Lahko ostanemo prijateljice z bivšim? Raziskuje naša novinarka

Prijatelja brez ugodnosti. MANCA POGAČAR

Moda, 22. 8. 2021
Lahko ostanemo prijateljice z bivšim? Raziskuje naša novinarka - Foto: Profimedia

Na žalost naši bivši po razpadu razmerja ne izginejo z obličja Zemlje. Še naprej obstajajo, na videz z edinim namenom, da se pojavijo ravno takrat, ko smo si po tednih mazanja maskare na trepalnice samo za v trgovino (za vsak slučaj, če koga srečamo), končno dovolile v trgovino v trenirki in z zaraščenimi obrvi. In potem – bum, tam je, še vedno živ. Včasih je težko razumeti, kako nekateri pari ostanejo prijatelji tudi po razhodu. Zdi se skoraj nemogoče, da bi z osebo, v katero sem bila silno zaljubljena, ki pozna vse moje najgloblje skrivnosti in ki me je ne nazadnje videla golo, vzpostavila nekaj povsem platoničnega. Vedno sem bila prekini-in-pozabi vrste ženska. Ni nama uspelo, zdaj moraš izginiti. Čeprav nisem imela veliko teh priložnosti, sem prisegala na rutino: izbriši njegovo številko, odstrani njegovo rit na vseh družbenih omrežjih in se znebi vseh dokazov, da je kdaj obstajal. Tu ni preživelih. Danes se zavedam, da ni vse tako črno-belo.

Številni trdijo, da je prijateljstvo z bivšim zrelo početje, vendar je tanka meja med ljubeznijo in bolečino in zrelost bi zlahka zamenjali z mazohizmom.

Če pa se odločite, da boste bivšega ohranili v življenju, je pomembno, da je prijateljstvo pristno, brez skrivnih motivov. V študiji iz leta 2017 v reviji Personal Relationships so raziskovalci z univerze v Kansasu ugotovili štiri razloge, zaradi katerih ljudje ohranjajo prijateljstva z bivšimi: varnost (čustvena podpora, nasveti, zaupanje), praktičnost (skupna lastnina ali finance), vljudnost in nerešene romantične želje. Opazili so, da nekateri motivi vodijo do uspešnejših prijateljstev kot drugi.

Seveda obstaja razlika med prijateljstvom in prijaznostjo. Prijateljstvo pomeni, da skupaj gledava Netflix v njegovem stanovanju, si deliva pico in se pritožujeva nad novo zvezo. Prijaznost pa pomeni, da se bom, če te srečam na ulici, nasmehnila in pozdravila, namesto da bi iz predmetov v svoji torbici poskušala oblikovati orožje. Na splošno je prijaznost v smislu najbolj rahlega prijateljskega odnosa dobra izbira zaradi družbene harmonije. Nočete biti ena od tistih, ki ne more biti v isti sobi z bivšim in ki naredi veliko sceno, če se to vseeno zgodi. To je lahko moteče, če imata skupne prijatelje, in je videti otročje. Morda od tu izvira tisto o zrelosti. In čeprav bi bilo priročno, če bi lahko prosili prijatelje, naj 'izberejo stran', to po 21. letu žal ni zares sprejemljivo.

Če vam zvezo pokvarita varanje, neiskrenost, nasilje, ljubosumje, se vam bivši nedvomno zameri in je edino logično, da nimate želje po prijateljevanju. Če ste imeli z bivšim nešteto grdih prepirov, bi bilo smešno, če bi poskušali obnoviti vse strašne reči, ki sta jih drug drugemu kdaj izrekla. Ne bi me presenetilo, če bi vsak pogovor vodil v prepir ali jok. Stare navade je težko prekiniti.

Zanimivo je, da to, kako se razmerje konča, vpliva na to, kaj se zgodi pozneje.

Če se je slabo končalo – varanje, nespoštovanje, travma itd., potem je poskus navezovanja prijateljstva lahko težaven ali, še huje, nezdrav. Če se vaša zveza preprosto izteče in se nato konča vzajemno (kar, bodimo iskreni, za večino odnosov ni običajno), pa je prijateljstvo po razhodu bolj izvedljivo. Še lažje je, če ste v prijateljsko cono vstopili že pred razhodom. Ker ko končate zvezo, ki je še vedno napolnjena s spolnim poželenjem ali eden v paru ni pripravljen končati razmerja, je nemogoče, da se družite, ne da bi si želeli spati skupaj, se poročiti ali ubiti. Pa lahko spite z bivšim po končanem razmerju? Zahvaljujoč samozavesti, ki ste jo nabrali od konca razmerja pa do tega trenutka, lahko ponovno ocenite svoja čustva in (držim pesti) ugotovite, da romantična sploh ne obstajajo več. Razmerje ste preboleli. Seveda vam bo žal, ker ste morali spati z njim, da bi to ugotovili, in si boste želeli, da bi našli boljši način za napredovanje, kot je hot joga ali več sledilcev na Instagramu, kot jih ima on.

