Vam je všeč trajnosten etno modni pridih? Navdušila vas bo ta nova slovenska modno znamka

Blagovna znamka Ta'Shi je nova slovenska znamka, katere vodilo je trajnostni modni pristop in ozaveščanje o lepoti ročnih del. Ekskluzivno za Elle smo se pogovorili z njeno ustanoviteljico Tatjano.

Vam je všeč trajnosten etno modni pridih? Navdušila vas bo ta nova slovenska modno znamka - Foto: Tashi

Nam lahko zaupate kako se je zgodba začela in kam upate, da vas bo odpeljala?

Kot oblikovalka delam že vrsto let in izredno cenim vsak kos, ki je ročno narejen, tudi če ni po mojem okusu, saj je bil ustvarjen z navdušenjem in srcem. Moja ljubezen do ročno izdelanih stvari se je rodila na potovanjih, kjer sem raziskovala različne kulture in obrtnike, se zanimala kako ročno barvajo, pletejo in ustvarjajo umetniška dela.

Lahko bi rekla, da se je zgodba Ta'Shi začela že v mojem otroštvu. Kar nekaj let sem živela v Egiptu, kjer sem z mojo mami redno zahajala v tamkajšnje vasice. Tam sva opazovali, kako so prečudoviti materiali in izdelki ročno nastajali pod spretnimi prsti domačinov. Z veseljem sva kupili kakšen kos blaga in doma sešili unikatna oblačila. Navdušil me je tudi Bali, kjer smo z domorodci ustvarili manjšo kolekcijo ročno barvanih majic z zemeljskimi barvami. Navdušena sem bila, kako so v vasi strastno predstavili začimbe in zelišča, iz katerih smo potem skupaj ustvarili najrazličnejše odtenke.

Oblačila prve Ta'Shi kolekcije so zasnovana predvsem v beli barvi, zato sem jim želela dodati živahno barvno noto, ali z ročnim barvanjem oblačil, ali pa z barvnimi modnimi dodatki tujih rokodelcev. Navdih za barvne dodatke sem črpala iz gvatemalske kulture ročnih del, za katero so značilne žive barve. Ker sem s svojimi izdelki želela podpreti rokodelke gvatemalskega visokogorja, sem stopila v stik s prijateljem, ki me je povezal s tamkajšnjimi obrtniki in tako se je pričelo naše sodelovanje.

Da ne zaidem pregloboko v moje raziskovalne poti, želela sem le na kratko povzeti, da se na vsaki poti, na katero se odpravim, naučim nekaj novega. Novo znanje mi daje inspiracijo in navdih za nove kreacije. Mojo Ta'Shi zgodbo želim pripeljati med ljudi, ki cenijo trajnostno modo in ročno izdelane kreacije, ki jih pri nošnji znajo tudi občutiti. Še naprej bom podpirala ročno obrt in v oblačila in dodatke integrirala ročno izdelane detajle iz naravnih materialov.

Ta'Shi kolekcija predstavlja lanena oblačila, ki so brezčasna, unikatna, naravna, ročno narejena in jih lahko nosimo na najrazličnejše načine vrsto let. Med ljudi želim vdihniti nazaj zavednost trajnostnega razvoja oblačil, ki nastanejo v sodelovanju z rokodelci po svetu. 

Zelo radi ustvarjate z lanom. Zakaj prav lan?

Že vrsto let opazujem kako neusmiljeno cveti porast hitre mode. Zavedanje ekološke problematike slednje je pri ljudeh še premala, ko je vprašanje cene artiklov, katera je seveda mamljiva. Da si nekdo ne more privoščiti dražja oblačila, mi je popolnoma jasno, toda prekomerna potrošnja lahko privede do neracionalnih nakupov in posledično tudi ogromen porast tekstilnih odpadkov.

Prav gotovo so ključni faktor v tej problematiki blagovne znamke hitre mode in proizvodnje, saj želijo s slabšo kakovostjo in neetično proizvodnjo doseči kar najnižje cene.

Želela sem izdelati oblačila iz naravnih materialov. S tem razlogom sem se odločila za lan, saj je med naravnimi materiali najbolj ustrezal Ta'Shi vodilu - je  ekološko in procesno etično proizveden material in ima blagodejen vpliv na kožo. Poleg tega je lan najbolj biološko razgradljiv material. Sicer pa so vsi materiali, ki jih uporabim, proizvedeni v EU. 

Sodelujete tudi z rokodelci iz celega sveta. Kako ste jih našli in vključili v Ta'Shi zgodbo?

Tuje rokodelce sem našla predvsem s poglobljenim raziskovanjem tujih kultur, ali v živo na potovanjih z raziskovanjem odmaknjenih delov mest, ali pa virtualno. Z njimi sodelujem že vrsto let in lahko rečem, da so izredno hvaležni in veseli sodelovanja, saj so njihovi izdelki izdelani z dušo in predanostjo, v današnjem hitro se razvijajočem svetu pa se borijo, da prodajo svoje kose.

Kot sem že prej omenila, sem v trenutno Ta'Shi kolekcijo vključila izdelke gvatemalskih rokodelk. Bela lanena oblačila si tako posameznice lahko popestrijo z ročno izdelanimi barvnimi pletenimi torbami in nakitom. V prihajajoči zimski kolekciji pa bom v oblačila vgradila tudi slovensko umetniško ročno delo - idrijsko čipko. Navdušuje me že nekaj časa, zato sem ji v svojih kreacijah namenila posebno mesto.

Ker se želim vrniti h koreninam posameznih kultur, katerih izdelki so nastajali počasi, ročno in s strastjo, večino oblačil iz poletne kolekcije krasijo barvni vzorci morskih barv, ki jih sama ročno barvam po japonski shibori tehniki, kar naredi vsak izdelek unikaten.

 

Oblačila in modne dodatke lahko kupite na tashi.si

Pripravila Petra Windschnurer

Fotografije: Ta'Shi

Preberite še: Tukaj je jesenska jakna, ki si jo boste želeli imeti v svoji omari

Priporočamo tudi: V zakulisju: Zakaj to poletje poletnih utrinkov nisem delila na družbenih omrežjih? (dnevnik modne in lepotne urednice Petre)

Najbolj brano