Elle novinarka o modnem stilu: "Kako sem si s thriftanjem razvila osebni stil"

25. 2. 2023
Elle novinarka o modnem stilu: "Kako sem si s thriftanjem razvila osebni stil" (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Želela sem si nekaj drugačnega, želela sem si kose z zgodbo, ki bi moj slog individualizirali in mu dodali vznemirljiv zgodovinski element. 

Pretirano sledenje momentalnim modnim hitom nas pri razvoju osebnega stila pogosto omejuje. Razmišljamo v okvirih, ki nam jih postavljajo trendi, kupujemo mnogotere različice enakega kosa in se jih s potekom njihove kratkotrajne priljubljenosti po parih tednih naveličamo. Zlijemo se z množico, se v njej izgubimo, postanemo še ena od podobno oblečenih oseb. Z razvijanjem lastnega, osebnega sloga, pa se skozi odkrivanje bolj prominentnih kosov in novih kombinacij iščemo, oblikujemo in individualiziramo. 

Sami mi je bilo nakupovanje v franšiznih trgovinah z oblačili vedno utesnjujoče. Gora enakih kosov, ki outfite usmerjajo v dogovorjeno in specifično popularno smer, me je odbijala. Nakupovanje je bilo pasivna dejavnost. Pustila sem, da me je pri izbiri vodila trgovina. Bila sem zdolgočasena in brez inspiracije, moda se mi je zdela preveč dorečena. Moj stil je bil odraz mojega počutja - precej monoton in prazen. Vse, dokler nisem prvič stopila v trgovino z vintage oblačili. Stara sem bila 18, s prijateljico sva tavali po ulicah Amsterdama in v barvni izložbi opazili mamljive kose, drugačne od tistih, ki sva jih bili vajeni. Zaljubili sva se v idejo popolne modne svobode in zavili v trgovino. Takrat sem sthriftala svoj prvi kos – črno bele črtaste hlače, ki so za par mesecev postale center mojih outfitov in mi dale svež pogled na stiliranje in možnosti, ki jih to ponuja. Od takrat poskušam vsa oblačila, ki definirajo moj stil, nakupovati second hand.

Korak iz cone udobja

Nakupovanje oblačil iz druge roke je projekt, ki večino časa temelji na razočaranem ogledovanju nečesa, kar na obešalniku izgleda obetavno, a je v resnici trikrat preveliko, popolnoma v nasprotju z vsem, kar bi kadarkoli nosili ali pa ravno dovolj povprečno, da se za tak kos med thriftanjem ne odločimo. Hkrati pa je to izpopolnjujoča izkušnja, med katero smo zavestno pripravljeni stopiti izven cone udobja, tvegati in aktivno premisliti o svežih modnih kombinacijah. Med nakupovanjem se je sicer enostavno izgubiti v pestri izbiri unikatnih oblačil, ampak ta ravno zato, ker so edinstvena in ker njihov nakup bolje pretehtamo, na koncu postanejo nepogrešljiv del naših garderob. Sama sem se kosov, kupljenih v trgovinah s hitro modo, naveličala že po odhodu iz poslovalnice, vintage nakupov pa se ne naveličam nikoli. Občutek imam, da sem se zanje potrudila, da sem oblačila, ki že imajo zgodbo in zgodovino, zavestno izbrala za svoja. Moj stil, četudi ostaja klasičen, naredijo bolj distinktiven, mojim outfitom pa dodajo dušo. 

Za uspešen nakup se je treba potruditi

Čeprav se je thriftanje zaradi nizkih cen nekoč zdelo kot privlačna možnost nakupovanja oblačil, danes to pogosto ni več primaren razlog za soočanje z nešteto neustreznimi kosi. Thriftanje je naporno. Dražje, kot bi bilo upravičeno. Vzame veliko časa. Samo po sebi je postalo trend. Razvile so se verige second hand trgovin, ki prodajajo več enakih kosov, ki jih včasih od oblačil v Zari ločuje le to, da nimajo njene oznake. Thriftanje je do neke mere in v določenih trgovinah postalo to, čemur je bilo nekoč alternativa. Ampak ne glede na to, so razni bolšji sejmi, neodvisni second hand shopi, vintage trgovine in včasih tudi thrift verige odličen vir inspiracije, ki nam razširi modna obzorja. V nakupovanje je, nasprotno z neskončnim preletavanjem internetnih trgovin ali sprehajanjem čez trendov prepoln Mango, treba vložiti trud. Zato je izkupiček toliko bolj originalen, osmišljen. Zdi se mi, da si z vsakim vintage kosom odprem več modnih možnosti in svoji garderobi vdihnem več karakterja, več drznosti, več avtentičnosti. Kot da z njimi razbijam predvidljivost, a hkrati najbolj brezkompromisno izražam sebe. 

Namesto suvenirjev oblačila

Nič ne prekosi zadoščenja, ko s točno določeno vizijo stopiš v prvi thrift na dnevni agendi, zagledaš popolno verzijo zaželjenega kosa, ki ima najverjetneje še neko dodano vrednost, privlačen detajl, in v katerem se zaradi njegove svojevrstnosti počutiš kot bolj samozavestna verzija sebe. Ker se mi je to v tujih mestih zgodilo že večkrat, iz novih krajev ne prinašam več spominčkov, ampak sthriftana oblačila. S tem svojemu stilu dodajam element kozmopolitanstva in vanj vlivam različne koščke sveta ter spomine, ki me vežejo na obiskane kraje (čeprav, moram priznati, zame sinonim za uspešno thriftanje ostaja Amsterdam). Thrift ponavadi zapustim zadoščena, s parom zanimivih hlač in oversized plaščem, blazerjem ali srajco v vreči. 

Nakupovanje oblačil iz druge roke je, gledano iz vseh aspektov, zmagovalna situacija, ko si vanj pripravljen vložiti nekaj časa in truda. Je trajnostno in gospodarno, hkrati pa spodbuja razvoj osebnega sloga in nam omogoča širše razmišljanje o tem kam svoj stil še lahko peljemo, kako ga lahko nadgradimo, kako ga lahko uporabimo kot svoj kanvas. Thriftanje je vznemirljiv, kreativen, neomejujoč in razgiban osebni projekt, ki pogosto rezultira v odkrivanju novih načinov za izražanje svoje osebnosti.

Pripravila: Lara Lovrič

Fotografije: Osebni arhiv

Preberite še:Ljubitelji kave, pozor: To je razlog, zakaj v svoj najljubši jutranji napitek nikoli ne bi smeli dodati mleka

Priporočamo tudi:Kaj pomeni, če vaš rojstni datum vsebuje število 1?

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan