Giorgio Armani tokrat predstavlja hladno, a čutno kolekcijo, polno modrine. Oglejte si najlepše modne videze

Počasi že zapuščamo opevani teden mode v Milanu in kmalu se bomo preselili v Pariz. Še preden pa zares zapustimo Milanske modne užitke, je čas, da si ogledamo še zadnji bonbonček kreacij, in sicer modne znamke Giorgio Armani. Presenečeni boste nad zmogljivostjo in udarnostjo kolekcije, ki odseva prav posebno moč in ostrino. Kolekcija prinaša nov veter, odraža hlad, a vendar je celotni modni videz prav posebej osupljiv. Giorgio Armani svojo kolekcijo otvori z elegantnim videzom kratkega žametnega blazerja, ki se elegantno spaja z žametnimi škornji. 

Slika 1/22

V fotogaleriji si oglejte najlepše čuteče kreacije, ki bodo prevladovale v prihajajoči jeseni in zimi 2022.

Instagram

Giorgio Armani je svojo modno revijo začel z glasno naznanitvijo, da v svoji reviji ne bo uporabljal nobene glasbe, njegova odločitev pa  je bila sprejeta v znak spoštovanja do ljudi, ki jih je prizadela razvijajoča se tragedija. Ko je na modni stezi zavladala tišina, je prostor napolnil občutek slovesnosti in žalosti. Občudovanja vredne geste se je na tednu mode tako poslužil Armani in postal prvi oblikovalec, ki je svojo modno revijo neposredno uporabil, da se je poklonil trenutni situaciji. Sam pravi, da je svoj srčni utrip za tragedijo lahko nakazal samo skozi tišino in izrecno poudaril, da na svoji modni reviji ni želel glasne, razstavne glasbe.

V modi smo sicer vajeni glasnosti na vseh ravneh. Ko nekdo ugasne hrup – dobesedno ali figurativno – tišina govori več kot samo besede. Armani je svojo kolekcijo zasnoval nekaj tednov preden je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino, a kot da bi vesolje vedelo, kaj naj narekuje modnemu kreatorju, so bile njegove kreacije bile mračne, temne, vseeno pa so izražale mehkobo in tišino. Za svojo kolekcijo je Giorgio Armani sam dejal: "Mislim, da so oblačila postala še močnejša skozi tišino." Kolekcija je ponazorila eleganco skozi redukcijo. Mrzlo srebrno krojenje je nihalo z živosrebrno in modro barvo, ki so bogato odmevale v oblačilih, ki jih je poudarilo le subtilno lesketanje kristalov. Ko so se manekenke sprehajale, so v mirnem prostoru šumela le svilena krila, ki so si jih mehko ogrnila okoli gležnjev. 

Krojenje in obleke, izdelane s kubičnimi potiski in intarzijo, si niso mogli pomagati, da ne bi pritegnili misli v trideseta leta 20. stoletja, ki se v tej sezoni ponavljajo. V kolekciji se morda lahko celo začuti motiv Armanijeve miselnosti med procesom oblikovanja kolekcije, na katero je nedvomno vplival vse večji strah pred konflikti, ki je dosegel vrhunec z invazijo tega tedna. Za tega oblikovalca pa vojni čas ni le referenca. To je spomin. Armani, rojen leta 1934, je bil star enajst let, ko se je druga svetovna vojna končala. Izkusil je vojno na evropskih tleh, strpnost, diplomacija in eleganca, ki utelešajo njegovo življenjsko delo, pa so produkti uma, ki izvira iz posledic vojne, ki si jih večina od nas nikoli ne bi mogla predstavljati.

Giorgio Armani je oblikoval čutečo, mehko kolekcijo, ki pokaže ostrine sveta in grenkobe, se zvije v tišino in samo obstoja. In kolekcija je bila kot nalašč za opis in poklon trenutnim razmeram, njegove večne vrednote pa so se pokazale v pravočasni mehkobi. Občudovali smo lahko dodelane kreacije ženskih smokingov, ki so bili izdelani tako, da je bilo videti, kot da lahko lahkotno zdrsnejo z ramen, občudovali smo čudovite žametne kreacije, kratke blazerje in rahle lasersko izrezane vzorce mehkega plašča iz umetnega krzna. Kolekcije je morda temna, vendar je izrazita, vseeno pa oblikoval ni pozabil na žarke upanje, ki jih je izrazil skozi svetle stajlinge, ki so sicer samevali v tišini in manjšini, a vseeno ždeli nad modno revijo. Toplino je izrazil skozi svetel roza plašč, dolgo belo pleteno obleko in bel, eleganten dolg plašč. Poleg Armanijeve besedne izjave in njegove poteze molka je bilo v tej zbirki še tiho, poetično dostojanstvo. Februarja 2020 je njegova blagovna znamka postala prva, ki je odpovedala oddajo zaradi previdnosti zaradi Covid-19. Dve leti pozneje je kot najvišji oblikovalec v panogi znova pokazal občutljivost in odgovornost, ki bosta postala del njegove zapuščine kot človeka s srcem na pravem mestu.

Fotografije: Instagram/@giorgioarmani

Preberite še: Naužijte se boemske barve lepote, skrite v čudovitih kreacijah modne znamke Etro in si oglejte najlepše modne videze

Priporočamo tudi: Novo obdobje Bottega Veneta pod okriljem Matthieuja Blazyja prinaša svobodo. Oglejte si čudovito in razgibano kolekcijo

Najbolj brano