Janja Videc: Oblikovalka, ki prebuja ženske arhetipe

... ter plasti svoja oblačila na modno in ekološko ozaveščenih telesih.

Moda, 13. 10. 2016
Janja Videc: Oblikovalka, ki prebuja ženske arhetipe - Foto: Anže Frantar in Karim Shalaby

Kakšna je bila vaša študijska pot in kje vse ste nabirali izkušnje z oblikovanjem?

V šestem razredu osnovne šole sem si prvič ogledala ljubljanske Križanke in takoj vedela, da želim točno tja, alternativna opcija zame ni obstajala. Po srednji šoli za oblikovanje in fotografijo sem študij nadaljevala na naravoslovnotehniški fakulteti, in sicer oblikovanje tekstilij in oblačil, na koncu pa sem vsa znanja nadgradila še v Köbenhavnu, na danski kraljevi akademiji lepih umetnosti in dizajna.

Navdih za kolekcije pogosto najdete v knjigah, izmišljenih likih in boginjah. Kdo je ženska, ki nosi vaše kreacije?

V zadnjem obdobju me navdihujejo predvsem ženski arhetipski liki, energije, ki jih združujejo v svojem bistvu, in polje neskončnih možnosti, kaj vse sem lahko, ki ga odpirajo.

Sicer me navdihne tako rekoč karkoli, največkrat pa svet umetnosti, spiritualnosti in opazovanja sodobne družbe. Ženske, ki nosi moja oblačila, ne želim definirati s pridevniki, moja oblačila so namenjena vsaki posameznici, ki jih na svoj način vplete v garderobo.

Letos smo prvič občudovali vašo celotno kolekcijo na ljubljanskem tednu mode. Kakšni so občutki?

Vse skupaj dojemam kot naraven razvoj dogodkov, kot nekaj, o čemer sem sanjala že pred leti, in svojo energijo v to tudi usmerjala, kar pa ne pomeni, da tega ne znam praznovati. S kolekcijo Inanna se je zgodil nekakšen preboj, dobila sem ogromno pozitivnih spodbud, kar me zares veseli.

Za vsako vašo kolekcijo stoji močna zgodba. O čem pripoveduje Inanna?

V mitološki zgodbi je Inanna na potovanju v podzemlje, ki simbolizira njeno podzavest, polagoma odvrgla vsa oblačila in se gola srečala s svojo temno sestro, s svojo senco. Gre za simbolično smrt in ponovno rojstvo v avtentičnost, v sprejemanje vseh svojih aspektov, hkrati pa predstavlja tudi rojstvo ozaveščenosti in posledično nove načine delovanja, ki so spoštljivi do narave in do okolice na splošno.

V čem se sami najbolje počutite, kako bi opredelili svojo 'uniformo'?

Moja uniforma vključuje veliko plastenja in monokromatičnih odtenkov. Nosim izključno lastne kreacije ter kakšen kos svojih oblikovalskih kolegov in vintidž. V zadnjem letu nisem kupila nobenega kosa v trgovinah z masovno proizvodnjo, le še pri čevljih iščem alternativno opcijo.

Nekoč sem zasledila izraz mistični minimalizem, ki se sicer nanaša na glasbo, ampak jaz bi tako opisala svoj slog oblačenja. 

Janja Videc

Kolekcija je namenjena ženskam vseh starosti. Je moda prišla do točke, ko je mami dovoljeno vzeti oblačila iz hčerkine omare brez obsojajočih pogledov okolice?

Če se ženska v svojih oblačilih dobro počuti, ne glede na starost, potem mnenje okolice ne bi smelo imeti povsem nobene teže! Govorimo o dobrem počutju zaradi sebe, ko se oblečemo zase, in ne za druge. Če ženska to naredi zato, da bi s tem okolici nekaj dokazala, potem je takšno oblačenje že v osnovi zgrešeno.

Kakšne so vaše želje glede širitve znamke?

Zavedam se, da je Slovenija izredno majhen trg in da se ozaveščenost na področju oblačenja pri nas šele počasi gradi, po drugi strani pa se zavedam tudi tega, da danes niti ni tako zelo pomembno, kje imaš bazo, saj lahko svoja oblačila prodajam prek spleta.

Nam lahko zaupate več o kolekciji, ki se trenutno ustvarja v vašem ateljeju?

V tem trenutku ustvarjam basic kolekcijo iz organskega bombaža, ki bo na voljo predvidoma v oktobru.

S tem želim ponuditi alternativno izbiro za ženske, ki so ekološko ozaveščene, hkrati pa sledijo modi in se rade oblačijo v dizajnerska oblačila. V to skupino spadam tudi sama, in ko sem iskala ekološka oblačila pri nas, nisem našla ničesar, kar bi se skladalo z mojo estetiko, tako da s to kolekcijo predvsem rešujem lasten problem.

Pripravila Nina Vidmar

Preberite še: Saša Drobnič Škrjanec: Ustvarja uporabne, kakovostne in estetske izdelke, ki začarajo pod imenom Jagababa

Priporočamo tudi članek: "Ko ti fant pove, da želi postati duhovnik ..." (iskrena izpoved)

Najbolj brano