Oh, ta sedemdeseta

Zavrtite si Donno Summer Love To Love You Baby, na nožice nadenite platforme, pripnite cvet v lase, udobno se namestite v naslonjač in začnimo učno uro oživljanja sedemdesetih.

Tina Curk

Oh, ta  sedemdeseta

Za pljusk iz zgodovine je to sezono v veliki meri poskrbel Marc Jacobs. Ob predstavitvi pomladno-poletne kolekcije dobimo občutek, da smo se znašli v Studiu 54 in da pred nami v ritmu vročice sobotne noči z boki pozibavajo vse dive sedemdesetih: Bianca Jagger, Donna Summer, Jerry Hall, Grace Jones, Liza Minnelli ... Da, sedemdeseta so se vrnila v vsem svojem siju. Če si v zadnjem času niste spet ogledali filma Taxi Driver, je že skrajni čas, da se srečate z mlado Jodie Foster in za letošnje poletje posvojite njen slog. Če ne bi bil Marc tako mlad, bi še posumili, da je leta 1976 imel prste vmes pri filmski kostumografiji ...

Za začetek je treba razjasniti, da sedemdeseta v letu 2011 nikakor niso namenjena postaranim hipijem. Letos se v njih bohoti glamur. Šopirijo se s svojo ženstvenostjo in se dvigajo pod nebo s svojo podaljšano silhueto. V njih se skrivajo svoboda, veselje in predvsem S.T.I.L. Kričijo v barvah in se bahajo z bogatimi materiali. Priznavamo – Elle uredništvo so popolnoma zasvojila: U. vihra naokoli v močno vijoličastem, do tal segajočem krilu, P. ne sname svojih cokelj See by Chloé in B. ima vse pogosteje spuščene lase z dvema kitkama za okras ...

Kako pa so sedemdeseta osvojila modne oblikovalce?

V prvi vrsti korakajo Marcove punce. Lepa Emilia Nawarecka gotovo prebudi nostalgijo. Popolnoma lahka, do tal segajoča obleka, v koralno rdeči z robom v barvi lososa na dolžini nežno prekriva telo in mu brezpogojno sledi v gibanju – popolna čutnost. V čistih, močnih barvah nas zapeljuje s širokimi satenastimi hlačami na črto, bluzami z ogromnimi ovalnimi izrezi in še večjimi napihnjenimi rokavi, glamuroznimi svilenimi oblekami, ki kričijo po svobodi, voluminoznimi krili, ki poplesujejo okoli meč, in finimi pleteninami z drobnimi črtami, ki delujejo kot druga koža. Jacobs je resnično tako zelo iz Taxija, da bomo dekleta iz tega desetletja gotovo dodala nekaj svojega.

Verjamemo, da bo vijoličasta bluza z balonastimi rokavi in ogromnim cvetom videti prav tako dobro ob oprijetih kavbojkah v oranžni, v katerih bomo veliko lažje zajahale kolo. Verjetno vam bodo vsi oprostili, če boste med tekom na avtobus držali ogromen slamnik z mehkimi krajci, da vam ga ne bo odpihnil nagajivi veter, in vsekakor vam ne bo nihče zameril, če boste visoke platforme v pisarni zamenjali z balerinkami. Prilagoditve bodo vsekakor potrebne, a prostor za sedemdeseta je gotovo tudi na naših ulicah. Stvar, ki jo bomo prav gotovo vzele za svojo, so vsi modni dodatki, pri katerih govorimo o številki XXL.

Na pisti Sonie Rykiel dekleta štorkljajo v desetcentimetrskih platformah – lahko bi prisegle, da v njih z lahkoto preživite ves dan, tudi če ne sedite v udobni pisarni. Lesene in vrvene platforme krasijo široki tekstilni trakovi, ki se prevezujejo cikcak. Ali pa se udomačite v še udobnejši različici, ki v spomin prikliče špagarice, s katerimi smo kot otroci divjali po obmorskih mestih, le da jih je Sonia za potrebe mesta dvignila za kakšnih 10 cm.

Slamniki z ogromnimi cofi (končno se je nekdo spomnil pretentati veter) ter ogromni tekstilni pasovi pa so tako ali tako že na spisku želja. Odobravamo njena do meč segajoča krila, široke hlače s še širšimi zavihki, vse dolge barvne obleke in vse, kar krasijo črte, pri katerih dobimo občutek, da jih sedemdeseta ljubijo še bolj kot rože.

Ko govorimo o sedemdesetih, ne moremo mimo kvačkarij in štrikarij. Ob pogledu na obleke Puccija in Salvatoreja Ferragame nam spomin uide k Jane Birkin iz filma La Piscine iz 1969. In pletene zgodbe se nadaljujejo celo do kopalk – zelene Michaela Korsa so resnično za obliznit prste.

S prenovljeno zgodovino nas razveselijo še pri Fendiju, kjer se kar bliska od neonskih odtenkov, Etro ovije sedemdeseta v svilo in Giles nadgradi staro silhueto z humornim brezrokavnikom. Oh, ta Marc! Pa nas je spet potegnilo v vrtinec preteklosti ...

Velika očala

Takšna, ki prekrijejo vsaj pol obraza, imajo plastične barvne okvirje, svetla stekelca z barvnim stopnjevanjem, in je v njih slutiti vsaj kanček humorja.

Rože

V laseh, kot broške, na pasovih ali kot del oblačila. Otroci cvetja se v letu 2011 izogibajo cvetličnih vzorcev in rože raje nosijo v 3D-obliki. Nikar se ne zadovoljite z malimi.

Platforme

Najboljše so take, ki jim centimetre dodajata les ali pluta. Peta je lahko polna ali vsaj zelo debela. Zgoraj pa naj domišljija najde svojo pot. Bogastvo v barvah je nadvse zaželeno.

Voluminozne bluze

S širokimi izrezi in brez ovratnikov, v katere se prijetno lovi poletni vetrič. Naj bodo narejene iz popolnoma tankih bombažev ali lahkotne svile in čeprav gre za poletje, se nikar ne odpovejte rokavom. Vaše roke naj ovijajo voluminozne skulpture, ki se v zapestju bogato naberejo.

70 - obvezni kosi


1.
Krilo Sariko, 33 €; 2. Slamnik Comma, 32,95 €; 3. Cokli Gamlong, 59,95 €; 4. Pulover Dorothy Perkins, 49 €; 5. Bluza Cliché, 199 €; 6. Roža MaxMara Weekend, 39 €; 7. Cekar Tosca Blu, 126 €; 8. Obleka Penny Black, 159 €; 9. Hlače Promod, 29,95 €; 10. Obleka Massimo Dutti, 125 €.


Fotografije Tadej Windschnurer, Imaxtree

Najbolj brano