Video: Modna burja - tradicija kot navdih

V Sežani je tamkajšnji klub študentov julija pripravil že 5. tradicionalno študentsko modno revijo Modna burja. Letos so  objavili tri razpise in tako pridobili veliko število sodelujočih in nastopajočih.

Foto: Zala Opara

V sodelovanju z Elle so pripravili razpis za oblikovanje oblačil, na katerega se je prijavilo kar 16 mladih modnih oblikovalcev s skupno 65 kreacijami. Zmagovalka razpisa je bila Janja Koren, absolventka ljubljanske Visoke šole za dizajn (smer tekstilije in oblačila).

Narodna noša v novi preobleki
Janja pravi, da je modno oblikovanje zanjo sproščanje, izražanje, umetnost in način življenja. Je nekaj, kar jo dopolnjuje. Za zaključno diplomsko delo se je poglobila v slovensko narodno nošo, ki je ena od sestavin slovenske dediščine in je nastajala skozi daljša časovna obdobja. Navdih je našla predvsem v gorenjski noši. Igrala se je z gubami na krilih, prosojnimi bluzami in volani, ki jih je uporabila. Noša je tako postala bolj moderna, mladostna in igriva.

Povezala se je z mlado mariborsko oblikovalko nakita Saško Žagar, ki je posebej za kolekcijo Korenove izdelala nakit, v katerega je vključila značilno slovensko rožo - nagelj. Narodne noše tvorijo narodno identiteto Slovencev, zato je kolekcijo poimenovala kar Identiteta.

Namen Modne burje pa ni bil izbrati le najboljšega oblikovalca. Predstavili so se tudi mladi aranžerji in fotografi. Na razpisu za aranžiranje odra modne revije je zmagala Karin Pahor, maturantka smeri aranžerski tehnik. Zmagovalne fotografije fotografskega natečaja je posnela Zala Opara (dve prilagamo).

Pri modni reviji, ki jo je organizirala Jasmina Sedmak, sta sodelovala še frizer Nejc Matjažič in vizažistka Petra Fabjan.

V priloženem videu si oglejte nekaj utrinkov z dogodka, ki so jih posneli Timotej Lah, Denis Ravbar in Tilen Lah, ki je film zmontiral.

Modna burja

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri