Letos je čas za bluzo!

Upamo, da niste bluz pometali iz omare. To zimo je namreč bluza modni kos, ki ga enostavno morate imeti. 

Letos je čas za bluzo! - Foto: Elle

Kdaj se je zgodil ta velik modni preobrat in bluzo iz babičinih omar popeljal naravnost v prve vrste, kjer pleni navdušene poglede uličnih fotografov in zavidljive komentarje tistih, ki je v svoji omari še nimajo?

Kar čez noč, saj – kolikor se bluze spominjam sama – sem jo vedno povezovala z mamino garderobo z mojega maturantskega plesa in konservativnim stilističnim pristopom princese Diane. Nič takega, kar bi želela imeti v omari.

A ker leta kljub vsemu tečejo dalje in ker se z njimi očitno spreminja tudi modni okus (pri osemnajstih bi dala roko v ogenj, da ne bo tako), je nastopil čas za bluzo, ja, čez noč. Seveda je v mamini omari najbrž ne bi iskala kar tako, če ne bi prav bluze nova sezona izvrgla kot oblačilni kos, ki ga moram nujno imeti. In tako sem jo našla! Bela bluza s čipko na zapestnikih in pentljo ob ovratniku. Mamljiv kos kar kliče po številnih kombinacijah. V družbi džinsa in klasičnega suknjiča ter ob viktorijansko speti pričeski. Skupaj s krilom z visokim pasom, narejenim iz brokata, ter lakastimi škornji. V rokenrol različici z usnjenimi hlačami in za konec, zakaj pa ne, na babičin način z daljšim krilom in toplim brezrokavnikom, okrašenim z retro geometrijskim vzorcem. V vsaki različici je prav bluza tista, ki celotnemu videzu pričara aktualno letnico 2015.

Še preden se zapodite v omare in navdušeno vzkliknete, ko jo najdete, pa je prav, da poudarimo razliko med bluzo in srajco. Bluza je zelo ženstvena, narejena iz tanjšega, padajočega materiala, najpogosteje je to svila ali čipka. Ovratnik je podaljšan v trakove za zavezovanje pentelj, ali visoko dvignjen kot puli, ali pa ga sploh ni. Rokavi so v zapestnikih nabrani oziroma plapolajo okoli zapestij v obliki volančkov. Pestrost, ki jo bluza s svojimi oblikovalskimi pristopi nudi, je oblikovalce tako popeljala na raznolike modne izlete. V svet romantike, začinjen z boemskimi sedemdesetimi, k viktorijankam ter njihovim črnim in belim čipkam, k rokenrol zapuščini, ki se navdihuje predvsem z baročnimi detajli, ali v vintidž svet nove sezone. Če še iščete navdih, ne spreglejte bluz Chloé, Philosophy, Gucci, Alberta Ferretti in Altuzarra ali pa se preprosto spomnite, kakšno bluzo je na vašem maturantskem plesu nosila vaša mama. Z bluzo tokrat preprosto ne morete zgrešiti. Ker je tako aktualna in priljubljena, z njo tudi v najbolj konservativni stilistični različici ne boste videti staromodno. Ker so se na modni parket vrnila osemdeseta, ji ne morejo škodovati niti podložena ramena.

Če zdaj škripate z zobmi, ker ste prav lani prevetrili svojo omaro in je prava bluza romala tja, kamor ne bi smela, vam namignem še, kako v bluzo spremeniti običajno srajco. Imate doma ozek svileni šal? Tik ob ovratniku si ga zavežite v plapolajočo pentljo ali pa ga nadomestite z okrasnim satenastim trakom, ki ga je mogoče dobiti v vsaki prodajalni s šiviljskim priborom. Na rob zapestnikov prišijte ali nalepite tanek trak s čipkastim zaključkom in, voilà, nova bluza čaka na nove modne dogodivščine.

Najbolj brano