Močno zagovarjam idejo, da moramo postaviti meje, da bi se zaščitili pred duševnim zlomom.

Kakršenkoli zaplet z bivšim je vedno kompliciran in se mu ne moremo prepustiti kar na slepo. Morali bi biti iskreni do sebe in se vprašati po motivaciji. Spite z bivšim, ker sta se sporazumno razšla, sta oba srečna in menita, da je seks zabaven način za ponovno povezavo? Lol, ne. Morda zato, ker ste osamljeni in želite bivšega potegniti v svojo mazohistično depresivno energijo? Mogoče. Morda zato, ker želite na skrivaj obuditi vezo? To je nevarno. Medtem ko vam lahko na novo zagnana zaljubljenost povzroči začasno amnezijo, težave ostajajo.

Za veliko ljudi so razpadi razmerja zmaga. To ni nujno slabo – gojiti nekaj zdrave konkurence z bivšimi je naravno, kajne? Ampak pri tem morate ohraniti dobro mero elegance. Jasno je, da je vedno dobra novica, ko se bivši zredi, vendar v tej stiski uživajte zasebno, s kozarcem vina v kopeli, namesto da o tem na veliko razpravljate s skupnimi prijatelji. Če se nenehno pogovarjate o tem, kako je novo dekle vašega bivšega drugorazredna različica vas, to samo kaže, da ste še vedno čustveno vpeti v njegovo življenje, ko pa vam ne bi smelo biti mar niti toliko, da bi sploh vedeli, ali hodi s kom novim.

Vendar se zdi, da ko bivši ostanejo prijatelji, je običajno v igri druga dinamika.

Na primer, eden od partnerjev na skrivaj upa, da bosta spet skupaj, ali pa vzdržuje bližino, da bi drugi ostal navezan. Ali pa iz usmiljenja preživljate čas z bivšim, ker ste mu še vedno všeč, pozornost pa vam dobro dene. Fasado prijateljstva lahko uporabite tudi samo zato, da prizadenete drugega, na primer tako, da mu razlagate o svojih novih romancah in mu vzbujate ljubosumje. In, ne nazadnje, klasičen primer je, da svoje bivše ob sebi obdržimo kot rezervni načrt, če se ne prikaže nihče boljši. Ne samo, da je to nepošteno do bivšega, ta dinamika verjetno tudi vas zadržuje pred napredkom.

Morda se tega ne zavedate, a če nekdanjega po razhodu obdržite kot prijatelja, vam to lahko prepreči, da bi nadaljevali svoje življenje. Mislite, da ste moralno nadrejeni, v resnici pa vam bivši izsesa toliko čustvene energije, da vam je ne ostane nič več za Tinder.

Prebolevanje je težko in impulz, da bivšega obdržite v življenju, je lahko res močan – vsi ga imamo.

Morda ga lahko prikličete nazaj v svoje življenje v neki drugi vlogi, vendar si morate najprej dati čas in prostor, da se premaknete naprej fizično in čustveno. Med razmerjem in prijateljstvom potrebujete čas, ki je še zlasti pomemben, če težko prebolevate čustva do bivšega. Ta vmesni čas omogoči, da prekinete privlačnost, ki jo čutite, in ki tudi vašemu srcu daje svobodo, da lahko naredi prostor za druge ljudi. Če prenehate slediti bivšemu na družbenih omrežjih, ni šibko ali dramatično, temveč strateško. In takrat vama morda uspe.

Razmerje sestavlja toliko različnih stvari – gre za družino, podporo, soodvisnost in intimnost na način, ki presega spolnost – in prav zaradi tega je težko prestopiti v prijateljstvo, a je mogoče. In nekatere zgodbe obljubljajo, da je lahko še boljše kot razmerje. Zagotovo lahko vajin tesen odnos povzroči zmedo, ki jo čutijo tako prijatelji kot družina, ki vajino prijateljstvo obravnavajo kot neskončno 'bosta ali ne bosta romanco' iz romantične komedije. Ne bosta, saj sta samo prijatelja, vendar to ne ustavi špekulacij. Naslednja predpostavka – da gre za situacijo 'prijatelja z ugodnostmi', ki je pravilna le v smislu, da so prednosti te, da v restavraciji še vedno naroči tudi za vas, da gre z vami centrirat avtomobilske gume, da vas sredi noči pospremi z dogodka sredi Ljubljane ... pa tudi sistem podpore in nenehna rama za jokanje. Oba imata večji vpogled v življenje drug drugega in sta toliko bolj sposobna drug drugemu svetovati, pomagati, se potolažiti. Lahko se potopite v globoko iskrenost drug do drugega, ne da bi vam bilo treba skrbeti, ali ste dovolj nežni do njegovih čustev.

