Modni trendi 2008

Novo leto ne pomeni le nove letnice, ampak oznanja tudi prihod novih modnih trendov.

Modni trendi 2008 - Foto: Fotografije RedDot, Fotografija H&M/Peter Gehrke, Fotografija RedDot

Vse večji poudarek na varovanju okolja se odraža tudi v modni industriji. Oblačila za moške in ženske bodo narejena iz ekoloških materialov, pa tudi iz recikliranega poliestra, bambusa in konoplje. Med materiali bodo po drugi strani prevladovali tudi šifon, svila ter podobne elegantne in prosojne tkanine.

Pri barvah bo poudarek na svetlih, naravnih in močnih odtenkih. Večerne obleke Oscarja De La Rente so obogatene z živo rdečo barvo, isto barvo je uporabil tudi Zac Posen, Marc Jacobs pa je predstavil damo v rdečem.

Med dodatki se bodo v ospredje namesto torbic in čevljev prebile rutke in šali. Manekenke za modno hišo Balenciaga so se po pisti sprehodile ovite v rute, Hermes pa je nedavno predstavil manjšo in cenejšo različico rutke z značilnim kvadratnim potiskom. Torbice se bodo sicer iz rok preselile na ramena, saj bodo znova velike ali še najbolje – prevelike.

Podjetji Nike in Adidas trendovske superge izdelujeta že dolga leta, a sedaj jih kot 'casual' obutev nudijo tudi pri modnih znamkah Lacoste in Michael Kors. Pohod športne obutve se ujema s prihajajočim trendom etno vzorcev in vezenin, ki jih je na londonskem tednu mode prikazal tudi Marc Jacobs. Njegova kolekcija je vsebovala drzne potiske in ohlapne obleke iz kaftana, v družbi kreacij mnogih drugih oblikovalcev pa je leta 2008 moč pričakovati tudi ponoven vzpon in preobrazbo safari videza.

Rdeča nit kolekcij za pomlad/poletje so prav tako tropski potiski, športni jopiči in čiste linije, nadaljeval se bo tudi pohod maksi oblek. Asimetrija bo do izraza prišla predvsem pri kopalni modi, lahke obleke pa bodo nesramežljivo polzele z ramen.

Fotografije RedDot

promocijski material H&M

Najbolj brano