Tina Koder Grajzar: iz Idrije na londonski teden mode

Tina Koder Grajzar je mojstrica idrijske čipke, ki je s svojim avtorskim delom sodelovala tudi na londonskem tednu mode.

Moda, 23. 11. 2017

Kako ste odkrili ljubezen do idrijske čipke?

Po rodu sem Idrijčanka, zato sem s čipko tako rekoč odraščala in mi je zelo domača. Med študijem oblikovanja tekstilji in oblačil pa sem začela ustvarjati še svoje vzorce s čipko.

V čipkarsko šolo ste se sicer vpisali že zelo zgodaj?

V čipkarsko šolo sem hodila že pri šestih letih, šlo je za krožek v popoldanskih urah.

Je med mladimi še vedno tako zanimanje?

Generacije zdaj sp manj številčne, zato je tudi vpisa malo manj, interesa pa je še vedno dovolj. Predvsem se interes krepi še v drugih krajih po Sloveniji in tudi odrasli še učijo kleklanja. To je postalo kar priljubljen konjiček.

Tudi v modi je trenutno velik trend, da se v oblačila vključujejo folk detajli in tradicionalne ročne spretnosti.

Mislim, da je takšne vrste obrt ponovno bolj cenjena. Pri nas se je to začelo v obodbju po osamosvojitvi, saj so se ljudje identificirali s tem delom slovenske dediščine. Takrat je bila to tradicionalna idrijska čipka, ki se je kleklala po starih vzorcih, zdaj pa je veliko avtorske čipke oziroma čipke, ki nastaja po avtorskih vzorcih.

Kaj je tako posebnega pri idrijski čipki in od kod točno izhaja?

Pravzaprav izvor niti ni znan, domneva se, da so to znanje prinesle žene čeških ali nemških rudarjev. Da lahko rečemo, da je čipka idrijska, pa je morala razviti določene značilnosti. Vzorci in tehnika imajo neko svojo značilnost, najbolj očitna je ris oziroma trak, ki riše vzorec.

Pred kratkim ste sodelovali z modno oblkovalko Deborah Milner, ki je v sklopu londonskega tedna mode predstavila kolekcijo ter tudi kreacijo z vašo čipko. Kako je prišlo do tega sodelovanja?

Seznanila naju je Almira Sadar, ki je bila moja profesiorica na fakulteti. Deborah je bila tudi gostja na fakulteti in ob tej priložnosti je čipko opazila ter se nad njo navdušila, tako pa sva se potem povezali.

Kako ste vi doživeli predstavitev čipke na tako velikem dogodku?

Bila sem zelo vesela te priložnosti, saj menim, da čipka sodi prav v to okolje. Gre za prestižen izdelek, v katerega je vloženega ogromno dela, zato je to zanjo naravno okolje. Zelo bi si jo želela večkrat videti v takšnem kontekstu.

Tema kolekcije sloni na trajnostnih načelih.

Da, oblikovalka je uporabljala naravne materiale, veliko je ročnega dela, vse je barvano z naravnimi barvili. Tudi s tega vidika se je čipka lepo vklopila, saj je izdelana iz bombažnega sukanca in ne obremenjuje okolja.

Kako vidite sodelovanje mode in čipke?

Menim, da čipka sodi na to področje, še zlasti v visoko modo. Čeprav jo je zanimiv izziv postaviti tudi v kontekst nosljive mode. Želela bi, da bi se jo več nosilo, tudi sama jo, še zlasti v obliki nakita.

Nakit izdelujete po istem načelu?

Da, le da ga rada izdelujem tridimenzionalno. Čipko izdelam po kroju in nato dele sešijem skupaj v obliko.

#autumninspired #chineselantern #handmadebracellet #idrijabobbinlace

A post shared by Tina Koder (@tina.koder) on Sep 28, 2017 at 7:49am PDT

Kakšni projekti vas čakajo v prihodnosti?

S prijateljico, ki dobro pozna kitajski trg, pripravljava kolekcijo oblačil in nakita za ta trg, ki bo zelo ekskluzivna, unikatna in prilagodljiva željam naročnika.

Pripravila: Katja Kozlevčar
Fotografije: Facebook in Instagram Tina Koder Grajzar

Preberite še: → 6 norih izgovorov, s katerimi so se ljudje izognili službi

Priporočamo tudi: → 5 pričesk, ki umazane lase spremenijo v slog z Instagrama!

Najbolj brano