Intervju: Blanka Slak Rupnik - mnogo žensk je navdušila nad nošenjem turbana

11. 7. 2016

Podjetnica, blogerka in oblikovalka, ki zagovarja dejstvo, da je za uspeh potrebna jasna vizija za prihodnost in dobro izdelan poslovni načrt.

Kdaj se je moda vpletla v vaše življenje?
V mladosti sem bila obkrožena s zelo modnimi ženskami v družini, ki so na meni in mojem dojemanju mode pustile velik pečat. Prepotovale so svet, si ustvarile zavidljivo garderobo, ki sem si jo pozneje tudi prisvojila in ji dodala svoj pečat, da lahko zdaj suvereno nosim svoj stil.

Vodite zelo uspešen modni blog, imate pa tudi lastno linijo pokrival. Kaj vas je pripeljalo do oblikovanja turbanov in trakov?
Hvala, tako je! Blog je nastal z željo, da svoje izdelke predstavim širši publiki. Pokrivala so bila vedno moja strast in dodatek, ki sem ga želela nositi vsak dan, vendar nisem nikoli našla kaj primernega zase, zato sem po nekaj uspešno zaključenih šiviljskih tečajih začela sama izdelovati takšne, kot sem si jih vedno želela.

Kaj bi počeli, če ne bi imeli svoje linije pokrival?
Najverjetneje bi se podala v vode oblikovanja finega nakita, za kar sem se urila na pariški šoli L'Ecole Van Cleef and Arpels in kar je še vedno eden izmed mojih načrtov.

Ljubljana ali Dunaj?
Dunaj.

Kako nastaja turban?
Turban najprej nastane v moji glavi, ko ugotovim, h kateremu dnevnemu videzu mi še manjka pravi modni dodatek. Nato izberem najprimernejši material, sledi rutinsko oblikovanje, obrobljanje in, najpomembnejše, gubanje turbana, da dobi obliko, ki jo bom kmalu tudi patentirala.

Kaj razmišljate, ko zjutraj stojite pred garderobno omaro?
Kaj sledi ta dan?! Imam kakšen pomemben poslovni sestanek ali bom tekala po mestu z otroki in delala potičke v peskovniku?

Ste poslovna ženska in tudi mama. Kako usklajujete posel in materinstvo in kaj bi svetovali ženskam v podobni situaciji?
Oboje me izpopolnjuje, zato si ne znam predstavljati enega brez drugega. Ko sem poslovno na poti, so moje misli pri otrocih, ki mi dajejo zagon za uresničitev poslovnih načrtov in navdih za ustvarjanje. Ko sem z otroki, so misli pri poslu in želji, da jim zagotovim najboljšo prihodnost. Mislim, da so otroci zelo veseli in ponosni, ko vidijo svojo mamo ustvarjati, se izražati, in skupaj praznujemo uspehe. S partnerjevo podporo in ljubeznijo domačih ni meja pri združevanju posla in družine.

Katera vloga vam je ljubša: mama ali poslovna ženska?
Nobena mi ni ljubša! Obe sta enakovredni.

HatsByBSR

Kako se v modnem smislu razlikujeta Dunajčanka in Ljubljančanka?
Dunajčanka gradi svoj stil na zelo klasičnih kosih, ki jih nadgrajujejo torbice, čevlji in nakit najbolj prestižnih svetovnih znamk. Inovativnost lahko na ulici najdeš le v redkih subkulturah. Ljubljančanka je veliko bolj modno ozaveščena in poskuša posnemati svetovne modne ikone, kar se odraža tudi v uniformiranosti – ko je nekaj moderno, to nosijo vsi.

Torbica ali čevlji?
Torbica. Vedno.

Nasvet za uspeh na tujih trgih, ki ga lahko daste mladim?
Potrebna je jasna vizija za prihodnost in dobro izdelan poslovni načrt. Sicer pa so vztrajnost, zaupanje vase, notranja motivacija in trdo delo največ, kar lahko narediš sam, da preživiš izzive, ki se pojavijo v tujem okolju. In uporaba plašnic, ko potrebuješ malo izolacije in strogo usmerjen pogled, da zmoreš suvereno dalje.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Povečan obseg prodaje na luksuznih internetnih portalih po Evropi in širitev znamke HatsByBSR na vzhod. Tu so mišljeni Združeni arabski emirati, kar je že v polnem teku, ter ruski trg, ki se počasi, vendar zelo pozitivno odziva na moje izdelke.

Pripravila Manca Pogačar

Preberite še: Seksting - samo za tvoje oči, ali pač?

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu