Modna urednica priporoča zapletene pletenine

Pletenine! Te udobne (občasno nadležno pikajoče) spletenke se vedno znajdejo vsaj med top petimi trendi hladne modne sezone. Zakaj bi bilo letos drugače?

Moda, 2. 12. 2014
Modna urednica priporoča zapletene pletenine - Foto: Windschnurer, imaxtree

Oziroma kaj naj bi bilo letos drugače? Vse! Nikoli v zgodovini modnega univerzuma niso bili modni oblikovalci tako zaposleni z volno. Namenili so ji velikansko ustvarjalno igrišče, ki je izpljunilo vse in še več.

Predvsem pa moramo vedeti, da ni oblačilnega kosa in modnega dodatka, ki ga ne bi bilo mogoče izdelati iz pletenine. In prav zaradi tega se 'pletilje' (z izjemo Marca Jacobsa in Yohjija Yamamota so pletle le dame modnega oblikovanja) strinjajo: v pletenine, in to od glave do peta.

Pletene pošasti

Kdaj nazadnje ste nase navezali vsaj tri pletene puloverje različne teksture in debeline pletiva ter vse skupaj nadgradili s pletenimi pajkicami? Če sledite avantgardni četici japonskih oblikovalcev, se zdaj poskušate spomniti, katera sezona je to bila, drugače najbrž niti ne veste, o čem govorim. Kakorkoli že, pletene pošasti za jesen in zimo 2014 stanujejo pri Rei Kawakubo, ki na modo ne gleda s stališča nosljivih oblačil.

Za Comme des Garçons je oblikovala prave volnene pošasti (te so bile resnični navdih za kolekcijo), ki so že napol prebavile lastnika, v tem primeru manekenke. Poigravanje s sprejetimi standardi lepote jo je gnalo k resnično zapletenim formam, ki v resničnem življenju nimajo veliko skupnega s pletenim udobjem. Še vedno pa lahko poskusite s kombinacijo treh puloverjev.

Udobje na kvadrat

Veliko manj ekstremni pleteni podobi prihajata izpod rok Phoebe Philo in Marca Jacobsa. Volnene pletene obleke, ki združujejo udobnost tunike v vrhnjem delu in ležernost trenirke v spodnjem, so zagotovo pletena kombinacija, ki bo požela največ odobravanja.

Zimsko zavijanje v voluminozne pletenine razume tudi Stella McCartney, ki s širokimi in predolgimi puloverji predlaga, da so lahko vrhnja toplejša oblačila enako udobna kot svilena poletna pižama. Igra z vozli ima prav posebno dekorativno vlogo, ki pleteno zgodbo modno zapleta. Za pletene volumne sta tudi dvojčici Olsen (The Row), ki z enotno pletenino v obliki prevelikega puloverja in hlačnega krila podaljšata žensko silhueto in ji tako priskrbita malce bolj ženstven naboj.

Pletel je še Karl Lagerfeld za Chanel. Njegova ženska pletenine uporablja kot luksuzno športno različico. Zraven so obvezne superge, zato z veseljem oznanjamo, da so najboljše volnene superge v povezavi z Adidasom 'spletli' pri Edun.

Kombinacija

Pred leti smo kot najboljšo kombinacijo s pleteninami navajali tisto, ki z različnimi teksturami (pletenine s svilo ali usnjem) ustvarja intenziven kontrast, zdaj se zavzemamo za enotnejši material.

Pletenine v zgodbi od glave do peta naj bodo enakega vzorca, barve, medtem ko naj debeline pletiva bistveno ne odstopajo druga od druge. Le tako bo najbolj udobna različica tista, s katero boste s stilom zarezali v velik modni kolač. Vse, kar se v omenjeni zgodbi lahko sveti, so usnjeni čevlji in torbica.

Petra Windschnurer

Najbolj brano