Modni slogan modne revije Dior 2022 se je tokrat ponašal z videzom preprostega in čistega sloga, ki navdihuje

Diorjevo kolekcijo visoke mode za jesen 2022 sta navdihnili folklora in tradicija, za izhodišče pa je služilo delo ukrajinske umetnice Olesie Trofymenko. Kreativna direktorica Maria Grazia Chiuri o modi razmišlja "skozi filter umetnosti", so sporočili iz modne hiše, saj je oblikovalka predstavila kolekcijo, stkano z referencami na folklorne običaje. Videz celotne kolekcije je mamljiv, preprost in dovršen, modne videze pa si oglejte v fotogaleriji!

Slika 1/24

V fotogaleriji si oglejte romantične videze jesenske kolekcije Dior 2022.

Profimedia

Ko je Maria Grazia Chiuri spomladi uzrla delo ukrajinske umetnice Olesie Trofymenko, je vedela, da želi z njo sodelovati pri svoji jesenski reviji visoke mode. "V Maxxi, muzeju sodobne umetnosti v Rimu, sem videla njeno delo, na katerem je vezla na naslikano pokrajino," je povedala oblikovalka. "Ko sem videla to delo, sem razumela, da referenca v vezenini izhaja iz ukrajinske ljudske noše."

Po dolgem pogovoru je umetnik, ki živi v Kijevu, predlagal, da bi za simbolno temo uporabil element ukrajinske folklore, drevo življenja. Zamisel pa je bila kreativni direktorici nadvse všeč. Ne le zato, ker je (domnevno) želela podpreti in izpostaviti delo umetnika v času vojne, temveč tudi zato, ker se simbolika drevesa življenja pojavlja v številnih kulturah in religijah. "Govori o krogu življenja," je Chiuri opazila v zakulisju, medtem ko je bila revija tik pred tem, da se pojavi na modni stezi. 

Del zgodbe o ustanovitvi modne hiše Christian Dior, ki se zdajšnji kreativni direktorici zdi tako pomembno, je dejstvo, da je svojo modno hišo ustanovil takoj po drugi svetovni vojni. Navdušenje nad njegovimi oblačili strankam ni prineslo le lepote in optimizma, temveč tudi obnovo sredstev za preživljanje francoskih delavcev vzdolž celotne dobavne verige. To je točka, ki jo je Diorjeva hiša vztrajno poudarjala med pandemijo. Ali bodo zaradi pandemije prenehali razstavljati ali začeli razstavljati manj? Ne. V produkcijo kolekcij in razstav je vključenih preveč ljudi - kvalificiranih in svobodnih -, da bi to lahko opustili.

Maria Grazia Chiuri meni, da je visoka moda intimna praksa, ki je v veliki meri stvar stranke in obrtnikov, ki izdelujejo njena oblačila. V barvni paleti bele in svetlo bež barve je bilo to sezono čutiti nežnost in zadržanost; podobnost v dolgih silhuetah, različno oblikovanih kot bluze z velikimi rokavi, drobni suknjiči in ogrinjala. Vendar pa je bil ves sijaj v zapletenih površinah, zlasti v načinu, kako so bile rože, zlasti Diorjeva vrtnica, vdelane v čipkaste preplete in globoko okrašene z vezeninami z biseri.

Celotna kolekcija se je zdela tiho romantična, manj toga. Maria Grazia Chiuri je na novo predstavila tudi Diorjevo cvetje, ljubezen do vrtnic - in ga nekako povezala z vezeninami na ljudskih nošah, ki so postale osnova kolekcije. Vse čudovite modne videze si oglejte v fotogaleriji!

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Svež in mladosten videz za ženske nad 30 let: 3 elegantne pričeske, ki so odporne na visoke temperature

Priporočamo tudi: Kim Kardashian je nosila kopalke v popolnoma novem slogu: Po drastični izgubi teže razkriva vse ožji pas

Najbolj brano