Ob rojstnem dnevu Coco Chanel razkrivamo zgodbo o nastanku njenih ikoničnih čevljev in torbice 2.55

Bež in črna od jutra do večera. 

Moda, 19. 8. 2022
Ob rojstnem dnevu Coco Chanel razkrivamo zgodbo o nastanku njenih ikoničnih čevljev in torbice 2.55 - Foto: Profimedia

Na današnji dan pred 139 leti se je rodila legendarna modna oblikovalka Coco Chanel, ki je za vedno zaznamovala žensko modo. Ob tej priložnosti si preberite o zgodovini enih izmed najbolj ikoničnih čevljev modne hiše. 

Prvo dvotonski čevlji, ki so sedaj del zapuščine modne hiše Chanel, so nastali leta 1957. Coco Chanel jih je ustvarila kot popolno dopolnilo mali črni obleki, kostimu in prešitim torbicam. Čevelj, ki ga ženska lahko nosi od jutra do večera. 

Vsem ljubiteljem Chanela pa je jasno, da ta čudovita modna blagovna znamka slovi tudi po svojih večnih, ikoničnih torbicah, ki so ob tej priložnosti vsekakor vredne omembe.

Čevlji pa se so pojavili že 20 let pred uradno predstavitvijo. Coco jih je nosila na fotografiji z zvezdnikom Sergejem Lifarjem.

Bež in črna od jutra do večera 

"Zjutraj odideš v bež in črni barvi, nato obeduješ v bež in črni barvi, na koktajl greš v bež in črni barvi. Oblečen si od jutra do večera," je Coco Chanel zagotovila, ko je prvič predstavila čevlje.

Čevlji so bili oblikovani tako, da so na videz skrajšali nogo, črna konica pa je služila tudi proti hitri obrabi.

"S štirimi pari čevljev lahko prepotujem cel svet," je dejala Coco Chanel.

Ikoničen model je oboževal tudi Karl Lagerfeld, ki je prenovljeno različico pokazal v kolekciji jesen in zima 2015/2016. "To je najbolj modern čevelj in noge so v njem videti čudovito," je povedal.

Čevelj tudi sedaj ni izgubil svojega čara, naj gre za kolekcijo visoke mode 2020/2012 ali Mary Janes različico iz kolekcije resort 2021. Dvotonski čevlji bodo za vedno del modne hiše Chanel. 

Prav je, da nekaj besed namenimo tudi torbicam, saj bo Chanel to sezono morda ponudil nekaj zaželenih dizajnerskih torbic, ki so že same po sebi ikonični, prestižni kos, za vse ljubitelje večne klasike, pa na modni sceni zvesto ostaja torbica Chanel 2.55, v katero smo vsi ljubitelji Chanela že dolgo zaljubljeni. Verjeli ali ne, vrednost omenjene torbice Chanel 2.55 se skozi leta naglo povečuje.

Kako je torej nastala ta ikonična torbica? Glede na njen brezčasen slog boste morda presenečeni, ko boste slišali, da je model veliko starejši, kot bi si mislili, čeprav je bilo priznano, da je v preteklosti le prejel nekaj posodobitev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Kaj je torbica Chanel 2.55?

Ustvarila jo je sama Gabrielle Chanel leta 1955. Karl Lagerfeld pa si je kasneje ponovno zamislil nov slog, ko se je pridružil Chanelovi modni hiši v 80. letih prejšnjega stoletja.

Samo ime se nanaša na mesec in datum nastanka (februar 1955). Torbice so bile takrat namenjene bogatim ženskam, vse pa so bile izredno okorne, ročne in ne preveč praktične.

Zato se je Coco odločila ustvariti torbico, ki je bila tako klasičnega dizajna kot enostavna za prostoročno nošenje, in postalo je sprejemljivo, da ženske višjega razreda nosijo torbico čez ramena. Coco je tako spremenila zgodovino torbic. Sama je namreč ob spoznanju, da morajo sodobne ženske imeti proste roke med obiskovanjem družabnih dogodkov, zasnovala naramnico z dvojno verigo.

Težko si je predstavljati trg torbic, na katerem večina Chanelovih torbic ni okrašena s prepletenimi CC ključavnicami, toda Karl Lagerfeld jih je torbicam dodal šele v 80. letih 20. stoletja. Torbice so takrat nosile pravokotno ključavnico "Mademoiselle Lock" brez logotipa, ki jo je Coco oblikovala sama. Ključavnica Mademoiselle je dobila ime po dejstvu, da se Coco Chanel ni nikoli poročila.

Prvotno je bila torbica v notranjosti bordo barve, ta barva pa je bila navdihnjena z barvo uniform, ki so jih Gabrielle Chanel in drugi otroci nosili v sirotišnici, v kateri je odraščala.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Triki, s katerimi bo vaša pričeska obstojnejša po feniranju: ​​Ohranite volumen in gostoto las več dni zapored

Priporočamo tudi: 6 načinov, kako nositi klasično belo srajco, na katere še niste pomislili

Najbolj brano