Petra Windschnurer: "Ležerno je moderno"

"Samo še vprašanje časa je, kdaj bom v službo prišla v nedeljski trenirki," razmišlja naša modna urednica, Petra Windschnurer.

Moda, 29. 6. 2017
Petra Windschnurer: "Ležerno je moderno" - Foto: Windschnurer

Pred dvema letoma me je stisnilo v križu. 

Po mesecu ležanja sem se pojavila na vhodu v pisarno – v pajkicah! Čakala sem na komentarje. Po minuti molka sem ob fanfarah lastnega glasu najavila: 'Taraaa, modna urednica v pajkicah?!'

Očitno vizionarsko razpoložene sodelavke so moj izbor ležerno odobrile in nanj pozabile v trenutku, ko sem znova lahko oblekla normalne hlače. Če bi preležala dve leti, bi si ob letošnjem prvem spomladanskem sprehodu mislila, da je podobna usoda doletela večino sprehajalk. Trenirke, športne pajkice, puloverji s kapuco in superge, združeni v boju proti bolečinam v križu. Manekenski neformalni slog, kot ga v tujini radi imenujejo, je namreč 'okužil' staro in mlado. Paket, ki v isti meri kombinira udobje in stil, je dokaz, da smo končno našli sproščenost v svojih hitrih življenjih, in videti je, kot da je ženstvenim kombinacijam, ki jih spremljajo skrbno izbrana ličila in pričeska, odklenkalo.

Prvotno trend, danes gibanje. Še pred kratkim je nošenje športnih in sproščenih oblačil veljalo za lenobno gesto, danes ta ista oblačila izražajo: zaposlena sem, obvladujem situacijo in skrbim zase. Poleg tega sta se tako neformalna kot atletska garderoba močno razširili po družbenih omrežjih. Instagram je spremenil našo percepcijo, kako se trenutno oblačijo uspešne ženske. Leandra Medine in Chiara Ferragni ustvarjata medijski imperij, oblečeni v kavbojke in majico. Nekdanja prodajna direktorica Net-A-Porterja, Lisa Aiken, trenirke povezuje celo z učinkovitostjo. »Ko sem prvič videla nekoga v trenirki na delovnem mestu, sem si mislila, da je gotovo zelo sposoben. Če ti je udobno, si najbrž bolj učinkovit.«

Sodobna neformalna garderoba se je rodila pred leti, ko je takratni 'falirani' študent oblikovanja, Alexander Wang, leta 2006 modno sceno zamajal s ponošenimi dnevnimi kosi. Prevelika majica, od moljev preluknjani kombinezon, izprane hlače in nezarobljeni robovi so čez noč vzpostavili nov urban 'vseeno mi je za vse' odnos do mode.

Ležernost, znova nova ljubljenka mode, pa tudi tokrat vseeno ne sme biti izgovor za resnični zamah z roko. Intelektualka in frajerka obenem, ki javnosti sporoča, da se ji, po domače, ne da, doma običajno načrtuje in snuje ležerne stajlinge. Tako so najhitrejše trenirke skupaj z natikači Gucci oblekle že lani, da bi jim množice modnih navdušenk sledile letos. Še zlasti ker so tudi oblikovalci, zavedajoč se, da iščemo kose, ki bodo služili tako nedeljskemu marširanju na prvi hrib kot ponedeljkovemu jutru v službi, povišali kvoto 'neuradnih' oblačil, igro z njimi pa so prebrisano prepustili stilistom oziroma nam. Kaj to pomeni za neformalno oblačenje in individualnost? Kaj naj storimo, da se izognemo dejstvu, da lahko postanemo preveč vsakdanji? Eksperimentirajte! Meni so zelo všeč atletska oblačila, čez katera vržem kamelji plašč oziroma trenč, ali pa preprosta obleka iz trikotaže, ki jo oblečem čez čudovite cvetlične svilene skrbno hlače, običajna trenirka in bluza z volančki, ne zanemarimo pa niti moči nakita in ročnih ur – luksuz se dobro znajde v svetu nedeljske ležernosti.

Ko me bo naslednjič stisnilo v križu, bom v službo prišla v najbolj kul delovni opremi, ležerni trenirki.

Petra Windschnurer
Fotografija: Windschnurer

Preberite še: Poroka: 10 legendarnih poročnih oblek zvezdnic

Priporočamo tudi: 3 stvari, ki jih srečni pari naredijo vsak dan

Najbolj brano