Slovenska oblikovalka Tina Gorjanc bo izdelala modno linijo izdelkov iz kože Alexandra McQueena

Kritično in spekulativno. Ali drži, da torbice iz človeške kože, ki jih bo izdelovala Tina Gorjanc, niso moda, ampak zločin, kot so v zadnjem tednu pisali tuji mediji?

Moda, 22. 7. 2016
Slovenska oblikovalka Tina Gorjanc bo izdelala modno linijo izdelkov iz kože Alexandra McQueena - Foto: Tina Gorjanc

Britanski oblikovalec Alexander McQueen je bil s svojimi projekti šokanten, a česa takšnega, kot si je zamislila Tina Gorjanc, Slovenka, ki je te dni diplomirala iz oblikovalstva na umetniški akademiji Central Saint Martins, v Londonu, se verjetno tudi on ne bi nikdar spomnil. Čeprav je postal znan leta 1993, ko je na modno stezo poslal manekenke s "krvjo" namočenimi oblekami, tako prostrane domišljije ni imel.

Slovenska oblikovalka naj bi v laboratoriju iz McQueenovega DNK vzgajala kožo, iz katere bo kasneje oblikovala usnjene izdelke. To naj bi bilo znanemu McQueeno celo zanimivo, všeč. Tako so povedali ljudje, ki so mu bili zelo blizu.

Gorjančeva opozarja na problematiko nezaščitenega genskega materiala

Tina Gorjanc želi s svojim projektom Pure Human, usnjenimi izdelki iz kože, opozoriti na problematiko nezaščitenega genskega materiala. Kot pravi, ji ni bil nikoli cilj iz kože pokojnega modnega oblikovalca ustvariti novo (strašljivo) modno kolekcijo.

Od kje potem sploh ideja za kaj takšnega?

Projekt se ukvarja z vprašanjem, kako lahko velike korporacije nenadzorovano izkoriščajo genski material. Pri tem Gorjančeva opozarja na problem definicije lastništva informacij in njihovega dedovanja.

Mlada oblikovalka je na svojem Facebook profilu navedla dva razloga. Prvič, želi pokazati, kako lahko nekdo pridobi biološki material iz virov, za katere pravzaprav predpostavljamo, da so zaščiteni. Pri McQueenu je bilo nekako takole. Zapustil je velik modni imperij, sicer avtorsko zaščiten. Njegovo lastnino so podedovali njegovi sorodniki, njegove genske informacije pa kljub temu niso dobro zaščitene. Drugi razlog je nekoliko bolj praktičen. Punca je videla možnost za preverjanje avtentičnosti McQueenovega genskega materiala. Po vrhu vsega pa je bil ta lahko dostopen. Tako je DNK pridobila iz las, ki jih je oblikovalec v obliki šopov integriral v eno izmed svojih kolekcij v letu 1992.

Laboratorijsko delo

Kaj bo oblikovalka naredila z novo kolekcijo izdelkov iz McQueenove kože še ni znano, najverjetneje pa bodo, kot pravi, pristali v kakšni galeriji.

Preberite še: Prosojno: 12 najlepših poletnih modnih kosov in Kopalke 2016: 12 najbolj vročih modelov kopalk leta 2016

Najbolj brano