi, da so že lepi, nočejo oziroma ne morejo sprejeti. Zakaj jih imajo torej rade ženske? Tega, da se oblačimo druga za drugo, ne bom izpostavljala. Trik mora biti nekje drugje. Že vem, gotovo so udobni, no, vsaj tako se je izkazalo za Birkenstockove 'šlape' iz poletne kolekcije Céline.

Žal mi je, da mi ni uspelo skočiti v originalne Pradine grdke, pa v grdke Stella McCartney in Miu Miu, a se tolažim, da se kaj veliko ne morejo razlikovati od ponudbe (vsaj kar zadeva udobnost) z domačih polic. Torej udobje? Težko rečem, da so kaj bolj prijazni do stopal kot običajni čevlji z nizkim podplatom. Guma, ki naj bi skrbela za amortizacijo koraka, se ni izkazala za odločilno pri izbiri takšnega čevlja. Tudi vrhnji materiali niso blesteli od mehkobe.

O obuvanju pa lahko rečem le, da jih balerinke prekosijo na celi črti. Dejstvo je, da je nova stilistična veja obutve na tem mestu zgolj v podporo novi estetiki oblačil. Bi bili lahko novi proporci brez njih tako zanimivi? Ne. Preveliki plašči, sedemosminske hlače, podaljšana krila potrebujejo trden in dober podstavek. Da so noge v takšnih čevljih videti še bolj vitke, pa velja le za tiste srečnice, ki imajo že tako ali tako suhe nožice. In nato pridejo na vrsto vedno znova opevani kontrasti.

»Obsedena sem z nemogočim. Romantika je prepovedana,« je takoj po svoji enigmatični reviji izjavila Miuccia Prada in, da, njene strastne zapeljivke so bile obute v težko kategorijo. Sama sem preizkusila oba stajlinga, tistega, navdihnjenega s prevelikimi smernicami Stelle McCartney, in Pradino različico uporniške dame.

In ko sem že pri upornicah, motoristični čevlji in škornji, s katerimi so želeli svet mode zamajati pri Saint Laurentu in Chanelu, še zdaleč ne dosegajo toliko točk, da bi se znašli v kategoriji grdkov, so samo čevlji. Nazaj k preizkušanju. Osebno menim, da se 'grdi' čevlji obnesejo enako dobro v obeh primerih. Pri prvem stiliranju nadgradijo nonšalantni videz prevelikih oblačil, sodobna romantika pa je z njimi videti veliko manj banalna.

Če sem betonske klade (naziv za grdke iz ust fotografa) kombinirala s povsem običajnim stajlingom (beri: oprijete kavbojke in bela srajca), pa se te niso najbolje obnesle. Zakaj? Ker je v svet gledal samo par grdih čevljev, ki sploh ni tako udoben, kot se zdi na prvi pogled.

Najbolj brano