7 knjig, ki jih mora prebrati vsaka modna navdušenka

Te knjige modo predstavljajo dlje od osebnega sloga in zabave.

7 knjig, ki jih mora prebrati vsaka modna navdušenka - Foto: Profimedia

1. Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes, avtorica: Dana Thomas

Dana Thomas s knjigo Fashionopolis obelodani probleme in rešitve modne industrije današnjega časa. Na berljiv način predstavi povezavo med modno industrijo, okoljskimi spremembami in človekovimi pravicami. Avtorica je v procesu pisanja potovala po svetu in poleg negativnih, prikazala tudi obedavne plati današnje mode. Skozi pogovore z modnimi vizionarji, kot je Stella McCartney, razloži možnosti za razvoj znotraj modne industrije, ki bi oblačila iz okoljskega bremena spremenil v trajnosten, tehnološko napreden in čist produkt.

2. The Battle of Versailles: The Night American Fashion Stumbled into the Spotlight and Made History, avtorica: Robin Givhan

V začetku sedemdesetih se je v Versaju zgodila ena največjih modnih revij v zgodovini. S svojimi navdihujočimi kolekcijami so se na enem mestu spopadli še danes največji modni oblikovalci iz Francije in Združenih držav Amerike, med njimi Yves Saint Laurent, Christian Dior, Halston in Oscar de la Renta. Središče knjige je raziskovanje ozadja dogodka in kako je ta spektakularna revija oblikovala evropsko in ameriško modno industrijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Quant (@maryquant_europe)

3. Quant by Quant, avtorica: Mary Quant

Avtobiografija Quant by Quant podrobno predstavi življenje, delo in mišljenje ene največjih modnih vizionark. Središče knjige, ki je bila prvič izdana leta 1966 je skromno otroštvo Mary Quant, ki je preraslo v nadvse kreativno in zabave polno dinamično življenje, ki ga je vodila njena ljubezen do mode.

Preberite tudi: Nova živalim prijazna kolekcija H&M bo navdušila vse ljubitelje 90-ih let

4. Dressed: A Philosophy of Clothes, avtorica: Shahidha Bari

Rdeča nit knjige avtorice Shahidhe Bari je temeljito raziskovanje pomena oblačil v modernem svetu. Zakaj si želimo lepa oblačila, kaj nam pomenijo in kaj z njimi sporočamo? Današnje ideje o modi poveže z zgodovinskimi dejstvi in kulturnimi pretresi, ki so vodilo za nastanek modnih trendov, knjiga pa je lahko berljiva študija mode, ki ponudi prostor za razmislek in osebno interpretacijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by House of Gucci (@houseofguccimovie)

5. The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed, avtorica: Sara Gay Forden

Modni opus modne znamke Gucci poleg lepote in mojstrstva dopolnjujejo tudi skrivnosti, tragedije in spletke. Prihajajoči film House of Gucci, kjer v glavni vlogi nastopa Lady Gaga, je povzet po knjigi avtorice Sare Gay Forden. Resnična zgodba v središče postavi direktorja znamke Gucci, Maurizia Guccija, ki je bil umorjen pred svojo pisarno, za umor pa je bila obsojena njegova bivša žena.

6. Visionaries: Interviews with Designers, avtorica: Susannah Frankel

Središče knjige Visionaries so modni oblikovalci, ki so vsak po svoje začrtali modne trende in razmišljanje znotraj industrije. Sistematična združitev zgodb oblikovalcev, kot so Alexander McQueen, Yves Saint Laurent, Vivienne Westwood, Rei Kawakubo in Tom Ford, predstavi unikatno razmišljanje modnih vizionarjev in raziskuje načine ustvarjanja, ki so jih pripeljali do zgodovinskih modnih uspehov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

7. Accidental Icon, avtorica: Iris Apfel

V avtobiografski pripovedi Iris Apfel opisuje svojo pot do statusa modne ikone. Danes je stara sto let navdušenka nad modnim zbirateljstvom pravi, da nikoli ni nameravala postati ikona, temveč jo je do tega pripeljala njena brezpogojna individualnost. Knjiga navdihujoče predstavi unikatnost in iskanje sebe skozi modo, uporabo individualnosti kot modni dodatek, modno izobraževanje pa zmehča z življenjskimi anekdotami Iris Apfel.

Fotografije: Profimedia in Instagram

Preberite še: To so nove superge, na katere trenutno prisegajo manekenke

Priporočamo tudi: Anne Hathaway presenetila z radikalno spremembo pričeske. Spet je kratkolaska

Najbolj brano