"Parižanka vedno in povsod!" (izbor knjige meseca)

Coco Chanel, Catherine Deneuve, Marion Cotillard – francoske ženske, sploh Parižanke, že od nekdaj s svojim pogledom in odnosom do življenja navdušujejo druge ženske po vsem svetu.

Moda, 10. 3. 2017
"Parižanka vedno in povsod!" (izbor knjige meseca) - Foto: Promocijsko gradivo

Se pariškega stila lahko naučimo? Bien sur (prevod: seveda), pravi Caroline de Maigret, model, Chanelova ambasadorka in obraz Lancôma. S svojimi prijateljicami Anne Berest, Sophie Mas in Audrey Diwan je 41-letna pariška lepotica napisala knjigo How to Be Parisian Wherever You Are: Love, Style, and Bad Habits (izid 2014), eleganten in drzen priročnik, ki bralkam ponuja veliko odgovorov na vprašanja o pariškem slogu in načinu življenja.

Štiri prijateljice nam razložijo, da po pariško lahko mislimo kjerkoli na planetu, saj prava Parižanka ni tista, ki živi v tem mestu, temveč tista, ki razume bistvo življenja v njem. Za avtorice so prave Parižanke ženske, kot so Josephine Baker, Romy Schneider in Jane Birkin, ženske, ki niso Francozinje. Zapišite si za uho: Parižanke smo danes lahko vse, ne da bi menjale stalni naslov.

5 najljubših citatov iz poglavja o stilu: Bistveno

Torbica. To ni modni dodatek. To je tvoj dom, nujni nered, med katerim se skriva tako posušena štiriperesna deteljica kot star račun za elektriko. To, da je tako čedna na prvi pogled, je samo v korist celotni podobi. Pa čeprav se nikoli nihče ne vpraša, kaj je v njej.

Črna jakna. Tista, ki doda eleganco že malce umazanim kavbojkam (ki jih imaš nenehno na sebi) in ki je kot nalašč za dneve, ko ne želiš vsem pokazati, da se ti ta dan pa res ne ljubi.

Velika, a povsem preprosta sončna očala. Za vse dneve, celo za deževne, saj vedno obstaja razlog, da jih nosiš: premočna svetloba, 'maček', potoki solz, potreba po skrivnostnosti.

Široka srajca. Vedno odpneš en gumb preveč, da na tebi zapleše in ne deluje preveč resno. V glavnem si jo izposojaš od fanta, nikoli mu je ne boš vrnila in nekega dne boš v njej v objemu drugega. Ker ljubezen mine, nekateri kosi pa ostanejo.

Zelo preprosta, a zelo draga T-majica. Protislovje vodi tvoje življenje tako kot na sliki Svoboda vodi ljudstvo: rada poklekneš pred najpopularnejšimi modnimi muhami, če jih le lahko oplemenitiš z nadihom luksuza. Zato porabiš ure in ure v iskanju idealne majice, katere fino in prozorno tkanje spominja na kašmir.

Absolutna knjižna uspešnica, ki smo jo do zdaj lahko brale v tujih jezikih, knjiga, ki nagovarja žensko, ji dviguje samozavest in jo boža po duši, je 8. marca izšla tudi v slovenščini.

Preberite še: Zakaj so Francozinje tako seksi?

Najbolj brano