Okoli teh vrst odnosov je zahtevana previdnost, če želite ostati povezani z nekdanjim partnerjem.

Toda ko vidim bivše v dobrih odnosih, to pojmujem kot znak zrelosti in medsebojnega zaupanja ter dobre presoje, saj ste očitno dobro izbrali, samo kot partnerjema se vama pač ni izšlo.

To seveda ne velja za vse. Ko nekatere vprašate, zakaj ne morejo biti prijatelji s svojim bivšim, se v sočnem besednjaku cinično (in retorično) sprašujejo, zakaj ne morejo biti prijatelji s kretenom, ki je odgovoren za uničenje najlepših let njihovega življenja. Toda tisto, kar resnično izpodbijam, je ideja, da mora romantična nezdružljivost izključevati kakršenkoli drug odnos. Medtem ko se ljudem zdi nenavadno, da bi bivši pari ostali v dobrih odnosih, se mi je vedno zdelo bolj čudno, da bi dva človeka, ki se tako dobro poznata, postala popolna neznanca samo zato, ker sta se videla gola – in se zdaj nočeta več.

Kot Carrie se sprašujem: Ko se dva ljubita, a se razideta, kam gre njuna ljubezen?

Kot družba se še vedno smešno sprašujemo, ali so moški in ženske resnično lahko samo prijatelji, ne da bi na koncu spali skupaj, in še vedno smo daleč od normalizacije ideje, da smo lahko. Spletna mesta, kot sta Quora in Reddit, so napolnjena z vprašanji samskih, ki ne sprašujejo samo, ali je smiselno začeti to vrsto prijateljstva, ampak ali sploh obstaja možnost zanj.

V preteklosti so romantični odnosi po vrednosti presegali druge. Toda že tisočletja počasi, a korenito premišljujemo o vrstah ljubezni, ki lahko obstajajo zunaj Erosa. Zdi se, da je izjava »Upam, da bova lahko ostala prijatelja« postala simptom na novo razširjenega priznanja pomena prijateljstva. Če jo izgovorite med pogovorom ob razhodu, je to prijazen in koristen način za zmanjšanje bolečine zaradi ločitve ali najbolj okruten del celotnega prizadevanja, odvisno od tega, koga vprašate.

Te dni smo bolj presenečeni nad slavnimi pari, ki ostajajo skupaj, kot nad pari, ki se ločujejo.

Danes adventni koledarji morda odštevajo dneve, dokler se ne bosta zakonca Kardashian-West dokončno ločila. Toda med na videz neskončnim številom parov, ki se ločujejo, manj slišimo o težnjah parov, da se odločijo za prijateljstvo, ko mlade ljubezenske sanje postanejo stara, propadajoča nočna mora. Mariah Carey in Nick Cannon sta ena izmed nekdanjih parov, ki jima je nekako uspelo odstraniti noža, za katera so poročali, da sta si ju oba zabodla v hrbet, in si z njim za zahvalni dan skupaj narezati purana.

Nikakor nista v manjšini. Pomislite na Liso Bonet in Lennyja Kravitza ali Brucea Willisa in Demi Moore, ki sta skupaj s tremi hčerkami celo preživela karanteno. Chris Martin in Gwyneth Paltrow sta že pred časom zmedla svet s svojim prijateljstvom po ločitvi. Pravzaprav se zdi, da se bolje razumeta po ločitvi kot v zakonu, prav tako Scott Disick in Kourtney Kardashian, ki sta nekoč celo dopustovala s Scottovim novim dekletom. Tudi ko je nezvestoba pokvarila in na koncu uničila zakon, obstajajo znani pari, ki lahko ostanejo prijateljski: Ben Affleck in Jennifer Garner na primer. Zdi se, da na te ljudi gledamo sumničavo in njihovo zavestno puščanje preteklosti v preteklosti opisujemo kot še eno čudo lepih ljudi Hollywooda.

Vzdrževati zdrava prijateljstva je dovolj težko, tudi če to prijateljstvo ni z nekom, s katerim ste bili nekoč v razmerju.

Enako se za moškega, ki nenehno blati svoje bivše dekle, splošno razume, da je to takojšnji rdeči alarm, tako je tisti, ki s svojo bivšo vzdržuje prijateljski odnos, verjetno nekdo, ki ga boste želeli v svojem življenju. Dokler niste njegova nova punca, ni tako?

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jennifer Lopez potrdila najbolj udoben, a moden trend te jeseni. Želeli jo boste posnemati

Priporočamo tudi: To je najbolj laskav model kavbojk za ženske nad 60 let

Najbolj brano