Modna urednica o brezčasnem stilu sedemdesetih

V letnici mojega rojstva se skriva številka sedemdeset, moja starša sta jih živela s polnimi pljuči (govorim o modi, seveda), kot najstnica sem sedemdeseta z odliko reinterpretirala v poznih osemdesetih in še enkrat v plesni različici v devetdesetih.

Modna urednica o brezčasnem stilu sedemdesetih - Foto: Imaxtree, Windschnurer

Pravzaprav imam vsakič znova občutek, da se sedemdeseta sploh niso nikoli čisto zares poslovila, in sodeč po imenih vodilnih modnih oblikovalcev današnjega časa, se še dolgo ne bodo. Sedemdeseta so neizčrpen vir navdiha za Nicolasa Ghesquièra, Petra Dundasa, ki škarje kot novi kreativni direktor vihti pri prav tako velikem navdušencu sedemdesetih, Robertu Cavalliju, ter Anno Sui, vsakič znova jih pobožajo pri Etru, Chloé in Emiliu Pucciju ter v obdobjih največjega navala še pri Burberryju Prorsumu in Valentinu.

Sem vas že prepričala, da je vredno skočiti v mehki in z romantiko prežeti rok sedemdesetih?

Naj nadaljujem za vse tiste bolj zadržane. Čeprav se mogoče na prvi pogled zdi, da so prav sedemdeseta modno obdobje, ki je poleg osemdesetih najbolj zoprno (saj veste, hlače na zvonec, vzorci, od katerih se vam zavrti, 'revne' krpanke in nešteto ljudskih izročil, prežetih s čisto pravimi elementi narodnih noš), je resnica v letu 2015 povsem drugačna.

Stil sedemdesetih je v nasprotju z vsemi filmskimi kostumografijami, ki vas vračajo v obdobje miru in ljubezni, tokrat zelo nosljiv. Praviloma zato, ker se sedemdeseta vračajo s povsem prenovljenimi materiali, ki so naravnost božansko voljni (pliš, svileni šifon, kašmir) in vse prej kot uporniško revolucionarni; če jih nagradimo z besedo luksuzni, bo resnici povsem zadoščeno. In kot da to ne bi bilo dovolj, so se bila sedemdeseta letos pripravljena tudi posloviti od trapezaste oblike in pretirano folklornega značaja ter vse skupaj nadgraditi s fluidno romantiko boho stila.

Vse naokoli plapola in valovi v cvetju, orientalskih vzorcih in čisto pravih jesenskih barvah. Kaj pa zdaj? Ste se pripravljeni malce sprostiti? Stil sedemdesetih ima tako kot vse stvari v modi nezapisane zakonitosti, zato si, tudi če ga podpisujejo 'najtežje' modne hiše, gotovo težko predstavljamo, da bi v živo pisani obleki vse do tal na oder sodišča priletela odvetnica, niti Amal Clooney.

Za sedemdeseta sta rezervirana popoldanski čaj in večerni pobeg na lepše (prenovljenih sedemdesetih se ne bodo branili niti na 'okopih' najbolj tradicionalnih umetniških središč). Sedemdeseta so sinonim za svobodo, svobodo telesa, svobodo izbire, in prav to osvobajanje vodi k izrazito pisanim in individualno zloženim oblačilnim kombinacijam, ki jih je na modnem prizorišču mogoče zaznati tudi letos.

Petra WindschnurerNaj vam bo popotnica v prve jesenske dni dolga poletna obleka, čez katero boste navrgli njegov telovnik ali mehko podaljšano jopo.

Semiš je rezerviran za modne dodatke, ki bodo sedemdeseta spremljali vse do prvega dežja. Med preverjene novosti sodi tudi slojenje, ki zagovarja dolgo obleko brez rokavov v družbi majice ali prosojne svilene bluze, medtem ko vlogo nakita prevzemajo ozki in dolgi svileni šali, zavezani tik ob vratu. Izrezi ostajajo globoki, zato bo gola koža sredi zime uteho poiskala v krznenih brezrokavnikih ali pončih.

Edina stvar preteklosti, ki bi po mojem mnenju morala ostati v preteklosti, so preveč avtentični in premalo sodobni vzorci po vzoru krpank. Oprosti, mami, a tista kockasta odeja, ki smo jo morali meni na ljubo razrezati, da bi nosila kar se da sedemdesetim ljub pončo, ostaja v omari, medtem ko upam, da na podstrešju le najdeva tisto globoko modro dolgo obleko iz pliša, ki bo ravno pravšnja za tretjo, čakajte, če ne celo že četrto različico mojih sedemdesetih. Saj vam pravim, kot da ne bi nikoli zapustila modnega prizorišča.

Pripravila: Petra Windschnurer

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri