Tina Gorkič: "Osebni stil je način življenja, ki ga sprejmeš za svojega."

Spoznajte Tino Gorkič, prejemnico nagrade za najboljšo zaključno kolekcijo oblačil na ljubljanskem tednu mode aprila 2016.

Moda, 12. 9. 2016
Tina Gorkič: "Osebni stil je način življenja, ki ga sprejmeš za svojega." - Foto: Tina Gorgič in Jure Makovec

Kako se je moda vpletla v vaše življenje?
Že od malega sem čutila, da sem bolj umetniški tip, saj sem vedno zelo rada risala, preizkušala različne materiale, delala kolaže, risala oblekice za punčke in jih ovijala z ostanki blaga moje mame, saj šivati nisem znala. Po zaključeni umetniški gimnaziji, likovna smer, je bilo oblikovanje tekstilij in oblačil moja edina želja. Od vpisa na želeno smer študija je moda moja spremljevalka, saj ne mine dan, da ne bi imela stika z oblikovanjem.

Kakšen je bil proces ustvarjanja kolekcije Impressia za teden mode v aprilu?
Začelo se je z lepljenjem inspiracijskih fotografij, skiciranjem, kolažiranjem, izborom barv in materialov, določanjem ciljne skupine ... Vse to je bilo zapakirano v tako imenovani research book, ki se je vsak dan spreminjal in dopolnjeval. Hkrati so se na ročnem pletilniku pletli poskusi pletenin, risali so se kroji za oblačila, proti modni reviji pa se je hitelo z izdelavo vseh oblačilnih kosov in dodatkov.

Kaj lahko pričakujemo od vaše naslednje kolekcije?
Naslednja kolekcija bo še bolj barvita in udobna, vključevala bo tudi vzorce, poleg tega se pleteninam ne bom izognila, zato lahko pričakujete nove pletene teksture in kombinacije z različnimi materiali.

S katerim materialom najraje ustvarjate?
Zadnje leto najraje delam s pleteninami, ki jih sama napletem na ročnem pletilniku.

Od kod črpate navdih za oblikovanje?
Pri črpanju navdiha se ne omejujem, zato se osredotočam na teme tako iz preteklosti kot tudi vsakdanjosti. Če se v moji glavi ob določeni stvari pojavi ideja za oblikovanje kolekcije, jo takoj sprejmem za svojo.

Koliko časa porabite za ideje in koliko za izvedbo?
Več časa porabim za izvedbo, saj moje ideje vedno vključujejo ogromno ročnega dela. Pri oblikovanju sem že zdavnaj nehala šteti ure, saj ko padeš v proces, čas kar beži mimo.

Tina Gorgič

Kaj štejete kot svoj največji dosedanji uspeh?
Nagrado za najboljšo zaključno kolekcijo oblačil in predstavitev samostojne kolekcije na naslednjem tednu mode ter uvrstitev med 24 finalistov za mednarodno modno nagrado Mittelmoda, ki se bo podelila septembra v Milanu.

S čim se poleg modnega oblikovanja še ukvarjate?
Z izdelavo dresov za bolj umetniške športe, kot so športna in ritmična gimnastika, umetnostno drsanje, twirling šport; zadnjega (gre za kombinacijo akrobatike, plesa in tehnike palice, pri čemer se kot rekvizit uporablja mažoretna palica) sem 14 let tudi trenirala.

Kateri modni kos je vaša druga koža?
Srajca na tisoč in en način.

Pripravila Manca Pogačar

Preberite še: Ana Črešnik in Aljaž Verčko: Iznajdljiv, vztrajen in kreativen dvojec in Nina Štajner: "Objavljala sem svoja dela in bilo jih je vedno več."

Priporočamo tudi članek: 7 skrivnosti, ki ti bodo pomagale zgraditi sanjsko kariero

Najbolj brano