Prada predstavlja ikonično linijo iz recikliranega najlona

Re-Nylon vodi modno industrijo v trajnostno prihodnost.

Prada predstavlja ikonično linijo iz recikliranega najlona - Foto: Profimedia

Lansko leto je v odgovor trajnostnim pobudam modni industriji Prada predstavila projekt Re-Nylon, v zadnjem tednu avgusta letos, pa so predstavili njegovo razširjeno in poglobljeno nadaljevanje v sodelovanju z veleblagovnico Selfridges. Kljub temu da najlon ni proizveden po do sedaj uporabljenih postopkih, kosi ohranjajo kvaliteto in značilne atribute Pradine znamke.

Kolekcija oblačil ikoničnih krojev in poznanih modnih dodatkov Re-Nylon, je povsem črna. Sporočilo, ki ga prenaša med kupce inovativnost dizajna namreč predstavlja v drugačni luči - tokrat ne gre za ekstravagantne, nikoli prej videne kose, temveč pristop do globinske spremembe proizvodnje oblačil, skozi razvoj in inžinirstvo uporabljenih materialov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prada (@prada) on

Je sodelovanje s Selfridges zgolj naključje?

Z vizijo o spremembi je Prada s sodelovanjem z britansko veleblagovnico Selfridges stopila korak pred ostale. S koncem avgusta in izidom projekta "Project Earth" se je odprl razstavni prostor, ki poleg Re-Nylon kolekcije predstavalja video material o trajnostni proizvodnji, ideji in razvoju, v produkciji National Geographica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selfridges (@theofficialselfridges) on

Re-Nylon je pred globalnim spletnim izidom v sredini septembra na voljo ekskluzivno v tej ikonični veleblagovnici. Z združitvijo podjetji spodbujata javnost k razmišljanju in aktivnem sodelovanju pri koreniti preobrazbi modne industrije. 

 

Zakaj je predelan najlon nekaj posebnega?

Uporaba najlona v Pradinih kolekcijah visoke mode se je na pobudo oblikovalke Miuccije Prade začela v 80-tih letih z ikoničnim nahrbtnikom. Takrat še neobičajen najlon je javnost obnorel s praktičnostjo in trpežnostjo, današnjo publiko pa je motila njegova potratna proizvodnja.

V projektu Re-Nylon uporabljen material pridobivajo s sufisticirano predelavo in čiščenjem plastičnih odpadkov, ribiških mrež in odpadnega tekstila, pobranega iz svetovnih oceanov. V procesu depolimerizacije in ponovne polimerizacije je nit popolnoma reciklirana, brez da bi pri tem trpela kakovost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Buy now, love forever • @prada Re-Nylon is also available online, head to the link in bio to shop the collection

A post shared by Selfridges (@theofficialselfridges) on

Kljub vsemu pa, sploh prenovljene različice ikoničnih torbic, srečujejo s kritikami, češ, takšni izdelki niso umetnost in vanje ni bilo vnešeno veliko truda. Ob številnih drugih sporočilih, Re-Nylon javno odgovarja tudi na takšne opazke. Z nakupom navzven enostavnih kosov ne podpiramo samo vizije znamke, temveč potrjujemo sprejemanje trajnosti med kupci in pripomoremo k zbujanju trajnosti pri več modnih ponudnikih.

Kolekcija potrjuje Pradino vizijo za prihodnost in razlog, zakaj ostajajo tudi pri najzahtevnejših kupcih ostajajo aktualni. Skrivnost je v detajlih in poslanstvu, ki ga skozi produkte vnašajo v modni svet, dokazujejo zavzemanje za eksperimentacijo in dolgoročni napredek.

Fotografije: Profimedia, Instagram

Preberite še: Katere barve bomo nosili to jesen? 7 največjih barvnih trendov

Priporočamo tudi: Poglejte si popularen trend, ki letošnjo jesen napoveduje vrnitev! (+ kje ga kupiti)

Najbolj brano