Ob 50. obletnici smrti Coco Chanel obujamo spomine na nastanek njenih ikoničnih čevljev

Bež in črna od jutra do večera. 

Moda, 10. 1. 2021
Ob 50. obletnici smrti Coco Chanel obujamo spomine na nastanek njenih ikoničnih čevljev - Foto: Profimedia

Danes preteka 50 let od smrti legendarne modne oblikovalke Coco Chanel, ki je za vedno zaznamovala žensko modo. Ob tej priložnosti si preberite o zgodovini enih izmed najbolj ikoničnih čevljev modne hiše. 

Prvo dvotonski čevlji, ki so sedaj del zapuščine modne hiše Chanel, so nastali leta 1957. Coco Chanel jih je ustvarila kot popolno dopolnilo mali črni obleki, kostimu in prešitim torbicam. Čevelj, ki ga ženska lahko nosi od jutra do večera. 

Čevlji pa se so pojavili že 20 let pred uradno predstavitvijo. Coco jih je nosila na fotografiji z zvezdnikom Sergejem Lifarjem.

Bež in črna od jutra do večera 

"Zjutraj odideš v bež in črni barvi, nato obeduješ v bež in črni barvi, na koktajl greš v bež in črni barvi. Oblečen si od jutra do večera," je Coco Chanel zagotovila, ko je prvič predstavila čevlje.

Čevlji so bili oblikovani tako, da so na videz skrajšali nogo, črna konica pa je služila tudi proti hitri obrabi.

"S štirimi pari čevljev lahko prepotujem cel svet," je dejala Coco Chanel.

Ikoničen model je oboževal tudi Karl Lagerfeld, ki je prenovljeno različico pokazal v kolekciji jesen in zima 2015/2016. "To je najbolj modern čevelj in noge so v njem videti čudovito," je povedal.

Čevelj tudi sedaj ni izgubil svojega čara, naj gre za kolekcijo visoke mode 2020/2012 ali Mary Janes različico iz kolekcije resort 2021. Dvotonski čevlji bodo za vedno del modne hiše Chanel. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To so bile najlepše obleke v letu, ko ste se rodili

Priporočamo tudi: Pozabite na mini torbice, letos se vračajo torbe velikanke

Najbolj brano