Grace Wales Bonner: "Svojih kolekcij ne bi mogla deliti na moške in ženske«

Grace Wales Bonner je modna oblikovalka, ki je v rekordnem času spremenila tok mode, njen vpliv je viden v prestižni nagradi LVM H, ki jo je prejela letos.

Moda, 5. 12. 2016
Grace Wales Bonner: "Svojih kolekcij ne bi mogla deliti na moške in ženske« - Foto: Promocijsko gradivo

"O svojih kolekcijah razmišljam kot o celoti, ne bi jih mogla deliti na moške in ženske,«

... pravi 25-letna Grace Wales Bonner, ki je diplomirala na šoli Central Saint Martins in je ena od najobetavnejših oblikovalk v Londonu.

Z le tremi kolekcijami do zdaj je že osvojila tri najprestižnejše nagrade v modnem svetu

Zadnjo in najpomembnejšo pa je prejela letos. Gre za denarno nagrado 300 tisoč evrov in enoletno mentorstvo direktorja francoske organizacije LVMH. Žirijo so sestavljali Karl Lagerfeld, Marc Jacobs, Phoebe Philo in Jonathan Anderson. Novinarji so jo že počastili z nazivom junakinja moške mode. Pa res oblikuje moška oblačila?

moda

»Želim pretresti konvencionalne načine opredeljevanja, ki smo jih navajeni. Porušiti hočem okvir, v katerega smo postavljeni.«

Prejšnja kolekcija (pomlad-poletje 2016) je navdih dobila v življenju Malika Amabarja, Etiopijca iz 16. stoletja, ki je postal eden od vladarjev Indije. Značilni kosi so bili kratke jakne s kristali Swarovski in široke hlače. V kolekciji za jesen in zimo je še dodatno razvila impresivne kroje jaken in jih tokrat okrasila z vezenjem in biseri. Čeprav so oblačila na modni stezi predstavili moški modeli, se bolje prodajajo ženskam. Gracejina kolekcija ni namenjena običajnemu androgenemu oblačenju niti izključno moškim, temveč deluje bolj kot navzkrižno oblačenje – kot takrat, ko si ženska izposodi oblačila iz moške garderobe. Kakovost oblačil je namenjena vsakomur, ne glede na spol.

Pristop k modi, ki ga spodbuja Grace, po njenih besedah ni bil zasnovan vnaprej. To je naravni podaljšek njenega dela, ki zagovarja raznolikost.

Zapomnite si njeno ime.

Pripravila Manca Pogačar

Preberite še: Spoznajte osnovna pravila, ki jih morate upoštevati pri oblikovanju obrvi!

Priporočamo tudi: "Bila sem njegovo nadomestno" (resnična zgodba Katje)

Najbolj brano