Smer: jug/jugozahod. Misija: mala črna obleka.

Po uspešni prodajni razstavi Smer jug/jugovzhod iz leta 2010 v zapuščenih trgovskih prostorih na Vošnjakovi ulici v Ljubljani SOTO obuja zgodbo o jugovzhodnem modnem oblikovanju, oblikovalcih,  ki ga ustvarjajo in identitetah, ki jih gradijo.

Smer: jug/jugozahod. Misija: mala črna obleka.

V sodelovanju s konceptualno trgovino slovenskega modnega oblikovanja Koda 386 na Tavčarjevi ulici v Ljubljani napovedujejo prvo modno oblikovalsko rezidenco v Sloveniji. Vsak mesec bodo namreč gostili uveljavljene, sodobne, avantgardne, konceptualne modne ustvarjalce iz držav jugovzhodne Evrope in njihovo delo predstavljali slovenskemu občinstvu.

Etna Maar: "Ni vse tako črno"
Mednarodno oblikovalsko rezidenco Jug/jugovzhod: Zgodba z vzhodne strani bodo odprli v ponedeljek, 21. maja, ob 18.00, obiščete jo lahko do 16. junija. V tem časovnem razponu bo na Tavčarjevi 4 gostovala hrvaška modna znamka Etna Maar, za katero stoji Andrijana Subotić Pjajčik.

Etna Maar je uveljavljeno ime na hrvaški in mednarodni modni sceni. Oblikovalka in lastnica blagovne znamke Andrijana Subotić Pjajčik spada v skupino tako imenovanih "črnih" oblikovalcev z minimalističnim izrazom. Njena zadnja kolekcija ima v duhu današnjega časa ironičen navdih: "Ni vse tako črno". Kolekcija obsega serijo malih črnih oblek ("little black dress") pod imenom "A little not so black dress" v asimetričnih krojih z belimi dodatki, ki se z uporabo zadrg preobrazijo, odpirajo in zapirajo in s tem spreminjajo skulpturno formo oblačila.

Andrijano odlikuje preigravanje vzorcev, struktur in materialov v oblačilih po meri sodobne ženske z močno izraženo individualnostjo. Etna Maar je v mednarodnem merilu ena najuspešnejših hrvaških modnih znamk, ki potrjuje, da se kakovostna lokalna zgodba širi tudi ven, v svet. "Če nimate male črne obleke, potem potrebujete Etna Maar," zagotavljajo pri društvu SOTO, katerega predsednica je Sanja Grcić, ki je trgovino Kodo 386 odprla skupaj s kolegoma Nino Šušnjaro in Matevžem Faganelom.

Oblikovalsko rezidenco je podprlo Ministrstvo za kulturo.

Najbolj brano